Keskustelu:Warez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

artikkeli tuntuu käsittelevän pelkkää termiä eikä itse asiaa --128.214.205.6 28. helmikuuta 2006 kello 15.18 (UTC)

Kräkkääjät[muokkaa wikitekstiä]

Mikäköhän on "kräkkäyskulttuurin" oikea termi? Entäs mihin artikkeliin se sopisi parhaiten? Sillä voisi olla oma artikkeli. Muutenkin artikkelien warez, tekijänoikeusrikos ja krakkeri suhteita voisi vähän pohtia. En-wikissä on erikseen artikkeli "crack intro" mutta en usko, että semmoista tarvitaan välttämättä, koska sen voi käsitellä "kräkkäyskulttuurin" yhteydessä. Samoin en-wikin "warez" kertoo laajemmin piratismista kun taas suomenkielessä sana viittaa vain slangi-sanana luvatta kopioituihin tietokoneohjelmiin --Cyborg Orangutan model-123 31. maaliskuuta 2006 kello 08.30 (UTC)

Otsikko vaihtoon[muokkaa wikitekstiä]

Warez on otsikkona mielestäni väärä. Se on slangia (edelleen) vaikka onkin yleisestikäyttety. Kuitenkin median ja piratisminvastaiset sivut nimesivät tämän Internet-piratismiksi tai lyhyemmin nettipiratismiksi. Artikkelin otsikko pitäisi muuttaa, koska tämä ei omaa silmääni miellytä (eikä varmaan monen muunkaan) ja sen lisäksi ei iole virallinen termi. --Brexe 16. huhtikuuta 2006 kello 12.48 (UTC) Lisäys: kuten täällä aiemminkin todettiin artikkeli viellä käsittelee itse termiä, ei itse asiaa.

Siinä tapauksessa artikkelista on eriytettävä kräkkäystä käsittelevä osio omaan artikkeliinsa, jos artikkeli alkaa käsittelemään laajemmin internet-piratismia. --Stonda 16. huhtikuuta 2006 kello 12.54 (UTC)
Enpä tiedä. Nettipiratismi ja kräkkäys kulkevat käsi kädessä. Ainakin niin olen ymmärtänyt.--Brexe 16. huhtikuuta 2006 kello 13.07 (UTC)
Tässä kuitenkin on kyse aikakaudesta ennen internetin hyödyntämistä, kun käytössä olivat pikemmin purkit ja postitse lähetetyt disketit. Eikö artikkelin ennemmin sopisi kertoa kehityksestä nykyiseen kuvioon, jossa materiaali leviää crackryhmän sisäiseltä FTP-palvelimelta muille FTP-palvelimille, ja sieltä uutisryhmiin ja sitä kautta suuremman kansan saataville. --Stonda 16. huhtikuuta 2006 kello 13.18 (UTC)
Sopii minulle. Nettipiratismista pitänee kuitenkin oma artikkeli tehdä.--Brexe 16. huhtikuuta 2006 kello 13.21 (UTC)
Itse en oikein tiedä, onko nettipiratismi oma ilmiönsä. Minusta se on aika pitkälle samaa, kuin mitä aiemmin tehtiin purkkien välityksellä. Ja warezin leviäminen netissä on aika pitkälle sama ilmiö kuin kädestä käteen levittäminen aikana jolloin monilla ei ollut edes modeemia. "Kräkkäyskulttuuri" jatkuu myös edelleen, tosin hiipuneena. Minusta nämä kaikki, internetpiratismi ja ei-internetpiratismi sekä kräkkäys ja piratismi, kuuluvat yhteen. Sen sijaan warezin käsite on ehkä laajempi kuin nuo, jos siihen sisältyy mikä tahansa laiton levitys. Ehkä parasta olisi puhua tietokoneohjelmien piratimista tai tietokonepiratismista, ja tehdä sen niminen artikkeli. --128.214.205.44 16. huhtikuuta 2006 kello 14.04 (UTC)

Lähteet[muokkaa wikitekstiä]

Kräkkäyskulttuurikohdan lähteet on mikrobitissä joskus 1980- ja 1990-luvun vaihteessa ilmestynyt artikkeli sekä jossain samoihin aikoihin Tietokonepelien vuosikirjassa ilmestynyt vastaava artikkeli. Tämä jälkimmäinen enemmän. Jos jollakin on lehdet tallessa niin voisi lisätä tarkemmat lähdetiedot. --Cyborg Orangutan model-123 18. kesäkuuta 2007 kello 10.04 (UTC)

Turha artikkeli[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on turha. Suomenkielisessä tietosanakirjassa ei ole tarvetta englanninkieliselle slangisanaselitykselle. Tiedot voi sisällyttää muihin artikkeleihin. --ML 20. joulukuuta 2007 kello 17.22 (UTC)

Olen eri mieltä. Kyllä warez on ihan tunnettu ja määriteltävissä oleva asia suomenkielessäkin. --Zache 20. joulukuuta 2007 kello 18.39 (UTC)
Suurin osa artikkelista koskee kräkkäyskulttuuria, joka voidaan siirtää omaksi artikkelikseen. Kräkkäys on historiaan merkkinsä jättänyt slangisana, joten siitä voi minusta olla artikkelinsa, mutta nyt se tuntuu yhdistetyn hieman keinotekoisesti 2000-luvun varetsiin. Jäljelle jäävä osa on joko slangisanan selitystä tai sellaista, mikä voidaan esittää esimerkiksi artikkelissa Tietokonepiratismi. --Thi 21. joulukuuta 2007 kello 22.54 (UTC)
En nyt tiedä tulkitsinko sinua oikein, mutta kerron/korjaan varmuuden vuoksi. Warez ei ole ilmiönä tai slangisanana 2000-luvun juttu vaan vanhempi. Esimerkiksi Jargon fileen sana Warez on lisätty vuonna 1994, joten ainakin silloin termi on jo ollut laajalti levinnyt. Sikäli artikkeli warez/scenestä jne:sta on ihan perusteltu. Se, että onko tämä kovinkaan hyvä artikkeli tuosta on asia erikseen, eikä minua häiritse tämän tai muiden piratismiin/tekijänoikeusrikkomuksiin jne... liittyvien artikkeleiden yhdistäminen,muokkaaminen tai jakaminen jne fiksummiksi kokonaisuuksiksi. Se häiritsee kyllä pikkasen, että homma aloitetaan sanomalla, että artikkeli tunnetusta termistä/ilmiöstä on turha. --Zache 21. joulukuuta 2007 kello 23.59 (UTC)
Kyllä, myös interwiki-linkit puoltavat artikkelin säilyttämistä tällä nimellä. --Thi 22. joulukuuta 2007 kello 09.59 (UTC)

Warez/Vares[muokkaa wikitekstiä]

Sanat "warez" ja "Vares" kuulostavat melko samanlaisilta, mutteivät ihan. Kannattaisikohan tästä lisätä selvennyslinkki? JIP (keskustelu) 1. heinäkuuta 2012 kello 22.12 (EEST)