Keskustelu:Vaaleahiuksisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Esimerkiksi yleensä älykkyyden mittareina käytetyissä älykkyysosamäärätesteissä vaaleat ihmiset ovat poikkeuksetta saaneet parempia tuloksia kuin muiden ihmistyyppien edustajat." Lähde? Clarifer 6. elokuuta 2005 kello 15:45:19 (UTC)

Ks. artikkeli Ihmistyyppi ja älykkyys. Siellä on asiasta lisätietoa ja lähteet. --SM 6. elokuuta 2005 kello 16:55:15 (UTC)
Itse olen joka paikassa nähdyn väitettävän parhaita pisteitä saaviksi juutalaiset, japanilaiset ja kiinalaiset.--ML 12. marraskuuta 2005 kello 17:25:53 (UTC)

Mielestäni tuo perustelu blondien suosiolle ("osuus väestöstä") on jotenkin pätemätön. Luultavasti punatukkaisten mallien osuus on vielä suurempi verrattuna osuuteen väestöstä. On kyllä totta, että blondit ovat olleet suosittuja ja varmaan ovat vieläkin, mutta tummat "latinot" lienevät nykymuodin mukaan vielä suositumpia. Ei siis oikeastaan voida sanoa, ovatko blondit sen suositumpia kuin antiblondit. --ML 12. marraskuuta 2005 kello 17:34:51 (UTC)

"Näitä vitsejä ei kuitenkaan yleisesti pidetä loukkaavina tai poliittisesti epäkorrekteina, vaikka periaatteessa ne eivät poikkea millään tavoin vitseistä joissa esimerkiksi jokin muu ihmisryhmä, vaikkapa negroidisen ihmistyypin edustajat, esitetään yleistäen omaavan "

Ehkä jonkun mielestä eivät poikkea, mutta jonkun muun mielestä poikkeavat. Omaa spekulointia, ei tietoa. --ML 12. marraskuuta 2005 kello 17:37:24 (UTC)

Missä mielessä poikkeavat? Ehkä tuo artikkelin lausemuoto on harhaanjohtava, mutta eivät poikkea muuten ulkoisiin ihmisen ulkoisten ruumiin osien värisävyihin liiettyjen ominaisuuksien pohjalta harjoitettavasta vitsailusta. --SM 12. marraskuuta 2005 kello 17:39:55 (UTC)
Ehkä siinä mielessä, että blondivitsailu on harmittoman hyväntahtoista, rasistivitsailu pahantahtoista. --ML 12. marraskuuta 2005 kello 17:41:47 (UTC)
Spekulointia tuokin, että toisenlainen rasismi olisi hyväntahtoista ja toisenlainen pahantahtoista. Blondeihin kohdistuu muita enemmän älyllisten kykyjen aliarvioimista ja naisten kohdalla esineellistämistä. Tuohirulla 12. marraskuuta 2005 kello 17:44:12 (UTC)
Aivan, blondivitsien rinnastus rasistivitseihin on mielipidekysymys. Itse pidän ajatusta käsittämättömänä, mutta ehkä joku muu näkee selvän rinnakkaisuuden. Faktaa se ei kuitenkaan ole. --ML 12. marraskuuta 2005 kello 17:46:51 (UTC)
Silti sekin on aiheellista mainita. Esimerkiksi lehdissä julkaistaan blondi- mutta ei neekerivitsejä. Siihen, mikä tuohon on syynä, ei artikkelin tarvitse ottaa kanaa. --SM 12. marraskuuta 2005 kello 17:48:39 (UTC)
ML, tarkoitin, että spekulointia on se, että väität blondeihin kohdistuvaa rasismia hyväntahtoiseksi ja muihin geneettisiin ominaisuuksiin kohdistuvaa rasismia pahantahtoiseksi. Jo se, että nimität toisia vitsejä "rasistivitseiksi" ja toisia et, tuo esiin ennakkoasenteellisuutesi. Tuohirulla 12. marraskuuta 2005 kello 17:52:51 (UTC)
Miksi olisi aiheellista mainita täysin subjektiivinen rinnastus, johon harva yhtyy? Ei omaa tutkimusta... --ML 12. marraskuuta 2005 kello 17:58:07 (UTC)
Pakko todeta tähän, että NPOV-periaate ja oman tutkimuksen karttaminen ei minunkaan mielestäni saisi johtaa puhtaisiin absurditeetteihin, kuten tummaihoisiin kohdistuvan vihantäyteisen rasismin ja blondivitsien heijastamien humorististen asenteiden rinnastamiseen.
Subjektiivista on väittää, että täysin rinnasteisilla asioilla olisi kovinkaan suurta eroa. Sitä paitsi usein ihon väriin perustuva vitsailu perustuu nimen omaan itse ominaisuuteen - ihon väriin. Sen sijaan jostain syystä hiusten väri yhdistetään täysin perusteettomasti älykkyyden puutteeseen, mikä on varsin rasistista. Jokaisesta asiasta voi vitsailla hyvän- ja pahantahoisesti, eikä artikkelin aikaisempi versio ollenkaan käsitellyt asian tätä puolta. --SM 12. marraskuuta 2005 kello 18:04:28 (UTC)
"Subjektiivista on väittää, että täysin rinnasteisilla asioilla olisi kovinkaan suurta eroa. ". Täysi rinnaisteisuus on siis tässä puhtaasti oma mielipiteesi, samoin kuin jutut rasismista. Omana mielipiteenäni sanoisin, ettei blondiutta oikeasti yhdistetä tyhmyyteen ja puhe rasismista on tässä yhteydessä absurdia. --ML 12. marraskuuta 2005 kello 18:09:37 (UTC)
Monille miehille blondi nainen on potentiaalinen typerys ja seksiobjekti jo siksi, että on blondi. Kyse on esineellistämisestä. Onko kyse hyväntahtoisesta hyväksikäytöstä ja aliarvioinnista? Tuohirulla 14. marraskuuta 2005 kello 08:48:02 (UTC)
Kyse on tietenkin seksismistä eikä rasismista.
Niinpä. Jos blondivitseille välttämättä nyt haluaa nähdä jonkin vakavamman kontekstin, on se pikemminkin sovinismi kuin "rasismi". Blondivitsit eivät käytännöllisesti katsoen koskaan käsittele miesblondeja. Toisaalta blondivitsit koskevat myös tekoblondeja (blondivitsien kohde on itse asiassa vahvemmin joku blondattu kana kuin mikään "luonnollinen" eloveenatyttö), joten kysymys ei myöskään ole "synnynnäisestä ulkoisesta ominaisuudesta". --ML 15. marraskuuta 2005 kello 14:03:14 (UTC)