Keskustelu:Valtion tiedoituslaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko tämä sama kuin Valtion tiedotuslaitos? Artikkelissa sanotaan, että tiedoituslaitos lakkautettiin vuoden 1944 lopussa, mutta toisaalla käy ilmi, että Eino Kilpi nimitettiin vuonna 1948 valtion tiedotuslaitos -nimisen organisaation johtoon. Onko se jokin muu, vai onko tässä vain väärä vuosiluku? --Risukarhi 5. kesäkuuta 2011 kello 16.09 (EEST)

Ja nimessähän oli tuo ylimääräinen i? Kyseessä ei siis kirjoitusvirhe? --Hartz (keskustelu) 3. marraskuuta 2012 kello 20.15 (EET)

Otavan isossa tietosanakirjassa (9. osa) on hakusanana Valtion tiedoituslaitos ja mainitaan, että se lakkautettiin vuoden 1944 lopussa. Samoin Jatkosodan pikkujättiläisessä ja Kustaa Vilkunan teoksessa Sanan valvontaa, johon viitataan Otavan ison tietosanakirjan hakusana-artikkelin lopussa, kerrotaan Valtion tiedoituslaitoksesta. Vilkunahan toimi VTL:n päällikkönä. Tureku (keskustelu) 4. marraskuuta 2012 kello 11.08 (EET)

Tarkkaan ottaen Kilpi-artikkelissa ilmoitetaan hänen toimineen VTL:ssä joskus huhtikuun 1947 ja toukokuun 1948 välisenä aikana. Lähteenä on mahdollisesti Kansallisbiografia, mahdotonta sanoa yltääkö viitemerkintä ko. tietoon. Ei kellään olisi KB:n tunnareita voimassa tarkistusta varten? Terv. --Riisipuuro (keskustelu) 4. marraskuuta 2012 kello 23.57 (EET)--

Kyllä se yltää. Tiedän, koska Kilpi-artikkelin sisältö on pääosin minun kirjoittamaani. Kansallisbiografian artikkelissa ei sanota tarkkaan milloin Kilven nimitys laitokse johtajaksi tapahtui, mutta lopun ansioluettelossa lukee "Valtion tiedotuslaitoksen johtaja 1948", eli ilmeisesti ei vielä vuoden 1947 puolella. Sama tieto on kyllä myös vapaasti luettavissa olevassa kansanedustajamatrikkelissa. KB-artikkelin tekstissä sanotaan, että Kilpi nimitettiin virkaan "ikään kuin korvauksena" siitä, että hänet oli erotettu Suomen Sosialidemokraatin päätoimittajan paikalta. --Risukarhi (keskustelu) 5. marraskuuta 2012 kello 10.29 (EET)