Keskustelu:Võro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hei! Kääntäisikö joku englantilaisesta tai virolaisesta Wikipediasta tänne lisää tietoa Võron kielestä. Etukäteen kiittäen, EnWikipedian käyttäjä Võrolang, EtWikipediassa Võrok.


Tere võrulased! Pitäisiköhän tämän kielen (murteen) nimi olla suomeksi võrun kieli eikä võron kieli? Hella Keem kirjoittaa kirjassaan Võru keel, s. 9, "Minu meelest on Võro aus kohalik nimi". Siis Võro on rehti paikallinen, murteellinen nimitys. Võrua on kaikesta huolimatta pidettävä viron murteena, ei itsenäisenä kielenä, vaikka Virossa onkin ollut joskus eteläisiin murteisiin perustunut kirjakieli. - terv. Artomo


Minustakin tätä pitäisi pitää viron murteena eikä erillisenä kielenä. Oma kirjoitustapa ei vielä tee murteesta kieltä. --Hippophaë 22. tammikuuta 2005 kello 15:29 (UTC)


Võro on kielellisesti suunnilleen yhtä vähän tai paljon viron kielen murre, kuin karjala on suomen, friisi hollannin, katalaani espanjan, kashuubi puolan, valkovenäjä venäjän, norja tanskan tai oksitani tai korsika ranskan murre. Kaikkien niiden kielten puhujat, niinkuin võrolaisetkin pitävät itse yleensä äitikieltään erillisenä kielenä, eikä toisen kielen murteena. Monet toiset (etenkin nationalistisesti tai shovinistisesti ajattelevat suurvirolaiset, suursuomalaiset, suurvenäläiset, suurespanjalaiset, suurranskalaiset jne.) ajattelevät tietysti toisin. Tämä on poliittinen eikä kielellinen kysymys. Sana murre ei ole neutraali, vaan sinne sisältyy väheksyvä, halveksiva merkitys.

Siitä minun positiivinen ehdotukseni: jos joku kieli on joidenkin mielestä kielen ja murteen rajalla, siis ei ole täysin varma, että se ehdottomasti on toisen kielen murre, eikä erillinen kieli (esim. Saarenmaan ja Turun murre ovat ehdottomasti murteita, eikä erillisiä kieliä, mutta võron, karjalan, kashuubin ja friisin tapaus ei ole yhtä selvä), niin pitäisi mielestäni pikemmin käyttää sanaa kieli, joka varmasti on neutraalimpi kuin "murre". -- EnWikipedian käyttäjä Võrolang 22. tammikuuta 2005 kello 22:55.


Suomen kielessä "murre" ei ole mitenkään halveksiva nimitys. Kielitieteessä itämerensuomalaisiin kieliin luetaan suomi, viro, vatja, liivi, inkeroinen, vepsä ja karjala. Yleensä karjala jaetaan edelleen varsinaiskarjalaan, aunuksenkarjalaan ja lyydiin. Emme voi poiketa tästä yleisestä linjasta. --Hippophaë 27. tammikuuta 2005 kello 20:04 (UTC)


Kielitieteessä ei ole tämä asia niin yksikertaista. Esim. Tapani Salmisen Uralic languages 2003 mukaan luetaan itämerensuomen kieliin kymmenen kieltä: 1. Liivi, 2. Viro, 3. Võro-Seto, 4. Vatja, 5. Suomi, 6. Inkeroinen, 7. Karjala, 8. Aunuksenkarjala (Olonetsi), 9. Lyydi, 10. Vepsä. Salmisen mukaan "Võro-Seto is in the process of becoming a separate language". --EnWikipedian käyttäjä Võrolang 31. tammikuuta 2005 kello 16:56.


Tavallisesti ei puhuta viron kaakkoismurteista. Jos pitää võroa viron murteena, niin olisi sanottava, että se kuuluu viron etelämurteisiin. Mutta võrolaiset itse ja monet kielimiehet pitävät võroa erillisenä kielenä, ja sellaisena pitäisi siitä käyttää termiä "autochthonous regional language" eli "alueellinen alkuperäiskieli". --EnWikipedian käyttäjä Võrolang 1. toukokuuta 2005 kello 00:50.


Artikkelin vironkielisellä keskustelusivulla ei ainakaan toistaiseksi vallitse riittävää yksimielisyyttä võrun asemasta, joten ei ole vielä syytä muuttaa luokittelua. --Hippophaë 30. huhtikuuta 2005 kello 22:07:10 (UTC)

Võro - Venäjän kieli??! Yllättävä kyllä. Entäs suomi??!!![muokkaa wikitekstiä]

Hei! Jos jonkun mielestä on kova pakko luokittella Võro paitsi Viron myös Venäjän kieliin (syytä siihen olisi vain, jos lukea setto (setu) võron kielen murteeksi, joka kielitieteellisesti on kyllä ihan totta) niin eikö paljon enemmän syytä ja kovempaa pakkoa olisi luokitella suomeakin myös Venäjän kielten luokkaan. Sitähän tuhannet ihmiset (vielä) puhuu äidinkielenään Karjalan tasavallassa, etenkin Petroskoissa. Ja jos vielä ottaa huomioon historiallisesti suomenkieliset Inkerinmaa ja Karjalan kannas... Vai miten? ;) --Võrok Kommentin jätti 217.159.166.86 (keskustelu – muokkaukset).

Viron ja Venäjän raja kulkee võron puhuma-alueen poikki, kuten kartasta näkyy. Puhujia on myös Venäjän puolella. --Hippophaë 19. lokakuuta 2006 kello 19.14 (UTC)