Keskustelu:Vertaiskauppa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Merkittävyys[muokkaa wikitekstiä]

Vasta keksitty sana, jota muutama kirjoittaja käyttää. Onko vakiintunut Wikipediaan otettavaksi?

Onko tämä jonkinmoinen käännöslainasana?

Ainakin pitäis jotakin lähdettä löytää termille ja sille, mitä termillä halutaan tarkoittaa. --Aulis Eskola (keskustelu) 28. elokuuta 2013 kello 19.51 (EEST)

Kun artikkelissa itsessäänkin todetaan, että ”[termi] ei ole vielä vakiinnuttanut asemaansa” niin eihän tätä oikein merkittävänä voi pitää, semminkin kun Wikipedia ei ole sanakirja. --Louhikärmes (keskustelu) 28. elokuuta 2013 kello 19.53 (EEST)
Ikään kuin vapaa suomennos käsitteelle en:Consumer-to-consumer, jota kyllä Suomessakin käytetään ainakin lyhenteenä C2C (vrt. B2B, B2C). Yleensä nämä vertais-alkuiset tulevat englannin peer + jotakin -ilmauksista (peer group, peer review), mutta tämä ei näyttäisi tulevan. Markkinoinnin käsitteenä merkittävä ja bisneksenä kasvava, mutta tämä nimi on vielä suomeksi hieman vakiintumaton. On se silti parempi kuin C2C, vai onko? –Kotivalo (keskustelu) 28. elokuuta 2013 kello 22.02 (EEST)
Tierä häntä noista sanaväännöksistä - pisnisväki on aina ollu kielipuoliporukkaa... :D Sökeltävät mitä sattuu.
Pois kumminkin jos ei edes lähdettä merkitykselle keksitä mistään, siis muuta kuin pari käyttöesimerkkiä. --Aulis Eskola (keskustelu) 28. elokuuta 2013 kello 22.50 (EEST)
Alun perin sivun lisänneenä. Selvitin hieman lisää taustaa ja muokkasin.
Mutta kyllä, tavoitteena olisi kirjoittaa auki mitä kaikkea on C2C. Jos sivua ei poisteta niin tästä saisi kivan historiaprojektin itselleen. Mutta sanat kuten C2C, B2C tai P2P, eivät oikein millään istu suomalaiseen tavalliseen keskusteluun ja siksi meillä on periaatteessa olemassa tyhjiö, jonka takia C2C:stä, tai Vertaiskaupasta?, puhutaan hajanaisesti tyystin eri asioina, kuten kirpputoreina, nettihuutokauppoina, ilmoituspalstoina jne. Ehkä joissain määrin jopa ravintolapäivän kaltaiset asiat liittyvät kokonaisuuteen. Tämä johtaa myös siihen, että esimerkiksi verotusasioissa jokaista katsotaan ihan omana casenaan eikä mielletä kokonaisuuksia, kuten nyt vaikkapa jokin aika sitten ollut ajatus naapurien talkootyön verottamisesta - vaikken nyt tosiaankaan halua ottaa kantaa siihen mitä pitäisi verottaa ja mitä ei.
Suomessa sanaa vertaiskauppa on käytetty opinnäytetöissä.
Englanninkielessä puhutaan myös peer-to-peer tradingista, mutta sillä tarkoitetaan etupäässä rahoitusmarkkinoilla tapahtuvaa hieman hämärää aluetta. Myös verkon monipelialustoilla on ainakin joissain määrin käytetty käsitettä.
Huuto.netin käytettyä sanaa se on toistunut varsin usein eri medioissa, tosin kaikki tämän vuoden puolella. Muun muassa YLEisradiosta löytyy.
Historiallisessa kontekstissa mielenkiintoista olisi ennen kaikkea ymmärtää miten vähittäiskaupan rooli on kasvanut ohittamaan vertaiskaupan merkityksen, ja vaikka näin varmasti tulee olemaan jatkossakin, niin erityisesti verkon välityksellä kuluttajien välinen kaupankäynti on päässyt taas lisääntymään. Samoin uutisoinnissa usein puhutaan ihmisten kulutuksen vähentymisestä suorana prosentuaalisena johdannaisena vähittäiskaupan luvuista, vaikka ainakin pieni korjaus arvioon tulisi siitä, että ihmiset käyvätkin kauppaa keskenään.
Joka tapauksessa odottelen nyt mitä mieltä olette (niin ja kiitos kannanotosta). --Niemitimo (keskustelu) 29. elokuuta 2013 kello 09.18 (EEST)
Kuten jo yllä totesin, minusta merkittävä markkinoinnin ja kaupankäynnin aihe. Termi vertaiskauppa on alkanut yleistyä, joten olkoon se artikkelin nimenä. Muutetaan sitten jos joku muu termi kiilaa sen edelle. Ei ole B2B:llekään oikein keksitty kaikkien käyttämää suomenkielistä vastinetta, yritysmarkkinointikaan ei sellaiseksi ole vakiintunut. –Kotivalo (keskustelu) 29. elokuuta 2013 kello 11.08 (EEST)
Miten sivun jäämisestä wikipediasta päätetään? Pitääkö jonkun vaihtaa jokin asetus jottei katoa automaattisesti? Ja tiesittekö, että ainakin tämän artikkelin mukaan 2012 Kiinassa 80% kaikesta verkossa tapahtuvasta kaupasta on kuluttajien välistä, mikä on kyllä melkoista kun ottaa huomioon volyymin?--Niemitimo (keskustelu) 30. elokuuta 2013 kello 13.17 (EEST)
Keskusteluaikaa on vielä la-iltaan saakka. Sitten joku ylläpitäjä tai aktiivikäyttäjä ottaa merkittävyyden kyseenalaistavan tekstin pois artikkelin alusta. Jos keskustelussa ollaan kovasti kahta mieltä, artikkeli voidaan viedä poistoäänestykseen, jossa poistoon tarvitaan 70 % äänistä. Tuo Kiina-tieto on hyvä lisäperuste säilyttämiselle, samoin kuin lisäämäni monet linkit C2C-aiheisiin artikkeleihin muunkielisissä Wikipedioissa. –Kotivalo (keskustelu) 30. elokuuta 2013 kello 14.43 (EEST)