Keskustelu:Varsovan piiritys

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miten Suomen suurlähettiläs liittyy Varsovan piiritykseen, jos tieto tarvitsee välttämättä sisällyttää niin se kuuluisi mielestäni ennemmin Puolan offensiivista kertovaan artikkeliin.--Phiitola (keskustelu) 12. toukokuuta 2014 kello 14.22 (EEST)

Se toki kuuluu Puolan offensiiviin, ja tulen sen sinne laittamaan. Valtion pääkaupungista käytävästä taistelusta kertovassa artikkelissa voi toki mainita vaikutuksista esimerkiksi paikalla olleeseen siviiliväestöön käsittäen siviilivirkamiehet ja diplomaatit, kun kirjoitetaan suomenkielistä wikipediaa. Mielestäni taistelusta kertova artikkeli voi kattaa taistelun vaikutuksia laajasti ja kirjavasti. Ja edelleen olen käyttänyt siihenkin vain pari riviä, eikä tämä kohta muodosta suurta sisältöä artikkelille. --Ukas (keskustelu) 12. toukokuuta 2014 kello 14.43 (EEST)

Mulla tulikin idea, että teen artikkelin Varsova toisen maailmansodan aikana käyttäen osan tästä matskusta. Yhä olen sitä mieltä, että suurin osa artikkelin tämän hetken tiedoista liittyy aiheeseen. Tiivistän kyllä jotain osia. --Ukas (keskustelu) 12. toukokuuta 2014 kello 15.10 (EEST)

Johdannossa lukee "Saksalaiset saivat piiritettyä kaupungin kokonaan 16. syyskuuta", mutta myöhemmin artikkelissa sanotaan "3. armeija onnistui sulkemaan rautatien 12. syyskuuta sekä luomaan täyden piiritysrenkaan kaksi päivää myöhemmin". Noissa tiedoissa on kahden päivän heitto. Lisäksi tietolaatikossa on operaation alkamispäiväksi ilmoitettu 1. syyskuuta, mikä viittaa ilmeisesti ensimmäisiin pommituksiin. Varsinaisen piirityksen tuskin voidaan katsoa vielä alkaneen tuolloin, joten päiväys kannattaisi vaihtaa myöhemmäksi (artikkelin sisällön perusteella aikaisintaan 7.9. olisi sopiva. )--Risukarhi (keskustelu) 12. toukokuuta 2014 kello 19.52 (EEST)

Aiempi 8. päivä ontuu sikäli, että maajoukkojen ensimmäiset hyökkäykset eivät olleet piiritystoimia, joten päivä pitäisi tämän logiikan mukaan siirtää vielä edemmäs. En-wikissä on sama päivä, mutta mitä nyt olen lähteistä ymmärtänyt päätös piiritykseen siirtymisestä tehtiin todennäköisesti vasta seuraavana päivänä. Vaihdoin päivän de-wikin mukaan, joskin siellä artikkeli on nimellä Taistelu Varsovasta, mitä voisi tietysti harkita tännekin. Mikä artikkelissa ei vielä näy on se, että osa pommituslennoista jo ennen maajoukkojen saapumista kohdistettiin Varsovan ulostuloteille ja kaupungista poistuviin joukkoihin tarkoituksena estää vetäytyminen idemmäs ja sitoa puolalaisia sotilaita Varsovan alueelle. Näin ollen ne taas olivat jo osa piiritystoimea. Lähdin aivan vasta parantelemaan aiempaa tynkää, innostuin tutkimaan aihetta enemmän ja teen tätä vaiheittain sitä mukaa kun aikaa sille löytyy. Ongelma itärintamaa tai Puolaa käsittelevien englanninkielisten lähteiden kanssa on aina sama, eli eri lähteissä esitetään eri päivämääriä, eri yksikköjä, eri henkilöitä jne. vuosien varrella ilmeisesti käännösvirheistä johtuvista virheellisten tulkintojen ja väärinkäsitysten tähden, joten kestää aikansa, ennenkuin pääsee todella jyvälle kysymyksistä kuka, mitä, missä ja milloin. --Ukas (keskustelu) 13. toukokuuta 2014 kello 01.08 (EEST)edited.