Keskustelu:Vapaa ohjelmisto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lisäämäni kappaleet ovat Arto Teräksen kirjoittamia ja ne on julkaistu GFDL-lisenssillä. Ne ovat Linux-esittelypäivän 2003 tilaisuudessa jaetusta Linux -vastauksia kysymyksiin -monisteesta. -Jean d'Arc 17:37 touko 13, 2004 (UTC)


Mahtaako mediawikissä olla toimintoa, jolla tuon FSF:n vapauslistan saisi samanlaiseen formaattiin kuin missä FSF itse sitä julkaisee? Eli siis alkaen nollasta. "Freedom zero" ja niin edespäin. 88.112.2.159 11. toukokuuta 2006 kello 00.41 (UTC)

ks. englanninkielisen artikkelin ratkaisu

Motiivit[muokkaa wikitekstiä]

Onko kenelläkään tietoa tai lähdettä jossa käsitellään millä perusteella vapaata lähdekoodia kirjoitetaan? Artikkelissa mainitaan halu kehittyä ohjelmien tuottajina sekä auttamisen halu "merkittävinä" motiiveina. Onko tämä puhdasta mutua?

Osa avoimen lähdekoodin kehityksestä tapahtuu varmasti harrastelijavoimin tällaisilla motiiveilla. Sen sijaan en ole varma siitä, miten merkittävä tämä panos on.

Avointa lähdekoodia kehitetään merkittävästi osana yritysten liiketoimintaa: Esimerkiksi Red Hat, Apache, IBM ja Sun panostavat huomattavasti tiettyjen ohjelmistojen kehitykseen. Laitteistovalmistajat ovat toinen merkittävä tällainen ryhmä. Tämä motiivi mainitaan laajana, mutta selvästi vähemmän pontevasti.

Kolmas motiivi, jota ei mainita, on organisaatioiden sisäiseen tarpeeseen tehtävä kehitystyö. Perinteisesti tämä on ollut hyvin merkittävää. Ymmärtääkseni Internetin perusohjelmistot, kuten en:BIND on kehitetty tällaisella rahoituksella. Yliopistojen ulkopuolella tällaista kehitystä on esimerkiksi Münchenin Linux-projekti.

Neljäs motiivi on ideologinen, puhtaammin kuin auttamisen halu. FSF kehittää keskeisiä ohjelmistoja, mistä raha? Ideologian tukijoilta vaiko ohjelmien tarvitsijoilta?

Muita motiiveja ja rahoituslähteitä varmasti on olemassa. Pitäisi saada tietoa lähteineen.

--LPabo 14. helmikuuta 2009 kello 13.32 (EET)