Keskustelu luokasta:Tupakointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olen muuttanut tupakointi luokan luokasta psykiatria luokkaan päihteet. Päihteethän puolestaan kuuluvat luokkana mm. luokkaan psykiatria. Myös esimerkiksi alkoholi kuuluu luokkaan päihteet eikä psykiatriaan.--Teveten 10. maaliskuuta 2006 kello 07.22 (UTC)

Hmm.. oikeasti tämä varmaankin kuuluisi luokkaan "nautintoaineet", tosin en ole ihan varma mihin tuo luokka sitten pitäisi laittaa :). Itsekin joskus tupakoineena voin kyllä sanoa, että ei tupakka mitenkään kovin "päihdyttävää" ole. Kulunee samaan kategoriaan kun esim. kahvi (vaikka onkin epäterveellisempää). --Joonas (kerro) 10. maaliskuuta 2006 kello 07.27 (UTC)
No kyllä nautintoaineet luokkakin minulle käy. Psykiatria luokka on joka tapauksessa mielestäni selkeästi väärä.--Teveten 10. maaliskuuta 2006 kello 07.33 (UTC)
Artikkelin päihde mukaan "Päihde on kemikaali joka vaikuttaa aivokemiaan tuottaen väliaikaisia muutoksia aistihavaintoihin, tunnetilaan, tietoisuuteen tai käytökseen". Näin ollen kyllä tupakka mielestäni on päihde, koska se vaikuttaa aivokemiaan ja tuottaa väliaikaisia muutoksia tunnetilaan. --Teveten 10. maaliskuuta 2006 kello 07.36 (UTC)
Katso myös tämä--Teveten 10. maaliskuuta 2006 kello 07.37 (UTC)
Tilastollisesti nikotiiniaddiktiosta on yhtä vaikea vapautua kuin heroiiniaddiktiosta.--Teveten 10. maaliskuuta 2006 kello 07.40 (UTC)
Noh, jos tupakka lasketaan päihteeksi, silloin päihteeksi voidaan ihan yhtä hyvin laskea kahvi ja suklaakin, molepien on nimittäin todettu vaikuttavan aivokemiaan. kuten tuolla artikkelissa "päihde" sanotaan: "Maailman terveysjärjestön eli WHO:n mukaan päihteitä ovat aineet, jotka aiheuttavat riippuvuutta. Tämä luokittelu pitää sisällään myös alkoholin, tupakan, teen ja kahvin. Tätä määritelmää käyttäen voi olla vaikea määrittää esimerkiksi elintarvikkeiden ja päihteiden ero." Tuo nikotiiniaddiktion ja heroiniaddiktion vertailu on kyllä puolitieteellistä hölynpölyä, toisaalta n. 20% tupakoitsijoista ei koskaan kehitä fyysistä riippuvuutta nikotiiniin. --Joonas (kerro) 10. maaliskuuta 2006 kello 07.47 (UTC)
Lääkärinä kuitenkin näen päivittäin, että monille tupakoitsijoille nikotiiniaddiktio on hyvin todellinen. Aine voi yhtäaikaa olla päihde, nautintoaine ja elintarvike, esimerkkinä viini. --Teveten 10. maaliskuuta 2006 kello 07.55 (UTC)
Uskoakseni myös heroiinia voi käyttää hallitusti, tosin en kehoita kokeilemaan.--Teveten 10. maaliskuuta 2006 kello 07.55 (UTC)
Nikotiini ja heroiiniaddiktion samankaltaisuudesta lyhyesti mm täällä American Hearth Association on arvostettu järjestö.
Lisää nikotiiniaddiktiosta tässä "Nicotine meets the criteria of a highly addictive drug".
On edelleen huomattava, että se,että sinä et ole jäänyt koukkuun nikotiiniin ei tarkoita, etteikö se olisi addiktiivinen. Voi olla, että pystyisit käyttämään myös heroiinia ongelmitta (mutta en luonnollisestikaan suosittele kokeilemaan). Toisille ihmisille riippuvuus syntyy helpommin ja toisille vähemmän helposti.--Teveten 10. maaliskuuta 2006 kello 08.42 (UTC)
En minä nikotiinin addiktoivuutta ole kieltämässäkään - totta kai se on addiktoiva (ja 80% tupakoijista on fyysisesti riippuvaisia ja loput psykologisesti/sosiaalisesti), mutta nikotiinin vertaaminen heroiiniin on vähän hölmöä. Ihminen on myös fyysisesti "addiktoitunut" ilmaan ja ravintoon ja moneen muuhun asiaan (jos ei saa happea tulee aika pahat vieroitusoireet :) ja jonkin asian addiktoituvuus on aika huono lähtökohta päihteen määritelmäksi (itseasiassa se on jokseenkin ympyrämääritelmä: "aine on päihde koska se on riippuvuutta aiheuttava ja se on riippuvuutta aiheuttava, koska se on päihde"). Nikotiini- tai kofeiiniaddiktit kuitenkin pystyvät elämään jokseenkin normaalia elämää ja sopeutuvat yhteiskuntaan toisin kuin heroiiniaddiktit keskimäärin.. --Joonas (kerro) 10. maaliskuuta 2006 kello 09.20 (UTC)
Väite "Tilastollisesti nikotiiniaddiktiosta on yhtä vaikea vapautua kuin heroiiniaddiktiosta" ei sisällä minkäänlaista väitettä sen suhteen, kumpi on haitallisempaa, päivittäinen nikotiinin vai heroiinin käyttö. Väite ei myöskään rinnasta heroiinia ja nikotiinia millään muulla tavalla. Mielestäni sekoitat käsitteet addiktio ja haitallisuus, nehän ovat eri asioita. --Teveten 10. maaliskuuta 2006 kello 09.47 (UTC)
Juuh, tämä keskustelu lähti vähän rönsyilemään aiheen viereen, siis kysehän oli siitä onko tupakka päihde vai ei. Noh, jos WHO:n määritelmän mukaan se on niin olkoon (vaikka pöljää se minusta on). Toisaalta tuon määritelmän perustella päihteeksi pitää luokitella kyllä paljon muitakin sellaisia aineita, jotka arkijärjen mukaan eivät sellaisia ole (kahvi, tee, suklaa..) --Joonas (kerro) 10. maaliskuuta 2006 kello 09.53 (UTC)
IMHO, sen jälkeen, kun olemme perehtyneet asiaan siten, kuten huolellisena pidettävänä henkilö olisi asiaan perehtynyt, voimme käyttää omaa järkeämme ja pidättäytyä luokittelemasta kahvia, teetä tai suklaata päihteiksi, sanoo WHO sitten mitä tahansa.;)--Teveten 10. maaliskuuta 2006 kello 09.59 (UTC)

Hippophaën keskustelusivulta siirretty keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Tupakoinnin luokasta[muokkaa wikitekstiä]

Olin muuttanut tupakointi luokan luokasta psykiatria luokkaan päihteet. Päihteethän puolestaan kuuluvat luokkana mm. luokkaan psykiatria. Muutit luokittelun takaisin luokkaan psykiatria. Miksi? Eihän Alkoholi luokkakaan kuulu psykiatriaan vaan luokkaan päihteet (kuten kuuluukin olla). Terv.--Teveten 10. maaliskuuta 2006 kello 06.37 (UTC)

Tupakointi ei ole päihde. Jos katsot luokan sisältöä tarkemmin, huomaat, että siellä on kaikkea muutakin kuin pelkkiä päihteitä. Tupakoinnin alaluokat, esim. Tupakat ja Tupakkatuotteet, sen sijaan voitaisiin luokitella sekä Tupakointi- että Päihteet-luokkaan. Tupakointi kuuluu samalle hierarkiatasolle kuin esim. narkomania ja alkoholismi, ks. myös YKL-luokittelu. --Hippophaë 10. maaliskuuta 2006 kello 19.42 (UTC)
Tupakointiluokasta löytyy mm. humidori, Zippo, sikarileikkuri. Eivät nuo mielestäni psykiatriaankaan kuulu ;) Mitäs jos tupakointi kuuluisi kahteen luokkaan päihteet ja psykiatria? Siirrän tämän keskustelun tupakointi luokan keskustelusivulle, jatketaan tarv. siellä.--Teveten 11. maaliskuuta 2006 kello 08.23 (UTC)