Keskustelu luokasta:Itsemurhan tehneet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luokan tarpeellisuus?[muokkaa wikitekstiä]

Tiedän, että tämäntapaisia luokkia on muitakin (esim. Luokka:Murhatut henkilöt), mutta minusta tällaiset luokat ovat tarpeettomia. Kuolintapa ei ole sellainen henkilöä olennaisesti määrittelevä tekijä, joka olisi syytä ottaa huomioon luokituksessa. Jos tälle linjalle lähdetään, luokkia voitaisiin luoda loputtomiin (Luokka:Liikenneonnettomuudessa kuolleet, Luokka:30 vuoden iässä kuolleet, Luokka:Sydänkohtaukseen kuolleet...). Sitaatti sivulta Wikipedia:Luokittelu: "Luokitusperusteiden tulee olla artikkeliaiheen olennaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi henkilöiden luokitukseen eivät tyypillisesti vaikuta yksittäiset mielipiteet, uskonnollinen vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen tai vaikkapa poliittinen kanta, paitsi jos ne ovat henkilöä oleellisesti määrittäviä piirteitä." Nähdäkseni kuolintapa ei ole yhtään sen olennaisempi asia.

Jos tämän luokan on ihan pakko olla olemassa, pitäisi vähintäänkin miettiä alaluokkia uudestaan. Esimerkiksi artikkeli Hannibal on nyt jopa useammassa itsemurha- kuin muussa luokassa, mikä ei todellakaan ole tarkoituksenmukaista. Siteeraan edelleen yllä mainittua ohjesivua: "Artikkeli tulee liittää riittävän moneen luokkaan, jotta ne kattavat artikkelin aiheen hyvin, mutta ei yhtään useampaan. Luokkien määrää ei tule tarpeettomasti kasvattaa."

Eikö voitaisi sopia, että tämä luokka poistetaan? Luulisi että Luettelo itsemurhan tehneistä riittää. --Mb 31. lokakuuta 2006 kello 21.07 (UTC)

Kannatan. Ainakin tuon Hannibalin nykyinen luokitus ainoastaan haittaa tiedonetsintää, luettelo toimii paremmin. --Hasdrubal 31. lokakuuta 2006 kello 21.18 (UTC)
Jep. Tästä keskustelunaiheisesta luokasta voidaan vielä keskustella, mutta irralliset ja pari artikkelia käsittävät alaluokat heti pois. --ML 31. lokakuuta 2006 kello 21.20 (UTC)
Kannatan myös. Luokka turha, luettelo riittää. --Neofelis Nebulosa (моє обговорення) 31. lokakuuta 2006 kello 21.23 (UTC)
Poistin nyt alkajaisiksi Luokka:Itsemurhan tehneet matemaatikot. Muut (tämä mukaan lukien) lähtee lähiaikoina, jos ei protestoida. --Hasdrubal 2. marraskuuta 2006 kello 19.16 (UTC)

Vastustan: "Itsemurhan tehneet"-luokka on ainakin 9 muussa Wikipediassa, eikä alaluokkien poistoakaan tarvitse, sillä Wikipediassa on useita yhden artikkelin luokituksia, esimerkkinä Puutarhurit-luokka.

En tee luokituksia hatusta, mitä sain Mb:n tekstistä pääteltyä: "Luokka:Liikenneonnettomuudessa kuolleet, Luokka:30 vuoden iässä kuolleet, Luokka:Sydänkohtaukseen kuolleet". Mielestäni Mb:n mainitsema "30 vuoden iässä kuolleet"-luokka on jo täysin sarkasmia.

Kaikki luomani luokat ovat täysin käytössä engl. Wikipediassa, siellä, missä on mielestäni laadukkaimmat artikkelit, luokitukset ja ennen kaikkea luokituksien politiikka.

Keskustelu on täysin tyhmä, joten itse päätän tähän. Snesfm 4. marraskuuta 2006 kello 00.30 (UTC)

Merkittävyys[muokkaa wikitekstiä]

No niin, poistoäänestyksessä luokka päätettiin täpärästi säilyttää. Tärkein argumentti säilyttämisen puolesta oli se, että itsemurhalla on usein laajempaa merkitystä kuin millä tahansa kuolemansyyllä. Keskustelun aikana luokka laajeni paljon, siihen tuli "merkittäviä" itsemurhia mutta myös merkityksettömiä. Rupesin nyt poistamaan luokasta sellaisia henkilöitä, joiden itsemurhalla ei mielestäni ole mitään laajempaa merkitystä, vaan se on pelkästään henkilön kuolinsyy. Saahan näitä sitten palautella. Tanár 5. lokakuuta 2007 kello 10.04 (UTC)

Niinpä niitä sitten onkin palautettu systemaattisesti, joten olkoon sitten minun puolestani. Säästetään kaikilta aikaa ja vaivaa. Tanár 5. lokakuuta 2007 kello 14.58 (UTC)

Luokan tarpeellisuus ja lajittelu[muokkaa wikitekstiä]

Luokassa olisi enemmän järkeä, jos se olisi lajiteltu kuten en:Category:Suicides_by_type. Mielestäni vaan tuon kaltaiset itsemurhat ovat tärkeitä mainita ja muut ova enemmänkin triviaa. Itsemurha on monesti vain lääketieteen ja psykiatrian epäonnistumisen merkki. Mutta koska tämä on kuitenkin säilytetty jo kertaalleen, ei tätä kannata äänestää vaan paraantaa. - linnea (keskustelu) 23. heinäkuuta 2012 kello 18.20 (EEST)[vastaa]