Keskustelu luokasta:Koronaviruspandemiassa kuolleet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä luokka on poistoäänestyksen tuloksen vastainen[muokkaa wikitekstiä]

Kiinnitin huomiota siihen, että vuonna 2008 Wikipediassa käytiin poistoäänestys, jossa tämänkaltaiset luokat todettiin kelpaamattomiksi. Nyt on kuitenkin (28.3.2020) luotu tällainen erityisluokka COVID-19-tautiin kuolleista ihmisistä ja myös rinnakkaisluokka Luokka:Espanjantautiin kuolleet. Helposti tai ainakaan etsimättä ei löydy keskustelua siitä, että nämä kaksi pandemiaan kuolleitten luokkaa muodostavat sallitun poikkeuksen 12 vuoden takaiseen päätökseen. Mielestäni ensi alkuun pitäisi saada tälle keskustelusivulle linkki siihen keskusteluun, jossa tämä luokka on saanut olemassaolon oikeutuksen. --Pxos (keskustelu) 20. elokuuta 2020 kello 13.28 (EEST)

Pandemia lienee isompi juttu kuin onnettomuudet tai perussairaudet. Ihan kuin vaan. --Vnnen (keskustelu) 22. marraskuuta 2020 kello 13.38 (EET)
Periaatteessa aikojen muuttuminen voisi olla syy lipeämiseen. Toisaalta äänestystulos silloin ei jättänyt jossittelulle sijaa. Itse äänestin silloin poiston puolesta, enkä ole muuttanut mieltäni. Mielestäni tätä vanhaa linjaa voisi pitää käypänä suuntaviittana yhäkin. -- Cimon Avaro 28. huhtikuuta 2021 kello 19.10 (EEST)
Keuhkosyöpään kuolleet on koko lailla eri asia kuin maailmanlaajuisessa pandemiassa menehtyneet. Vastustan poistoa, ja nykyinen nimikin on mielestäni ihan hyvä. Vyörykkä (keskustelu) 29. huhtikuuta 2021 kello 11.30 (EEST)
Olen samaa mieltä. Tämä luokka listaa nimenomaan tiettynä ajanjaksona kuolleet, ei tiettyyn sairauteen kuolleet ihmiset, eikä siksi voi verrata aiemman poistoäänestyksen tuolkseen. BlueBanana (keskustelu) 15. kesäkuuta 2021 kello 19.05 (EEST)
Minusta joutaisi pois, mutta jos halutaan välttämättä pitää, nimen pitäisi olla COVID-19-tautiin kuolleet. -Ochs (keskustelu) 28. huhtikuuta 2021 kello 19.27 (EEST)
Koronakuolemiksi on lukemani mukaan tilastoitu kaikki ne, joilla oli kuollessaan koronatartunta. Tässä pandemiassa kuolleet ovat kai usein olleet monisairaita vanhuksia, ja tarkkaa kuolinsyytä voi olla mahdoton määrittää. Mistä tiedämme, ketkä näistä kaikista ovat kuolleet juuri COVID-tautiin? --Savir (keskustelu) 28. huhtikuuta 2021 kello 19.37 (EEST)
Siinä yksi hyvä lisäperuste luokan poistoon. Nykyotsikolla jos liukastuu banaaninkuoreen, lyö päänsä ja kuolee pandemian aikaan, voisi päästä luokkaan mukaan. -Ochs (keskustelu) 28. huhtikuuta 2021 kello 23.11 (EEST)
Kannatan poistoa, kun syy voi olla vaikka banaaninkuori, mutta olisi koronan heikentämä tai muuten ylirasittunut stressistä ja muulloin pysynyt pystyssä tai uupuneena ottaa yliannoksen lääkkeitä. --Abc10 (keskustelu) 29. huhtikuuta 2021 kello 11.35 (EEST)
Mistä wikipediassa tiedetään yhtään mitään? Samaan tapaan tiedetään tässä luokassa. Luokka näyttää myös kiinnostavan lukijoita ainakin lukijamäärien perusteella, toisin kuin suurin osa muista luokista. En kannata poistoa. J.K Nakkila (keskustelu) 29. huhtikuuta 2021 kello 23.15 (EEST)
Kiinnostus on wikipeedistä, johtuu tästä keskustelusta. Varsinaiset lukijat - siis ne joille Wikipediaa tehdään - tuskin käyvät lukemassa luokkia. --Abc10 (keskustelu) 30. huhtikuuta 2021 kello 07.28 (EEST)
Tämä keskustelu tuskin tuo lukijoita. Luonnollisesti lukijat oppivat käyttämään Wikipedian luokkia siinä kuin vaikka kirjojen sisäöllysluetteloja. Asiallisin perustein voidaan kannattaa sekä poistoa että säilyttämistä. Nyt ainakin kun avasin jonkun satunnaisen artikkelin niin ainakin yhdessä piispa-artikkelissa ei ollut itse tietoa. --Urjanhai (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 20.06 (EEST)
Käsittääkseni jokainen klikkaus tälle keskustelusivullekin lisää pisteitä. ---Abc10 (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 20.28 (EEST)
Ei tuo ole mikään perustelu: vanhoilla ihmisillä on yleisiä kuolinsyitä kuten keuhkokuume, sydänkohtaukset, kaatumisesta johtuneet loukkaantumiset, aivoinfraktit jne. ja vaikka syöpä ym. ja yhtä lailla näihin kaikkiin kuolee muitakin kuin vanhoja ihmisiä. Silti näitä kerrotaan ja esitetään vanhojen yhtä lailla kuin muun ikäistenkin ihmisten kuolinsyöiksi sikäli kuin kuolinsyystä ylipäätään satutaan muitään kertomaan. Tällainen poisteperustelu tässä nimenomaisessa tapauksessa on joutavaa viisastelua. Jos halutaan nimetä luokka uudestaan, niin se on ok ja jos päädytään poistamaan jollakin asiallisella perusteella, niin se on ok. mutta tuollainen poistoperuste on yksityisajattelua ja omaa tutkimusta. Luokan perustamisestahan kai aikoinaan keskusteltiin etukäteen, ja luonnollisesti sen poistamisesesta huolimatta siitä, että asiasta on ennen luiokan luomista keskusteltu, voi keskustella nyt uudestaan, jos konsensus on muuttunut tai on uusia tai aiemmasta paremmin täsmentyneitä perusteluja tai näkemyksiä suuntaan tai toiseen, mutta tuollainen perustelu on joutava ja omaa uutta tutkimusta.--Urjanhai (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 19.27 (EEST)
Itse asiassa tuollainen perustelu ei ole kaukana epäneutraalista prpopagandasta. Ikään kuin yksi ihmisten kuolinsyy pitäisi selittää muista poiketen olemattomaksi.--Urjanhai (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 19.36 (EEST)
Muutooin käy kumpi vaan asiallisin perustein, mutta ei poisto tuolla omaa uutta tutkimusta edustavalla, lähtökohtaisesti epäneutraalilla perusteella.--Urjanhai (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 20.39 (EEST)
Sano nyt vielä seitsemännenkin kerran, että Savirin perustelu oli huono, niin ehkä me silloin sen uskomme. --Lax (keskustelu) 7. toukokuuta 2021 kello 07.42 (EEST)
Jos kuolinsyyksi on merkitty korona, niin sen tulisi kelvata, jos tieto on asiallisesti lähteistetty. Ihan mikä tahansa muu tauti (paitsi tuo espanjantauti näköjään) kelpaa lähteistettynä kuolisyyksi. Koronan suhteen herää hirveät spekulaatiot. Outoa. Htm (keskustelu) 7. toukokuuta 2021 kello 08.05 (EEST)
Nuo kaksi ovat ainoat taudit, joista on olemassa luokka, joten olisi kummallista, jos joistain muista taudeista keskusteltaisiin luokan poistamisesta käytävien keskustelujen yhteydessä. --Lax (keskustelu) 7. toukokuuta 2021 kello 09.02 (EEST)
Jo vain näin on. Luokan tarpeellisuus on perustelematta, joten se pitäisi perustella. Lähtökohtaisesti tämän kuuluu kiellettyjen luokkien luokkaan, joten pois, jos perutamispäätöstä ei ole. Htm (keskustelu) 7. toukokuuta 2021 kello 09.39 (EEST)
Alempana on linkitettynä pari keskustelua, joita käytiin eri keskustelusivuilla, eli keskusteluja on käyty ja perusteluja esitetty sekä puolesta että vastaan. Mutta kun keskusteluja käytiin ennen luokan perustamista - ja ne siis käytiin silloin tietoisena mahdollisesta poikkeuksesta - niin ne keskustelut eivät ole tämän luokan keskustelusivulla. Se ei siis tarkoita, että keskusteluja ei olisi käyty ja että ei oltaisi oltu tietoisia poikkeuksesta. Sitten keskustelujen ollessa kesken, joku jo loikin luokan, ja tämä todettiin keskustelussa, ja asia jäi sikseen, eli silloin ei luokkaa lähdetty enää poistamaan, mutta samalla näköjään unohtui linkittää keskustelu tänne. Nyt kun luokkaan on tullut sasältöä, niin luokan tarpeellisuutta on parempi arvioida. Sisällön perusteella alkaakin kyllä vähän näyttää siltä, että luokka ei välttämättä toimi kovin hyvin, kun suuri osa sisällöstä on henkilöartikkeleita vähän tunnetuista henkilöistä, joiden kuolemasta on kerrottu pikku-uutisissa eri puolilta maailmaa. Silloin voi alkaa näyttää siltä, että joko luokan voi poistaa tai voi harkita sen muuttamista luetteloksi, vaikka luettelonkin osalta on vähän siinä ja siinä, onko tarpeen luetella kaikkia vaiko vain valikoidusti tai osana jotain muuta artikkelia. Nykyisellään, kun suuri osa artikkelien kohdehenkilöistä luokassa on hyvin vähän tunnettuja, luokan käytettävyys on huono. Merkittäviä koronakuolemia ovat ehkä lähinnä joidenkin maiden valtiojohtajat tai muuten keskeiset poliitikot, joita on kourallinen. Nämäkin on mahdollista esitellä jossain artikkelissa tai luettelon saatteessa. Espanjantaudista tämä poikkeaa sikäli, että Espanjantauti vei paljon nuoria työikäisiä, syynä tähän taudinaiheuttajan erilainen valikoivuus. Voidaan siis hyvin arvioida uudelleen tämän hetken näkökulmasta kun on saatu parempi kokonaiskuva.--Urjanhai (keskustelu) 7. toukokuuta 2021 kello 13.18 (EEST)
Nimi pitäisi mielestäni pitää ennallaan. Tiettyyn tautiin kuolleiden luokittelu on tarpeetonta ja edellisen poistokeskustelun tuloksen vastaista. BlueBanana (keskustelu) 15. kesäkuuta 2021 kello 19.05 (EEST)
Muistaakseni sellainen keskustelu käytiin jossaimn ennen tämän luokan luomista. Pitää vain kaivaa esiin se linkki. Tätä siis ei ole luotu puskista.--Urjanhai (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 19.31 (EEST)
Vai oliko se niin, että keskusteltiin, muttei tullut sen valmiimpa ja sitten joku vain loi kluokan? Joka tapauksessa ainakin on keskusteltu. Siitä olen varma.--Urjanhai (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 19.34 (EEST)
Keskustelu luokasta:Henkilöt kuolinsyittäin#Pandemiat? (+ lyhyt sananvaihto minun keskustelusivullani). On saatettu toki keskustella muuallakin. --Risukarhi (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 19.58 (EEST)
Kitos. Keskustelu oli näköjään lyhyempi kuin muistin ja luokka oli luotu jo keskustelun vielä kestäessä, mutta joka tapauksessa oli keskusteltu.--Urjanhai (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 20.01 (EEST)
Urjanhai: "keskustärssä"? --Abc10 (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 20.30 (EEST)
Sori, fiksattu.--Urjanhai (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 20.37 (EEST)
Itse asiassa muistelisin että keskustelua mahdollisesti olisi saatettu käydä jossain muuallakin.--Urjanhai (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 20.03 (EEST)
Kyllä. Keskustelua oli hiukan lisää sivulla Keskustelu luokasta:Koronaviruspandemia 2019–.--Urjanhai (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 20.18 (EEST)
Ihmiset tuppaavat kuolemaan sairauksiin, joten siinä ei ole mitään sellaista poikkeuksellista, mikä muuttaisi aiemmin luotua linjaa, ettei tällaisia luokkia luoda. Kuolinsyy voidaan tietenkin esittää artikkelissa. Se ei ole kiellettyä joskin useimmiten tarpeetonta. --Abc10 (keskustelu) 7. toukokuuta 2021 kello 10.13 (EEST)
Luokan luomisestahan keskusteltiin aikanaan tietoisena siitä, että se muodostaisi poikkkeuksen, mutta sitten keskustelun vielä kestäessä joku loi luokan. Kun keskustelu ei jatkunut eikä luokkaa vaadittu poistettavaksi, ymmärsin sen niin, ettei luokan poistolle ollut vastustuta ja että muutkin keskusteluun osallistuneet ymmärsivät asian näin, kun keskustelu eui jatkunut eikä poistoon ryhdytty. Mutta nyt kun asiaan nyt on palattu uudestaan ja luokan toimivuudesta on saatu kokemuusta, niin hyvin voi poistaakin. --Urjanhai (keskustelu) 7. kesäkuuta 2021 kello 19.03 (EEST)

Kun satunnaisesti näitä artikkeleja selailin, monessa ei leipätekstissä mainittu kuolinsyytä lainkaan, jolloin luokittelu on lukijalle melko hämmentävä. Yritän kuvitella, miltä tämä luokka näyttää artikkelissa kymmenen vuoden kuluttua, ja mielestäni on ongelma, ettei tämä luokka määritä kylliksi kaikkia siihen kuuluvia henkilöitä. Monet heistä olivat iäkkäitä ja olisivat joka tapauksessa kuolleet ennen pitkää johonkin sairauteen. Merkittävältä koronaan kuoleminen tuntuisi lähinnä silloin, kun työikäisen ihmisen ura on dramaattisesti katkennut. Toistan mielipiteeni, että pärjäisimme ilmankin tätä luokkaa. Luettelo käy, jos joku haluaa sellaisen tehdä. -Ochs (keskustelu) 7. toukokuuta 2021 kello 13.54 (EEST)

Yleensäkään luokittelua niin, että artikkelissa ei ole itse tietoa, ei pitäisi tehdä. --Urjanhai (keskustelu) 7. toukokuuta 2021 kello 15.35 (EEST)

Poistoon vaan. Lähes vuoden ollut jo poistokeskustelussa, joten olisi aika toimia. Miten tehdään? --𝐇ä 6. kesäkuuta 2021 kello 17.08 (EEST)

Kyllä tämän voi poistaa. Aikanaan luokka luotiin kun keskustelu sen mahdollisesta luomisesta oli vielä kesken. Tulkitsin tämän silloin niin, että keskusteluun osallistuneet olivat luokan luomiseen luomiseen tyytyväisiä, mutta kun luokka nyt on ollut jonkin aikaa olemassa, sen toimivuudesta on saatu kokemusta, ja sen poisto on saanut kannatusta, eli keskustelun voi ymmärtää jatkuneen, niin sen voii tämän perusteella nähdäkseni hyvin poistaa.--Urjanhai (keskustelu) 7. kesäkuuta 2021 kello 19.03 (EEST)
Poistoon. Usein Covid-19-tauti ei ole pääkuolinsyy. Luokan nimi epätäsmällinen. Artikkeleissa ei usein asiaa luotettavasti lähteistettynä; eli jos on maininta Covid-19:sta, harvemmin kuolinsyytutkimukseen pohjautuen. Pidän henkilöiden luokittelua sairauksien / kuolinsyiden mukaan julkisessa tietosanakirjassa vähintään epäeettisenä. Koskee myös espanjantautia.--Paju (keskustelu) 26. heinäkuuta 2021 kello 20.08 (EEST)
Nimessä ei ole epäselvyyttä: luokka ei listaa Covid-19-tautiin kuolleita, vaan koronaviruspandemiassa kuolleet. BlueBanana (keskustelu) 5. elokuuta 2021 kello 02.28 (EEST)
Luokkanimi "Koronaviruspandemiassa kuolleet" on epätäsmällinen. Artikkeleissa ja joukkoviestimissä esitetään usein muuta kuin tutkittua tietoa kuolinsyystästä. Luotettavat lähteet, jotka täsmällisesti osoittavat primäärin tai sekundääärisen kuolinsyyn väistämättä uupuvat monelta menehtyneeltä, ja vielä useammin etenkin artikkelien lähteistyksestä. Sairauteen tai kuolinsyyhyn viittaavaa luokkaa ei tule lisätä yhteenkään artikkeliin ilman luotettavaa lähteistystä! Kuolinsyyn tai syiden mainitseminen on mielestäni asiallista vain asianomaisen itsensä tai omaisten luvalla; jonkin onnettomuuden tai vastaavan erityisen tapahtuman yhteydessä ehkä muillakin perusteilla voi joskus olla ok ainakin mikäli viranomaiset ja omaiset ovat asian julkisuuteen tuoneet. Luokan sisältö on väistämättä vääristynyt ja siten huono, koska fiwikin henkilöartikkeleista joukkoon poimitaan sattuman kaupalla osa tautiin menehtyneistä (pääosalle yksityisasia), sen lisäksi että kuolinsyiden julkinen listaaminen on mielestäni epäeettistä. --Paju (keskustelu) 2. syyskuuta 2021 kello 23.55 (EEST)
Kuten sanoin, kuolinsyyt ovat tämän luokan kannalta täysin epäoleellisia. Lähteet kuolinsyille eivät ole tarpeellisia koska kuolinsyyt eivät liity tähän luokkaan. Tämä ei ole kuolinsyyhyn viittaava luokka. Kuolinsyiden mainitseminen ei ole tarpeellista. Luokan sisällön vääristymisestä olen aivan samaa mieltä; luokka on niin laaja ettei siihen voida mitenkään listata kaikkia siihen kuuluvia. Olen samaa mieltä kuolinsyiden listaamisen eettisyydestä, ja olen sitä mieltä ettei niitä tarvitse listata tai mainita tässä luokassa.
(Olen silti sitä mieltä että tämä luokka tulisi poistaa.) BlueBanana (keskustelu) 12. syyskuuta 2021 kello 13.55 (EEST)
Kallistun poiston kannalle minäkin. Iivarius (keskustelu) 14. syyskuuta 2021 kello 14.56 (EEST)