Keskustelu:Venäjän mafia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Venäjän mafian katsotaan olevan rakenteeltaan hyvin samankaltainen kuin perinteinen sisilialainen mafia".". Otin tämänkin väitteen perustelemattomana pois. Ilkka Ahtokiven kirjassa "Joten me päätimme tappaa hänet - mafian historia" kun päinvastoin sanotaan, ettei hajanaisista rikollisjoukkioista koostuvalla "Venäjän mafialla" ole juuri mitään yhteistä tiukasti organisoituneen "oikean" mafian kanssa. --ML 26. elokuuta 2005 kello 14.22 (UTC)


Hodorkovskin oikeudenkäynnillä sinänsä ei ollut mitään tekemistä mafian tai väitettyjen mafiasuhteiden kanssa, vaan kyseessä oli syyte veronkierrosta. Otetaan maininta koko Hodorkovskista pois tästä yhteydestä? --Joonas 26. elokuuta 2005 kello 14.24 (UTC)


"Järjestäytynyttä rikollisuutta on harjoitettu jo keisarillisen Venäjän ja Neuvostoliiton aikoihin. Leonid Brežnevin aikoihin suhteet valtion virkamiehiin lähenivät, ja se pyöritti laajaa mustan pörssin kauppaa: muun muassa vodkaa, farmarihousuja, purukumia ja elektroniikkalaitteita niille, joilla oli moiseen varaa."

Tämä on kyllä sujuvaa tekstiä, mutta mitkä olivatkaan järjestäytyneen rikollisuuden muodot keisarillisen Venäjän aikana. Mitä yleensä tarkoitetaan järjestäytyneellä rikollisuudella tässä yhteydessä?

Tuo Venäjän mafia on melko suoraan kopioitu venäläisestä journalismista suomalaiseen iltapäiväjournalismiin ja lööpitetty sekä uhkakuvitettu niin pitkään, että se alkaa elää omaa elämäänsä ja vähitellen imeytyy myös asiateksteihin.

Mistä siis keisarillisella Venäjällä oli kysymys? Käytiinkö säännöstellyn talouden ohi harmaata kauppaa jo ennen pääsihteeri Brežneviä?

Suuri osa lainvastaisesta kaupasta maan sisällä liittyi aivan tavallisiin säännöstelyilmiöihin sekä siihen, että teollisuuslaitosten oli tasattava puutteet keskenään Gossnabin ohi. Oliko tämä vakiintunut tapa järjestäytynyttä rikollisuutta siinä mielessä kuin Etelä-Italiassa tai vuosisadan alussa Yhdysvalloissa, jotta samaa nimitystä voitaisiin käyttää tarkentamatta?

--Auro Aro 26. elokuuta 2005 kello 17.45 (UTC)

Tuosta toiminnasta ja rakenteesta (ero varsinaiseen mafiaan) on kyllä kerrottu johdanto-osuudessa. Mutta kaikin puolin kyseessä on varsin sekava ja siten heikkolaatuinen artikkeli, ja pyrkii kertomaan koko Itä-Euroopan järjestäytyneestä rikollisuudesta. Kyllähän järjestäytyneeseen rikollisuuteen lasketaan salakuljetus, huumekauppa, prostutiito, rahanpesu liike- ja yritystoiminnnassa jne. --SM 30. lokakuuta 2005 kello 19:11:48 (UTC)
Venäjän mafia on muutenkin heikompi kuin italialainen tai italialais-amerikkalainen mafia ja lisäksi venäläisillä ei ole mafiahierarkiaa eikä sen johtoväestö ole italialaista, joten tässä on hyvin perusteluja, miksi "mafia" on harhaanjohtava. Kyllä USA:n alamaailmaa yhä pyörittää (italialais)mafia. --84.250.158.44 3. huhtikuuta 2008 kello 14.42 (UTC)

Artikkeliin lisättävä suuri mafiasota 1993-1994[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeliin "Venäjän mafia" on lisättävä: "Moskovassa ja muissakin Venäjän kaupungissa käytiin suuri mafiasota vuosina 1993-1994 tshetseeni- ja venäläismafiaryhmien välillä. Mafiasodassa menetti henkensä ainakin 30000 ihmistä. Sodalla ei ollut selvää voittajaa, ja se pysäytti monien rikollisryhmien toiminnan, koska monet rikolliset kuolivat rikollisryhmien välisissä kostoissa ja vastakostoissa. Vaikka Venäjän järjestäytynyt rikollisuus heikkenikin huomattavasti mafiaklaanien välisissä yhteenotoissa, rikollisryhmät jatkoivat yhä toimintaansa." [1] merikanto (keskustelu) 18. huhtikuuta 2012 kello 17.51 (EEST)).[vastaa]


  1. * Claes Ericson: ”Mafia ottaa vallan”, Oligarkit - helppoa rahaa ja katoavaista valtaa kapitalistisella Venäjällä, s. 56. Helsinki: WSOY, 2011. ISBN 978-951-0-38325-4.