Keskustelu:Veiksel-jääkausi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asiaan perehtynyt voisi täsmentää seuraavaa lausetta: "Suomessa viimeistä jääkautta kutsutaan nimellä Veiksel-jääkausi. Amerikassa vallitsi samaan aikaan Wisconsin-jääkausi." Eikö kuitenkin niin, että sekä Veiksel että Wisconsin ovat saman jääkauden eri nimityksiä, joilla viitataan vain maantieteelliseen eroon? Tekstistä saattaa nykymuodossa saada käsityksen, että Suomessa (ja ilmeisesti myös koko muussa Euroopassa – sehän ei tekstistä tässä vaiheessa vielä ilmene) ja "Amerikassa" (Pohjois-Amerikassa?) vallinneet jääkaudet olisivat jotenkin erillisiä ja toisistaan riippumattomia ilmiöitä. Myös alkuvaiheessa tulisi mielestäni käydä selväksi, että Euroopassa kyseistä jääkautta kutsutaan yleisesti Veikseliksi (kirjoitusasussa toki variaatioita) – mikäli näin siis on! --Elo 27. kesäkuuta 2006 kello 13.40 (UTC)

Puolan Vistulahan on myös tismalleen yhtä kuin Veiksel (joki). Miten lie venäjän Valdai? Saruwine 22. syyskuuta 2006 kello 10.42 (UTC)

Jääkausien ajoituksessa on ollut ristiriitaisuuksia ja erimielisyyksiä, on tehty joitain melko epätarkkoja termoluminesenssiajoituksia. Esim Elster-jääkauden kestosta on tehty erilaisia arvioita. Wisconsin oli sama kuin Wurm eli Veiksel. Nämä jutut vois tosin siirtää johonkin artikkelin alempaan osaan. Kommentin jätti Merikanto (keskustelu – muokkaukset).

Tuleeko jääkauden nimi siitä, että jäätikkö ulottui Veiksel-joelle asti? --Hartz 15. marraskuuta 2008 kello 12.16 (EET)[vastaa]