Keskustelu luokasta:Pikakirjoittajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hiukan ongelmallinen luokka[muokkaa wikitekstiä]

Tämä luokka on ehkä hiukan ongelmallinen, kahdestakin syystä. Kaikki luokkaan merkityistä henkilöistä eivät olleet varsinaisesti pikakirjoittajia, ainakaan siinä merkityksessä, että olisivat toimineet työkseen tai edes muuten aktiivisesti pikakirjoittajina. Esim. Neovius-Nevanlinna, Melin ja W. Fabritius eivät liene toimineet pikakirjoittajina, vaan kehittivät järjestelmiä. (Neovius-Nevanlinnasta on jopa sanottu, että järjestelmän kehittämistä hankaloitti, kun hänellä ei ollut käytännön kokemusta pikakirjoittajana toimimisesta.)

Toiseksi, pikakirjoittajana toimiminen ei kaiketi yleensä ole erityisen merkittävää. Useimpien kohdalla merkittävämpää on ollut pikakirjoitusjärjestelmän kehittäminen tai julkaisutoiminta.

Kun en aikoinaan näitä henkilöartikkeleita laatiessani keksinyt kovin hyvää luokkaa niille, laitoin kaikki yleiseen Pikakirjoitus-luokkaan. Jos kuitenkin henkilöt halutaan erikseen, niin ehkä tämä ei ole aivan mahdoton. (En ainakaan tähän hätään osaa ehdottaa parempaakaan.) Luokan pilkkominen pienempiin ei oikein innosta: ainakin itseäni häiritsee luokkia selaillessa, jos hierarkia on kovin yksityiskohtainen, ja kussakin luokassa vain muutama artikkeli. --Ryhanen 25. kesäkuuta 2009 kello 19.57 (EEST)

Ajattelin kyllä luokan laatiessani, että varmaankaan kaikki eivät olleet "varsinaisesti" pikakirjoittajia. Mielestäni kuitenkaan lihaa ja luuta oleva henkilö ei mielellään saisi olla luokassa, jonka nimi on "Pikakirjoitus". Ja vaikka siinä mielessä, että eivät edustaneet ammattia "pikakirjoittaja" niin luokan ei tarvitse olla sillä tavalla ongelma, koska sille voidaan antaa määritelmä esim. "pikakirjoittajat ja pikakirjoituksen kehitykseen vaikuttaneet henkilöt". Vastaava luokka löytyy de, fr ja it-wikipedioista. --TBone 25. kesäkuuta 2009 kello 20.15 (EEST)
Saksan vastaavan luokan keskustelusivulla onkin näköjään käsitelty suunnilleen samaa ongelmaa. (Sivuhuomioina, fr-wikin Spécialiste d'écriture abrégée on kai suomeksi hiukan muuta kuin pikakirjoittaja, ja it-wikissä taas näyttää olevan enemmän henkilöitä pikakirjoitus- kuin pikakirjoittaja-luokassa.) Siitä olen kuitenkin samaa mieltä, että "Pikakirjoitus" ei oikein kuulosta henkilöluokalta. "Pikakirjoittajat" menettelee, kun ei oikein parempaakaan keksi. En-wikissä pikakirjoitusjärjestelmien kehittäjiä on laitettu luokkaan Inventors of writing systems, mutta mieluummin pitäisin pikakirjoitushenkilöt omassa luokassaan. --Ryhanen 25. kesäkuuta 2009 kello 22.18 (EEST)
Googlen kääntäjä sanoo ranskankielisen luokan olevan suomeksi "Specialist kirjoittaminen Short" :) eli jotakin sinne päin kuitenkin. --TBone 25. kesäkuuta 2009 kello 23.15 (EEST)