Keskustelu:WiMAX

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kenelläkään enempää tietoa Wimax:sta? Lähinnä tarkoitin käytännön kokemusta ja testausta?


Käytännön kokemusta on ja on myös testattu. Artikkelin yleissävy on kertyneeseen kokemukseen nähden perusteettoman optimistinen.

Tässä ei riittävästi huomioida WiMAX:in käytössä havaittuja ongelmia. Ruotsalainen Antennspesialisten mittasi perusteellisesti kuuluvuutta WiMAX-antennin lähimaastossa ja totesi kategorisesti, että signaali ei kulje havumetsän läpi. Vaihtuvat sääolosuhteet ja lehtipuidenkin oksat näyttävät myös muodostuneen melko vaikeiksi haasteiksi. Täällä Kainuussa arvioitiin katteettomasti, että langaton WiMAX sopii parhaiten Kainuun monimutkaisiin maasto-olosuhteisiin (operaattorikin mainosti: 'WiMAX joka vaaraan ja saarelmaan'). Kuhmon pohjoisosassa — ainakin Timoniemen, Iivantiiran ja Härmänkylän alueilla — on havaittu vaaroista ja suvannoista johtuvia katveita. Tilannetta on korjattu soluja lisäämällä — ja antennienkin rakentaminen parantaa tietysti tilannetta. Nämä toimenpiteet ovat kuitenkin kalliita ja kallista on myös WiMAX:in päivittäminen ajanmukaiselle tasolle, sillä toimenpide vaatii koko laiteasennuksen päivittämistä. Lopputulemana on, että maakunnallisen tarjouskilpailun hankinnan ehdoksi nostettu '8 Mbps tarjonta 2007 loppuun mennessä' ei ole toteutunut maakunnallisesti edes alkuvuonna 2009.

Väite Nokian WiMAX-puhelimien uudesta tulemisesta on myös ristiriidassa julkaistujen sanomalehtiarvioiden kanssa. Niissä korostetaan päinvastoin, että Nokian päätös johtaa todennäköisesti siihen, että muut mobiili-WiMAX -alan potentiaaliset toimijat vetäytyvät. - Pdonner 23. tammikuuta 2009 kello 01.19 (EET)[vastaa]