Keskustelu:Wilhelm Schauman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyvät tämän tekstin lukijat. En lähde muokkaamaan tekstiä, koska en ole asiantuntija. Mutta tiedoksi: toimittajan ominaisuudessa olin lehtijuttua tehdessäni siteerannut tätä alla olevaa lausetta ja sain siitä lukijapalautteen, että tieto on väärä, kyseinen vaneritehdas ei ole Suomen ensimmäinen. Kannattaa siis tarkistaa useammasta lähteestä, eritoten jos käyttää tätä tietoa jossain muussa yhteydessä.

»Vuonna 1910 Schauman osti Kokkolan lähellä Ykspihlajassa sijainneen höyrysahan ja perusti Suomen ensimmäisen vaneritehtaan Jyväskylään. Tämä Faneritehdas Osakeyhtiön omistama tehdas aloitti toimintansa Schaumanin kuoleman jälkeen 1912.»

Kommentin jätti 217.112.249.197 (keskustelu – muokkaukset) 14.12.2009 kello 10.27

Tuo tieto että Jyväskylän tehdas oli Suomen ensimmäinen vaneritehdas löytyy ainakin Kansallisbiografian Wilhelm Schauman elämäkerrasta joten jos niin ei ole asian laita niin sitten se on väärin myös siellä.
Tässä asiaan liittyvä lainaus ko. elämäkerrasta:

»Jälkimaailma tuntee Schaumanin parhaiten hänen viimeisten elinvuosiensa saavutuksista. Hän suunnitteli 1910 aloittavansa laatikkolautojen valmistuksen Pietarsaaressa, mutta päätti lykätä suunnitelmiaan poikettuaan eräällä kylpylämatkallaan Baltiassa ja huomattuaan siellä kukoistavan vaneriteollisuuden. Ajatus laatikkolautojen valmistuksesta hylättiin ja uudeksi tuotantomuodoksi otettiin vanerinvalmistus, jossa liimataan ohuita levyjä ristiin päällekkäin. Raaka-aineena käytettävää rauduskoivua löytyi laajasta kaskiviljelyksestä johtuen runsain mitoin Suomesta. Suomen ensimmäinen vaneritehdas perustettiin Jyväskylään, ja muun muassa Päijännettä ympäröiviin valtionmetsiin hankittiin järeiden koivujen hakkuulupia. Tehdas oli lähes valmis vuorineuvos Schaumanin kuollessa äkillisesti liikematkalla Berliinissä marraskuussa 1911. Tuotanto käynnistyi seuraavana vuonna ja saavutti suuren menestyksen.»

--Tjp 14. joulukuuta 2009 kello 14.52 (EET)[vastaa]
Metsätellisuuden tietopalvelu sivulta [1] löytyi tieto että Wiikarin Oy:n vaneritehdas toimi Karkussa parin vuoden ajan vuodesta 1893 alkaen:

»Wiikarin Oy pystytti Karkkuun maamme ensimmäisen vaneritehtaan vuonna 1893, mutta sen historia jäi muutamaan vuoteen. Vaneriteollisuuden lippulaiva Suomeen saatiin, kun pietarsaarelainen insinööri Wilhelm Schauman rakennutti Jyväskylään tehtaan v.1912. Naapuriin Säynätsaloon Joh. Parviaiselle kohosi tehdas pari vuotta myöhemmin. Tämän jälkeen vuorossa olivat Joensuun, Suolahden, Kuopion, Savonlinnan, Porvoon, Lahden, Kaukaan, Varkauden, Lahdenpohjan, Hämeenlinnan ja Heinolan tehtaat, jolloin oltiin jo vuodessa 1930. Tehtaita oli 15 ja tuotanto reilut 100 000 kuutiometriä. »

Käytännössä Suomen vaneriteollisuus käynnistyi vuonna 1912 mutta tarkkaan ottaen Karkun tehdas oli ensimmäinen, tosin se ei varmasti ollut kovin merkittävä kooltaan.
--Tjp 14. joulukuuta 2009 kello 15.42 (EET)[vastaa]
Muokkasin vähän artikkelitekstä tältä osin.
--Tjp 14. joulukuuta 2009 kello 15.50 (EET)[vastaa]