Keskustelu Wikipediasta:Artikkelimalli/kasvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miksi kasveille oma artikkelimalli?

[muokkaa wikitekstiä]

Eläintieteeseen suunniteltu artikkelimalli sopii varsin huonosti kasvien lisäämiseen. Kun kasvitieteen puolella on oma artikkelimalli, voidaan artikkelit otsikoida valmiiksi ja taulukot voidaan laatia mahdollisimman valmiiksi, jotta tietojen lisääminen on varsin helppoa, eikä tarvitse kiinnittää huomiota sivun ulkoasuun.

Pyydän kommentteja artikkelimallista. Erityisesti pääotsikoista ja oikella olevasta esittelytaulukosta toivon keskustelua.

Monikko vai yksikkö?

[muokkaa wikitekstiä]

Lajia ylemmässä taksonissa on parasta käyttää monikkoa, koska sana on monikollinen suomen kielessä, esim. männyt (Pinus), vaahterakasvit (Aceraceae), vrt. Yhdysvallat. Näin vältytään lukuisilta yhteentörmäyksiltä, esim. tyrni (Hippophaë rhamnoides) on tietty laji ja tyrnit (Hippophaë) on tyrnien suku, johon kuuluu useita lajeja.

Esittelytaulukon linkit

[muokkaa wikitekstiä]

Kaikille taksoneille ei ole suomenkielistä nimeä toisin kuin eläintieteen puolella yleensä on. Tällöin lienee järkevintä linkittää kaikki taksonit tieteelliseen nimeen ja sieltä ohjataan suomenkieliseen nimeen, mikäli sellainen on olemassa. Suomenkielinen nimistö on horjuvaa varsinkin kaari- ja luokka-tasolla, joten tiedon muuttuessa korjaus on helppo tehdä, jos korjauksen tarvitsee tehdä vain tieteellisen taksonin sivulla. Tällöin ei tarvitse erikseen korjata joka ikisen kasvin esittelytaulukkoa.

Tarvitaanko?

Uusia muokkauksia

[muokkaa wikitekstiä]

Muokkasin Ulkonäkö-otsikon Lajikuvaus-otsikoksi, koska näen tämän olevan korrektimpi tapauksessa. Ulkonäkö, viittaa liikaa ulkoisiin seikkoihin, mutta lajikuvaus-otsikon alle voi sisällyttää luontevasti myös kasvien kemiaa kuten myrkyllisyyttä. Dacnoh 21. heinäkuuta 2010 kello 15.14 (EEST)[vastaa]