Keskustelu:Varkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Täsmennysivu ei ole ehkä aiheellinen, koska jo kirjoitustapa erottaa Varkauden varkaudesta.

On aiheellinen, koska wikipediassa haetun sanan ensimmäinen kirjain muuttuu automaattisesti isoksi. -Jean d'Arc 09:31 elo 24, 2004 (UTC)

Varkaus, vesistönimi?[muokkaa wikitekstiä]

Mikähän tuo listassa esiintyvä, vesistönimenä esitelty varkaus/Varkaus on? Ihmettelee Memmis 16. heinäkuuta 2007 kello 20.43 (UTC)

  • Onko sanalla sellainenkin merkitys, ainakin Savon murteessa? En ole sellaista ennen kuullutkaan. Mutta jos on, se kyllä selittäisi kaupungin kummalliselta vaikuttavan nimen alkuperän ja miksi myös Mikkelin lähellä on Kirkonvarkaus-niminen paikka. Varkauden kaupungin nettisivuilla nimestä on kaksikin aivan toisenlaista selitystä, katso http://www.varkaus.fi/index.asp?language=1 :

"Varkaus-nimestä voidaan esittää useita luontevia selityksiä. Varmaa on, että nimi on vanha. Asiakirjoissa se mainitaan tilan nimenä ensikerran 1526, joten nimi on synytynyt viimeistään 1400- ja 1500-luvun vaihteessa. Mahdollisesti Varkaus-sanan kantaosa on varka. Se voisi liittyä lapinkielen vuörkä-sanaan, joka merkitsee kätköä. Tällöin Varkaus olisi kätköpäikka, kätköys. Näin tämä kätkö- tai säilytyspaikka liittyisi siihen, että Varkauden seudulla, tässä Saimaan vesistön polttopisteessä olisi ollut säilytyspaikka, kuten siinä olikin.

Eräs tulkintatapa on liittää sana tiettyyn varkauteen. Vanhan tarinan mukaan joukko varkaita oli paennut eräästä linnasta (Savonlinnasta), ja varasjoukko oli tullut näille tienoin ja kätkenyt varastetun aarteen Varkausmäkeen."

-KLS 27. helmikuuta 2008 kello 12.00 (UTC)

Mjaa, en ole kuullut, mutta Mikkelissä on Kirkonvarkaus kyllä samanlaisen paikan nimenä (siis virtapaikka), eli vahvistetaan tuo arvelu. --Höyhens 10. maaliskuuta 2009 kello 15.49 (EET)

Varastaminen ensisijaiseksi[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan, että ensin päädyttäisiin varastamista käsittelevään artikkeliin ja siitä pääsisi tämä artikkeli -mallineella täsmennyssivulle. Varastaminen lienee merkittävämpi asia kuin samanniminen kaupunki ja muut. --Hartz (keskustelu) 13. syyskuuta 2013 kello 20.22 (EEST)

Itse arvelisin päin vastoin, että kaupunkia tarkoittava erisnimi olisi sanan ensisjaisin käytännön merkitys, koska rikosnimikkeeseen on tarvetta viitata hyvin harvoin mutta kaupunkiin hyvin usein. Varastaminenhan on kyllä verbinä hyvin yleinen, mutta rikosnimikettä tarkoittavaa substantiivia käytetään loppujen lopuksi aika harvoin, lähinnä tuomiolauselmissa ja niitä siteeraavissa uutisissa, ja kaupungin nimi on sitä paljon yleisempi.--Urjanhai (keskustelu) 29. syyskuuta 2013 kello 19.52 (EEST)