Keskustelu:Yhtenäiskoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhtenäiskoulu (erisnimenä) on Suomen ensimmäinen yhtenäiskoulu ja luonut pohjat muualle maahan levinneeseen malliin, jossa kaikki luokka-asteet ovat samassa rakennuksessa. Useimmissa yhtenäiskouluissa on ala- ja yläaste. Helsingin Yhteinäiskoulussa on myös lukio. Koulussa on luotu jaksolärjestelmä sekä tehty paljon opetukseen liittyvää tutkimusta. Kommentin jätti 77.60.245.98 (keskustelu – muokkaukset).

Siis sen virallinen nimi on Yhtenäiskoulu eikä vaikka Helsingin yhtenäiskoulu? Parempi olis, jos ton Käpylän koulun vois siirtää jollekin täsmentävämmälle nimelle ja kertoa tässä artikkelissa aiheesta yleisesti. --Velma 25. elokuuta 2007 kello 15.21 (UTC)
Nimi oli alun perin Helsingin yhtenäiskoulu, mutta se muutettiin pelkäksi Yhtenäiskouluksi 1970-luvulla, kun koulu siirtyi kaupungin hallintaan.[1] Jos koulun kuvaus siirretään omaan artikkeliinsa, nimen pitäisi varmaan olla ”Yhtenäiskoulu (Helsinki)”. --Silvonen 26. elokuuta 2007 kello 14.25 (UTC)

Yhtenäiskoulu on vastakohta rinnakkaiskouluille[muokkaa wikitekstiä]

Yhtenäiskoulu-artikkelin teksti lähti vanhanaikaisesta väärinymmärryksestä, jonka mukaan yhtenäiskoulu tarkoittaa samoissa tiloissa toimivien ala- ja yläasteen sekä mahdollisesti myös lukion muodostamaa kokonaisuutta. Tätä se ei kuitenkaan ole, vaan yhtenäiskoulu-käsitteen perusta on brittiläisessä käsitteessä comprehensive school eli kaikille yhteinen koulu, jossa oppilaita ei valikoida heidän yhteiskunnallisen asemansa tai ehkä 10-11-vuotiaana suoritetun tasokokeen perusteella, vaan jossa kaikki oppilaat käyvät samaa koulua vähintään yhdeksän, ehkä peräti 12 vuoden ajan.

Sama merkitys on ruotsin kielen enhetskolalla seka saksan Gesamtschulella: "Enhetsskola är en term som ibland används för att beskriva ett skolsystem där alla går i samma skolform under en viss tidsepok, till skillnad från parallellskola;" "Die Gesamtschule ist eine Form der Schule, bei der die Differenzierung in die Schule verlagert wird und nicht mehr zwischen verschiedenen Schulformen besteht."

Käpylässä sijaitseva Helsingin yhtenäiskoulu perustettiin ajamaan yhtenäiskouluajatusta sodanjälkeisen rinnakkaiskoulujärjestelmän Suomessa. Tämä tehtävä tuli toteutetuksi, kun kansa- ja oppikoulut korvattiin koko maassa peruskouluilla.

Mutta 12-vuotisena Helsingin yhtenäiskoulu yhdisti - ja yhdistää edelleen - myös eri kouluasteet samaan kokonaisuuteen. Tämä on kuitenkin enemmän tekninen kuin sisällöllinen ratkaisu, sillä Käpylässäkin peruskouluasteet sijaitsivat perinteisesti koulurakennuksen vanhassa, lukioluokat uudessa osassa. Mutta kukaan ei ole kuvitellut, että tämä uhkaisi kyseenalaistaa koko yhtenäiskouluajatuksen! - Eli on parempi, että tässäkin artikkelissa otetaan huomioon yhtenäiskoulukäsitteen alkuperäinen merkitys, vaikka hieman kyseenalaisilla uusmerkityksilläkin toki on oma sijansa.

Jaetaan kahdeksi artikkeliksi[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni artikkeli olisi paras jakaa kahtia artikkeliin yhtenäiskoulujärjestelmä, joka kuvaisi yhtenäiskoulujärjestelmää rinnakkaiskoulujärjestelmän vastakohtana ja artikkeliin yhtenäiskoulu, joka kertoisi kouluista, joissa on koko perusopetus ja mahdollisesti lisäksi lukio. Leiska.89 9. helmikuuta 2012 kello 16.56 (EET)[vastaa]