Keskustelu luokasta:Rakentamisen tuotemerkit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Merkittävyys[muokkaa wikitekstiä]

Eikö nämä ole yrityksiä? Onko tämä luokka tarpeen siihen lisäksi? Sama pätee Luokka:Media-alan tuotemerkit. --Weird1e (keskustelu) 3. lokakuuta 2017 kello 04.21 (EEST)

Aloitin luokittelun yrityksistä, jotka kieltämättä usein ovat myös tuotemerkkejä. Usein näin ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi Novart näyttäytyy tuotemerkkinä lähinnä b-to-b-ammattiostajille, kun taas kuluttajille he myyvät merkeillä À la Carte, Parma ja Petra ketjussa, jonka merkkinä on Keittiömaailma. Tuotemerkkiluokitus on siis mm. rakentamiskategoriassa varsin päällekkäinen yritysluokittelun kanssa (varsinkin juuri nyt kun ehdin laittaa siihen vasta lähinnä yrityksiä), mutta katsopa vaikka luokkaa Vaatemerkit tai Työkalumerkit: monet merkit siellä ovat vain (kursivoituja) ohjaussivuja ko. yrityksen artikkeliin. Tuotemerkit elävät usein omaa pidempää elämäänsä kuin yritysnimet: kun yritys menee konkurssiin, esim. Tiimari, niin ainoita myyntikelpoisia osia yrityksen pesässä ovat tuotemerkit. Tiimari-nimellä jatkaa nyt joku muu, joka merkin itselleen osti. Yritystä hän ei ostanut, vain sen nimen. –Kotivalo (keskustelu) 3. lokakuuta 2017 kello 10.54 (EEST)
Media-alalla taas tuotemerkit ovat alkaneet korostua paperilehtien laajentaessa ja siirtyessä verkkoon. Joku Vauva-lehti tunnetaan nykyisin paremmin netin surullisenkuuluisasta keskustelupalstastaan kuin itse paperilehdestä. Keskustelupalsta ja verkkosivusto toimii tuotemerkin Vauva alla, ei niinkään lehden Vauva alla. –Kotivalo (keskustelu) 3. lokakuuta 2017 kello 11.03 (EEST)
Hetkinen, onko Tiimari tuote? Minä en muista ostaneeni mitään Tiimari-nimistä tuotetta, ellei sitten jonkun Koh-i-noorin lyijykynäpakkauksen kyljessä ole labeli Tiimari. --Tpe1 (keskustelu) 3. lokakuuta 2017 kello 12.48 (EEST)
Tiimari ei ole tuote, mutta Tiimari on kauppaketjun nimenä tavara- eli tuotemerkki eli melkein sama kuin brändi. "Tavaramerkki" on vanhentunut lakitekstissä yhä käytetty käsite, "tuotemerkki"-sanakaan ei ota huomioon palvelubrändejä kuten Tiimari, joten oikea termi olisi "hyödykemerkki" tms. jos sellaisen saisi yleistymään. "Brändi" on vähiten huono sana mutta on ulkomaankieltä (niin kuin tietenkin "merkkikin" alkujaan). –Kotivalo (keskustelu) 3. lokakuuta 2017 kello 12.54 (EEST)
Lähteitä? Minusta se on yrityksen nimi, eikä omia mielipiteitä pidä ujuttaa Wikipediaan. --Tpe1 (keskustelu) 3. lokakuuta 2017 kello 13.11 (EEST)
Älä sitten ujuta. Tiimari-tavaramerkki myytiin pilkkahintaan (Yle Uutiset 5.3.2014), Tiimari tekee paluuta – "en olisi tavaramerkkiä muuten hankkinut" (Yle Uutiset 19.8.2014), Yle: Salainen ostaja hankki Tiimarin tavaramerkin, Tiimarin nimelle löytyi halukas ostaja (Keskisuomalainen 20.09.2013), TS: Tiimari-brändi yritetään pelastaa (Iltalehti 24.9.2013), KSML: Tiimarin brändille löytyi ottaja (Kauppalehti 20.9.2013). –Kotivalo (keskustelu) 3. lokakuuta 2017 kello 13.27 (EEST)
Koho-tuote: onko se tuotemerkki vai onko tuotemerkki Koho? --Tpe1 (keskustelu) 3. lokakuuta 2017 kello 21.30 (EEST)

Pitäisiköhän talopakettien/pakettitalojen valmistajat luokitella erikseen?[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin ettei Sievitalolle ole näppärää vertaistensa luokkaa. --Hartz (keskustelu) 12. helmikuuta 2019 kello 09.20 (EET)