Keskustelu:Vuojoen metsärata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kilometrien ja Tokinmaan alkupera, seka radan kaaviokuva[muokkaa wikitekstiä]

  • Onko jollain tarkennusta noiden navigaatio kaaviossa nakyvien kilometrimaarien alkuperasta? Olen osaltani selvittamassa asiaa, eika ihan tasmaa.
  • Mista tulee tuo Tokinmaa? Resiina 1/1975? Ja olisko sijainnista mitaan tarkempaa tietoa? Rauma Wood puolestaan ehdottaa etta rata paattyisi Punapakkaan joka loytyy paikalliskartoista ja GPS'sta.
  • Metsaradoilta usein lahti pistoja metsiin, mutta tassa tapauksessa kartat, satelliittikuvat ja tekstireferenssit antaa ymmartaa etta myos paarata jakautui jossain kohdin. Olisiko syyta asiaan paneutua myos sen osalta, ettei jaa lukijalle kasitys etta oli vain yksi kiskopari vedetty 23km paahan ja siina kaikki. Pistot olivat monesti valiaikaisia ja voi olla mahdoton selvittaa niiden sijainteja saatikka pituuksia, mutta jotenkin olisi asia huomioitava.
  • Kaaviokuvassa on tainut Verkkokarin satama ja Tokinmaa vaihtaa vahingossa paikkaa? Tokinmaalta tuskin yhteytta Rauman radalle... Voin korjata sen samalla kun editoin kaaviota muutenkin jos vain joku vahvistaa asian.
  • Mita tuo vaihto rauman radalle kaytannossa tarkoittaa? Vaunut vierekkain ja tavara toisesta toiseen vaiko kiskoyhteys? Ymmartaakseni 1897 avattu rauman rata oli alkujaan kapearaiteinen? Eli oliko kyseessa sama raideleveys?

En kuulu osastoon kavelevat kysymysmerkit vaikka silta ehka nayttaa. Kylla tassa vastauksiakin kohta alkaa loytymaan. Kiitos kaikille vastauksista jo etukateen!! Baldwin040 4. heinäkuuta 2009 kello 08.39 (EEST)

Tuossa muutoksessa minä vain substasin ratakartan, sillä tarkoituksenani oli vain poistattaa nuo vanhat ratakaaviomallineet (enkä vaivautunut tekemään uutta mallinetta). 88.148.214.218 lisäsi alkuperäisen kaavion artikkeliin, mutta en usko häneltä kysymisen olevan hyödyllistä viimeisimmän muokkauksen ollessa viime vuoden lokakuulta. --junafani (Hccmqqr) 17. heinäkuuta 2009 kello 22.48 (EEST)
Radan kulku on kuvattuna Suomen taloudellisessa kartassa 1:100 000 vuodelta 1928. Kartan tiedot: Suomen taloudellinen kartta 1:100 000. IV:3 Pori. Helsinki: Maanmittaushallitus, 1928. Vertaamalla tätä Kansalaisen karttapaikkaan, nähdään, että radan päätepisteen sijainti on tämä. Siitä rata on seurattavissa nykyisellä kartalla valtatielle 8 asti, ja kartassa näkyy myös nimi Ratatie, mutta valtatien luona ratalinja häviää kartalta, koska rata on nykyisen Kämpän Kaffetuvan kohdalla kulkenut lähes valtatien suuntaisesti (ilmakuvissa, samoin kuin peruskartan vanhemmissa painoksissa 1960-luvulta näkyy vielä nykyisen tien ja radan poikkeaminen toisistaan teiden yhtyessä valtateihin). Kaffetuvasta hiukan etelään rataa vastaava tie erkanee jälleen valtatiestä, ja on seurattavissa kartalla Verkkokariin asti. Talodelliselta kartalta mitattuna radan pituus on karkeasti 20 km ilman mahdollisia sivuraiteita ja peruskartalta siinä näkyvän tielinjan mukaan samoin 20,9 km (vrt. lähteisiin perustuvaa tietoa alla). Taloudellisella kartalla rataan ei ole merkitty pistoraiteita.
Radan päätepisteenä oleva Tokinmaa taas löytyy googlellakin, ja se tarkoittanee googlella löytyvissä merkityksissään yleensä Eurajoen koillisosan Vuojoen kartanolle kuuluneita metsiä (pidemmälläkin kuin nykyinen ulkoilualue), joiden kautta rata kulki (tämä arvio pitäisi vielä varmistaa paikallishistoriallisesta kirjallisuudesta, jota nyt ei ollut käsillä). Ja niinpä ainakin tuo "Tokinmaan perä" lienee oikea määrittely kartassa kuvatulle radan päätepisteelle (se mainitaan myös alla viitatussa Eurajoen historiassa s. 87). Punapakka sen sijaan on epätarkempi, koska rata ei kulkenut Punapakan kautta vaan ainoastaan sen sivuitse, ja jatkui vielä nykyisen Nakkilan (aiemmin Kiukaisten) Punapakan ohi, eikä myöskään ulottunut Nakkilan tai Kiukaisten puolelle, vaan kulki kokonaan Eurajoen alueella.
Ja mitä tulee mallineessa mainittuun vaihtoyhteyteen Rauman radalle, niin tieto siitä lienee väärinkäsitys tai virhe, koska rata on kartan mukaan päättynyt keskelle metsää noin 10 km päässä Rauman radasta (ja välissä olisi vielä ollut soita ja olisi pitänyt ylittää Eurajokikin), eikä Verkkokarikaan ole lähellä rataa; puuthan päin vastoin kuljetettiin Verkkokarista Raumalle meritse.--Urjanhai 5. maaliskuuta 2010 kello 23.20 (EET)
Täydennys: Eurajoen historian 3. osan mukaan (Heino, Ulla: Eurajoen historia III, s. 88. Eurajoki: Eurajoen kunta ja seurakunta, 1992. ISBN 952-90-4071-7. ) rata oli valmistuttuaan 23 kilometrin pituinen.--Urjanhai 6. maaliskuuta 2010 kello 22.05 (EET)
Kiitos Urjanhai! Korjasin artikkelin km referenssit ja tarkistin kamppien jarjestysta (Keskustelu mallineesta:Verkkokari-Tokinmaa#Kämppien järjestys) Baldwin040 3. syyskuuta 2010 kello 11.19 (EEST)

Malline[muokkaa wikitekstiä]

Miksi ratamallineen lopussa navigaatiomalline näkyy kahteen kertaan?--Urjanhai 13. maaliskuuta 2010 kello 17.27 (EET)

Olit näköjään vahigossa tehnyt kopion mallineen sisällöstä mallineen loppuun. --A333 K 13. maaliskuuta 2010 kello 17.30 (EET)
Jaa juu, niinpäs teinkin, copypasten avuksi, ja unohtui poistaa ennen tallentamista.--Urjanhai 13. maaliskuuta 2010 kello 17.34 (EET)