Keskustelu:Viime jääkausi Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lapin asutuksen ikä[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa mainitaan Suomen Lapin asutuksen alkaneen 9800-9500 "vuotta sitten". Olettaen, että kyse on kalibroiduista radiohiilivuosista (calBP), ajankohta on liian myöhäinen. Utsjoen Vetsijärven Sujalan jälkisvidryläisen (itäistä kulttuuripiiriä edustavan) asuinpaikan ajoitukset viittaavat n. välille 10300-10200 calBP.

Toinen tieto on että Pohjois-Pohjanmaalla on löydetty asuinpaikka noin 9500 vuotta sitten.

"Epätarkkuus"?[muokkaa wikitekstiä]

En nyt katsonut muokkaushistoriasta, miten tuo "epätarkkuus"-aiheinen otsikko on syntynyt, mutta jos eri lähteissä on eri tietoja niin tämä ei noin yleisesti suinkaan aina johdu välttämättä epätarkkuuksista, vaan voi myös olla, että uudempi tutkimus on muuttaanut tai tarkentanut aiemman tietoja. Joskus voi tietysti olla myös vielä aidosti epäselvää, mikä eri tutkimusten erilaisista tuloksista on oikeampi, mutta luultavasti yleisempää on se, että tulokset muuttuvat tutkimuksen edetessä. (Jos muokkaaja oli joku muu kuin Merikanto, niin tämä kommentti voi olla aiheeton.)--Urjanhai (keskustelu) 18. elokuuta 2013 kello 08.57 (EEST)

Tämähän on melko pitkälti Merikannon tekemä artikkeli. --PtG (keskustelu) 18. elokuuta 2013 kello 09.26 (EEST)
Alkujaan tuo (Merikannon?) otsikko oli "tarkkuudesta" ja se oli omana päälukunaan, muutin epätarkkuudeksi ja siirsin muun tekstin sisään (se ei liity seuraavaan talukkoon). Mutta poistetaan se nyt epämääräisenä.18. elokuuta 2013 kello 13.59 (EEST)