Keskustelu:Zyklon B

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kohta "Tunnetuksi sen tekivät kansallissosialistit käyttäessään sitä tuhoamisleireillään vankien tappamiseen." tarvitsee lähteekseen esimerkiksi ruumiinavauspöytäkirjan. Perusteluksi ei todellakaan riitä, että 'se vain on näin'. ~Ikari 3. heinäkuuta 2006 kello 12.31 (UTC)

Lisäksi kohta "Keskitysleireillä kidemuotoinen myrkky pudotettiin kaasukammioihin pienistä raoista" tarvitsee tarkistusta.

Kun Amerikassa teloitettiin vankeja kaasulla (syaanivedyllä), niin turvatoimet ennen ja jälkeen teloitusta ovat valovuosia edellä väitettyjä saksalaisten metodeja. Jälkimmäinen siteerattu kohta on samanlainen torso kuten erään "silminnäkijän" kertomus kuinka saksalaiset upseerit polttivat tupakkaa käsitellessään kaasutettuja ruumiita. Syaanivety on erittäin herkästi syttyvä kaasu (http://www.occuphealth.fi/internet/ova/kaliumsy.html). ~Ikari 3. heinäkuuta 2006 kello 12.36 (UTC)

Vieläkin kritisoimista artikkelista; lähde "http://www.holocaust-history.org/auschwitz/chemistry/iffr/report.shtml" ei edusta neutraalia näkökulmaa. Juutalaiset tutkimassa väitettyä juutalaisten kansanmurhaa ei täytä neutraliuden tai puolueettomuuden kriteereitä. Ongelmana on ns. 'oma lehmä ojassa' ts. eturistiriita. ~Ikari 3. heinäkuuta 2006 kello 12.42 (UTC)

Ja vielä vähän artikkelin puolueettomasta näkökannasta. Tässä lainaus wikipedian ohjeista: "puolueeton kirjoittaminen esittää kiistanalaiset näkemykset ilmoittamatta niistä mitään todeksi."

Eli koska holokausti on hyvinkin kiistanalainen aihe, ei mitään siitä saa esittää olevan totta. ~Ikari 3. heinäkuuta 2006 kello 12.49 (UTC)

Ja mikä on "Krakovan Institute of Forensic Research"? Ainoa viite internetistä asiaan löytyy tästä artikkelista.~Ikari 12. lokakuuta 2006 kello 10.38 (UTC)

Etsi sama puolaksi, sillä Puolassahan Krakova on. -Samulili 12. lokakuuta 2006 kello 10.45 (UTC)
Korjasin. Kotskaporttaali ohessa. -Les 12. lokakuuta 2006 kello 11.26 (UTC)

Kiloa kaasua vai kiteitä?[muokkaa wikitekstiä]

Tarkoitetataanko näillä kilomäärillä oikeasti Zyklon B -kiteitä eikä kaasua: "5–7 kg Zyklon B -kaasua riitti tappamaan 1 500 ihmistä. Kahdessa vuodessa kaasua kului pelkästään Auschwitzissa noin 20 000 kiloa". Miten on voitu arvioida kiteistä syntyneen kaasun paino?? Kommentin jätti 81.17.199.123 (keskustelu – muokkaukset).

Tässä kohdin artikkeli kaipaa vielä täydennystä. Kiteestä syntyvän kaasun paino on sinänsä yksinkertaista laskea moolikemialla. Voisi kuvitella että valmistaja on ilmoittanut kiteiden painon, joten kaasumolekyyli johon siis on yhtynyt happea on hieman kiinteää molekyyliä painavampi ja kemiallisestikin oksidi. --Höyhens 11. huhtikuuta 2007 kello 15.02 (UTC)
Itse kaasu ei ollut kidemuodossa. Kiteet olivat kipsiä eli kalsiumsulfaattia, jotka oli kuumennettu kidevedettömiksi ja jotka siksi absorboivat vetysyanidia voimakkaasti. Siihen oli imeytetty nestemäistä syaanivetyä. Kipsi on erittäin hygroskooppista, eli ottaa kidevetensä ilman vesihöyrystä. Vesimolekyylit syrjäyttivät näin syaanivedyn, joka vapautui ilmaan.130.233.201.143 26. tammikuuta 2011 kello 13.58 (EET)[vastaa]