Keskustelu:Vallanjako-oppi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhdysvallat ei kriisissä[muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvallat ei kriisissä? Eikös sisällissotakin osaltaan perustunut kiistaan valtioelinten välisestä suhteesta? -thule 26. heinäkuuta 2005 kello 09:10:49 (UTC)

väliviiva ja -lyönti[muokkaa wikitekstiä]

En ole koskaan törmännyt muotoon "vallan kolmijako -oppi" ja minusta tuntuu, että oikea artikkelin nimi olisi "vallan kolmijako-oppi". -Samulili 16. syyskuuta 2005 kello 20:37:20 (UTC)

Muoto "vallan kolmijako -oppi" perustuu sanaliiton oikeinkirjoitussääntöön (esim. kielitoimiston teksti [1]) ja hahmotukseen, että kyseessä on asiaa nimeltä "vallan kolmijako" koskeva oppi. Mutta jos kirjoitusasu "vallan kolmijako-oppi" on tosiaan vakiintunut kuten googlauksen perusteella näyttää, lienee se parempi.

Toisaalta artikkeli toimisi paremmin jos ensisijainen nimi olisi yleisemmin vallan jakoa valtiossa kuvaava, vrt. englanninkielinen vastine "separation of powers" ja vastaavat monilla muilla kielillä - suomenkielinen vastine näyttää olevan "vallanjako-oppi", ehdotan että ensisijaiseksi nimeksi otetaan tuo -jkp 16. syyskuuta 2005 kello 21:08:20 (UTC)

Sanavälillinen muoto vaikuttaa olevan lähinnä wikineologismi. Vaikka jokin oikeinkirjoitussääntö jonkin tulkinnan mukaan johtaisikin tuohon muotoon, ei täällä ole aihetta sellaiseen "uuteen tutkimukseen", vaan noudatettakoon sitä mitä yleiskielessä käytetään: vallan kolmijako-oppi. (Jos nyt tulkitsemaan ryhdytään, voidaanhan todeta sen olevan eräs kolmijako-oppi, nimittäin valtaa koskeva kolmijako-oppi, jolloin kirjoitusasuksi tulee juuri tuo. Mutta tämä on sinänsä tarpeetonta halkomista, ohjenuoraksi riittää kyllä yleinen käytäntö.) Voitaneen siis siirtää artikkeli. --Jmk 5. heinäkuuta 2010 kello 12.41 (EEST)Vastaa[vastaa]