Keskustelu:Valjaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laitoin artikkelin alkujaan luokkaan kotieläintalous, syystä jotta artikkeli käsittelee muitakin kuin hevosten valjaita. Nyt sen ovat jotkut laittaneet myös raviurheiluun ja hevosten varusteisiin. Päällekkäisyyttä siis tulee (nuo kaksi luokkaa ovat kotieläintalouden alaluokkia). Parempi tietysti mitä täsmällisemmat luokat, mutta noille muille valjaita käyttäville eläimille ei ole oikein sellaista luokkaa mihin voisi laittaa, siksi tuo kotieläintalous. Olisiko hyviä ideoita miten tämän artikkelin luokittelu kannattaisi toteuttaa? Joku nautojen hoito ei ole ehkä kovin fiksu luokka tälle kuitenkaan vaikka valjaita vetohärillä käytetäänkin :) --Hanna V 25. kesäkuuta 2006 kello 13.45 (UTC)

Miksi Valjaat sivulla on kyntötyössä rintaremmeillä valjastetut parihevoset? Suomessa tuollaisen käytöstä tulisi eläinsuojelurikos. Rintavaljaat kun hierää ja rikkoo hevosen rinnan pelkästään kevyessä ravikäytössäkin, mitä se saa aikaan raskaassa kyntötyössä? Mietippä...
Kysyn muuten, eikö sinulla ole omia kuvia käyttää? Perinteisesti suomessa käytetään fälttäämisessä luokkavaljastusta ja kakkula-aisoja yhden tai parihevosen vetämänä. Voin lainata sinulle sivulle kuvia ja kunhan muistat merkitä mistä kuvalähteet on peräisin. Kuvissa Kupiaisen Raimo Kurikan Viitalankylästä siivuttaa peltoa parihevosella Ojaluoman torpalla Koivistonkylässä. --MLahti 17. helmikuuta 2007 kello 12.19 (UTC)
Siis voi hyvänen aika. Tämä on suomenkielinen Wikipedia ei Suomen Wikipedia. Jos muualla maailmassa käytetään huonoja valjaita, onko se syy poistaa kuvia? Kyllä valjaista kertovassa artikkelissa voidaan esitellä kaikenlaisia valjaita riippumatta siitä ovatko ne hyviä vai huonoja. Wikipediassa käytetään niitä kuvia, joita on mahdollista käyttää. Jos sinulla on tekijänoikeudet sellaisiin kuviin, joita voi vapaasti käyttää, niin voit toki lisätä kuvia Wikimedia Commonsiin. Ennen kuvien lisäämistä kannattaa tutustua tiedostojen käyttösääntöihin. Ja jos asia niin kovasti kiinnostaa, niin voin kertoa, ettei minulla ole omia valokuvia kyntötöistä eikä juuri muustakaan hevosajosta. --Hanna V 17. helmikuuta 2007 kello 12.44 (UTC)
Näin arvelinkin, kyllä se on syy poistaa. Antaa suomenkieliselle ummikkolukijalle väärää tietoa maassamme käytettävistä valjaista peltotöissä. Muistat kai, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. --MLahti 17. helmikuuta 2007 kello 12.59 (UTC)
Jos luet mitä tahansa artikkelia asiasta, joka tunnetaan ympäri maailman (vaikka polkupyörä tai paita), oletatko ettei niitä käytetä muualla kuin Suomessa ja että kaikki artikkelissa olevat kuvat ovat suomalaisista tuotteista? Luuletko todella, että ummikkolukija, joka ei tiedä valjaista mitään, ensimmäisenä tarkkailee siitä kuvasta onko hevosilla rintaremmi vai länget? Sitä paitsi asioiden esittäminen pelkästään Suomen näkökulmasta on Wikipedian käytäntöjen vastaista. --Hanna V 18. helmikuuta 2007 kello 08.40 (UTC)