Keskustelu Wikipediasta:GLAM/Luettelo Suomessa sijaitsevista muistiorganisaatioista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ongelmia uusien (16.5.2021 tai sen jälkeen luotujen) WD-nimikkeiden koordinaattien näkymisessä. Toimivat Wikidatassa ja fiwikin artikkelissa, mutteivat tule näkyviin projektitaulukkoon / OSM-karttoihin[muokkaa wikitekstiä]

@Zache: (lukemisen voi aloittaa viimeisetä kappaleesta)

Ainakin osa suomalaisten GLAM-kohteiden koordinaattiarvoista, joita olen viime päivinä syöttänyt wikidataan, käyttäytyy mielenkiintoisesti oheisella hankesivulla (Wikipedia:GLAM/Luettelo Suomessa sijaitsevista muistiorganisaatioista). Eli Wikidatan nimikettä tarkastellessa, wikidatakohteen kartta ja koordinaattitulkinta näyttää toimivalta. Samoin oheisen hankesivun karttatuloste "Kartta niistä GLAM-organisaatioista, joille on merkitty koordinaatit" näyttää nimikkeet oikein.

Mutta projektisivun koordinaattilistaus ei osaa esittää useiden GLAM-kohteiden koordinaatteja oikein. Koordinaattien sijaan taulukkoon tulostuu osalle kohteista: Malline:Coord. Tällöin myös sivun karttaesitys (Näytä koordinaatit OSM-kartalla) jättää pois kohteet, joiden koordinaatteja taulukkolistaus ei ole osannut tulkita oikein. Ongelmaa esiintyy uusissa GLAM-nimikkeissä, joista osasta on tehty fiwikin artikkeli, ja osasta ei. Mikään uusista GLAM-kohteista ei ole luokassa fi:Luokka:Virheellisiä koordinaatteja sisältävät sivut.

Ilmeisesti taulukkoa generoiva skripti ei osaa lukea Wikidatan (tai fiwikin artikkeliin coord-mallineella syötettyjä) koordinaatteja aina oikein? Onko kyse siitä, että rutiini on tarkka sille, miten koordinaatit on Wikidataan syötetty eikä osaa tulkita kaikkia sallituja muotoja oikein (jotka kuitenkin toimivat WD:ssä ja/tai myös fiwikin artikkelisivulla) oikein, vai mistä on kysymys? Löytyisikö bugiin paikkausta? Luonnollisesti olettaisi, että taulukkoa kasaava rutiini osaisi tulkita koordinaattiaineiston, jos ne (latitudi ja longitudi) näyttävät käyttäjälle toimivilta WD-tietokannassa ja wikipedian sivulla.

Esimerkki ongelmallisista koordinaateista WD-nimikkeessä, josta ei vielä ole fiwikin artikkelia; d:Q106868494 Rantasalmen kirjasto. Esimerkki ongelmallisista koordinaateista nimikkeessä, josta on jo fiwikin artikkeli: d:Q107076296 Lievestuoreen kirjasto. Lisää löytyy järjestämällä nimikkeitä eli klikkaamalla Koordinaatit-saraketta Kuvallinen luettelo -väliotsikon taulukosra. Tarkoituksenani oli lähteä näitä ja paikkakuntien muistomerkkejä dokumentoimaan jo tällä viikolla, mutta olin toivonut karttatulosteidenkin pellittävän. ( Samat koordinaattiongelmalliset GLAM-kohteet, joista on jo fiwikin artikkeli, uupuvat myös kuntakohtaisista patsaskartoista, vaikka niihin tekisi koordinaattitiedolla varustettujen wikipedia-artikkelien esittämisen lisävalinnan). Tämä ei ollut totta, tulevat kyllä, kestää vaan...

Lopuksi: Taisi löytyä yksi yhdistävä tekijä, joka voi johtaa oikeammille jäljille: Kaikki ongelmalliset koordinaattitulostukset liittyvät melko tuoreisiin WD-tallennuksiin! Eli voisiko kyse olla jostain Wikidatan rajoituksesta/ taulukointiajon kaatumisesta kesken? Eli Wikidataan 2021-05-16 luodusta nimikeestä q:Q106864092 (Anttolan kirjasto) lähtien tätä suuremmat WD-numerot eivät ole onnistuneet taulukoitumaan kunnon koordinaateilla. Mutta varhaisemmat, WD-arvoon q:Q106848993 (Nastolan kirjasto) saakka listatuissa nimikkeissä koordinaatit tulevat taulukkoon OK? --Paju (keskustelu) 3. kesäkuuta 2021 kello 22.39 (EEST)

Yliviivattu yksi sivupolku: lisävalikolla haettavat wikipedia-artikkelien sijainnit tulevat näkyviin. Kestää vaan joskus aika kauan. --Paju (keskustelu) 4. kesäkuuta 2021 kello 00.15 (EEST)
Se ongelma siinä sivussa on, että se on liian iso joten wikikoodin parsinta lopettaa sen tulkkaamisen eli järkevä koko on wikikoodina joku alle 200kilotavua. Tein nyt niin, että koordinaattilinkit tehdään SPARQL-kyselyssä jolloin ei tarvitse tehdä mallinekutsuja, mutta sivu varmaan hajoaa uudestaan jossain vaiheessa kun rivejä tulee lisää. Oikea ratkaisu olisi jakaa se esim maakunnittain. Zache (keskustelu) 4. kesäkuuta 2021 kello 00.27 (EEST)
Joo, ajo hajoaa. Eli kokeilin lisätä koordinaatit muutamaan aiempaan WD-nimikkeeseen, joista uupuivat myös sijaintikuntatiedot. Kun listan päivityksen liipaisi manuaalisesti, ei tullut noita Malline:Coord-ilmoituksia. Mutta aiempaa useammasta nimikkeestä uupuivat koordinaatit kokonaan. Joo, paremmaksi: voisi jakaa maan maakuntiin tai ainakin muutaman ilmansuunnan mukaan. Maakuntajakoa puoltaisi ilmeisesti sekin, että maakunnallisesti tai kuntatasolla suojelluksi merkittyjä rakennuksia, kotisutuyhdistyksiä yms. mahtuisi paremmin lisäilemään. Jotkut maakunat jakavat tuollaisten kohteiden paikkatietoa ilmeisesti avoimena datana (Olin näkevinäni ohimennen esim. Etelä-Savosta jotain datasettiä, jota en kyllä yrittänyt ajaa minnekään paikkatieto-ohjelmaan tarkistaakseni), ja muulloinkin kai listaavat tuollaisia suojelukohteita maakuntakaavojensa oheisjulkaisuissaa, jolloin ei tarvitsisi manuaalisesti naputella niin paljon. Meinaan jos haluaisi valtakunnallisten kohteiden ohella lisätä wikipedian/-median kuntatason kulttuurihistoriallista kiinnostavuutta/kattavuutta ja lisätä kuvaajien kiinnostusta arjessa kohdattuun kulttuuriperinteeseen esimerkiksi WLM-hankkeessa (Wiki Loves Monuments) ja wikipedian kunta-artikkeleissa. --Paju (keskustelu) 4. kesäkuuta 2021 kello 01.32 (EEST)