Keskustelu:Ydinvoima Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viides ydinvoimala vai viides reaktori?[muokkaa wikitekstiä]

Pyydän tarkennusta ja korjausta artikkeliin. Artikkelissa puhutaan viidennestä ydinvoimalasta eräässä väliotsikossa ja välillä myös viidennestä reaktorista. Ennen ristiriitaista Viides ydinvoimala -väliotsikkoa artikkelissa puhutaan omasta mielestäni oikein kahdesta ydinvoimalasta joissa on neljä reaktoria ja kolmannesta rakenteilla olevasta ydinvoimalasta, johon rakennetaan viidettä reaktoria.

Gainer 8. helmikuuta 2008 kello 05.22 (UTC)Gainer

Hyvä huomio, korjaan selkeämmäksi. Lakitekstin mukainen määritelmä: "ydinvoimalaitoksella sähköntuotantoon tarkoitettua ydinreaktorilla varustettua ydinlaitosta tai, jos samalle alueelle on sijoitettu useampia tällaisia tai muita ydinlaitoksia, niiden muodostamaa laitoskokonaisuutta." Sen sijaan ydinvoimala on sanana epämääräinen eli ei tiedetä tarkoitetaanko koko laitoskokonaisuutta vai yksittäistä voimalaitosta eikä sen käyttö artikkeleissa ole siten mielestäni järkevää. Eli joko ydinvoimalaitos tai sitten (ydinvoima)laitosyksikkö. Täytyy yrittää tutkailla muutkin artikkelit lävitse onko niihin jäänyt samanlaisia ongelmia.--GRindala 10. helmikuuta 2008 kello 20.44 (UTC)

Teollisuuden Perusvoima?[muokkaa wikitekstiä]

[reaktoreiden] omistaja on TVO eli Teollisuuden Voima (ennen Teollisuuden Perusvoima).

Mikä on Teollisuuden Perusvoima? En löydä mitään viitteitä siihen. Tarkoittaako lause, että TVO oli aiemmin nimeltään Teollisuuden Perusvoima, vai että toinen yhtiö omisti voimalat ennen? TVO:lla on kyllä tytäryhtiö nimeltä Perusvoima Oy, mutta sillä ei nykyisin ole toimintaa. [1]Dilaudid 29. huhtikuuta 2006 kello 19.58 (UTC)

Merge: Olkiluoto[muokkaa wikitekstiä]

Olen ehdottanut artikkelin Olkiluoto yhdistämistä tähän. –Dilaudid 22. joulukuuta 2006 kello 10.29 (UTC)

Ydinvoima Suomessa - artikkeli alkaa jätteiden määrillä[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin alku:

"Ydinpolttoainetta voimaloihin tuotiin 64 tonnia uraania arvoltaan 51 miljoonalla euroa vuonna 2008. Tuonnista oli 36 % Venäjältä, 34 % Ruotsista ja 30 % muualta.[1]Ydinvoimaloista kertyy käytettyä ydinpolttoainetta 70 tonnia ja muuta voimalaitosjätettä 250-300 m3 vuodessa. Voimalaitoksen toiminnan loppuessa voimalajätettä syntyy 40 000 m3. Uraanin tuottajamaissa polttoainetonnia kohti syntyy 1000 tonnia louhintajätettä ja 5 tonnia rikastusjätettä.[2]"

On väärässä paikassa, se ei kuulu otsikon yhteyteen. Lisäksi se on asiasisällöltään (tarkoituksella?) harhaanjohtava, ydinpolttoaineen kohdalla puhutaan 70 tonnista (kun tilavuus on vain joitakin kuutiometrejä), ja muun voimalajätteen kohdalla kuutiometreistä (kun paino on hyvin pieni, joitakin tonneja?), jotta luku näyttäisi suuremmalta.

Käytetty ydinpolttoaine on tiheää tavaraa, ja painaa paljon. Voimalaitosjäte on puolestaan yleensä matala-aktiivista jätettä, suojaimia yms., joista suurimman osan voisi periaatteessa viedä vaaratta kaatopaikalle, jos säädökset olisivat toisenlaiset.

Lisäksi jätteen määrää tarkasteltaessa pitäisi tietenkin verrata jätteen määrää ja energiasisältöä johonkin muuhun tapaan tuottaa energiaa, muutoin informaatioarvo on hyvin vähäinen.

Ehdotan, että artikkelia korjataan em. asiat huomioon ottaen. –Kommentin jätti Jaakko-2 (keskustelu – muokkaukset)

Muokkaa rohkeasti, poistin alun kopion joka löytyi jo jätteet kohdasta samanlaisena. Ps. muistathan allekirjoittaa kommenttisi.--Opa1974 26. syyskuuta 2010 kello 11.55 (EEST)

Pyhtää?[muokkaa wikitekstiä]

Mitä tarkoittaa lause "Pyhäjoen ydinvoimalaitos olisi voinut alkuperäisten suunnitelmien mukaan tulla sijoitetuksi myös Pyhtäälle."? Toiseksi viimeisenä ennen Simoa Fennovoiman paikkakunnista, jo varhaisessa vaiheessa, putosi Ruotsinpyhtään kunta, joka lienee eri kuin Pyhtää? Tätä edeltävässä vaiheessahan halukkaiksi paikkakunniksi ilmoittautui lukuisia kuntia, kuten Kemi ja Kemijärvi, joita lienee turha mainita. Edes Ruotsinpyhtäälle ei ehditty kai tarkempia suunnitelmia tehdä, toisin kun Simoon ja Pyhäjoelle, joissa molemmissa laitokseen varauduttiin mm. maakuntakaavoissa. Eli mitä tällä haetaan takaa? Kommentin jätti 212.50.147.101 (keskustelu)

Tarpeettomalta tuo joka tapauksessa vaikutti, joten otin pois. --Ryhanen 6. lokakuuta 2011 kello 21.06 (EEST)