Keskustelu:Väriaine

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on ollut vuosia ohjauksena sivulle pigmentti. Mutta hakuteosten, esimerkiksi Otavan ison Fokuksen (1970-luvulla julkaistun tietosanakirjan) mukaan väriaine ei ole sama kuin pigmentti. Sen mukaan väriaineilla tarkoitetaan ensisijaisesti tekstiilikuitujen sekä myös paperin, nahan, puun, ravintoaineiden ja mikroskooppipreparaattien värjäykseen käytettyjä aineita. Vasta "laajemmassa merkityksessä" väriaineiksi voidaan sen mukaan nimittää myös maaleissa ja painomusteissa käytettyjä värillisiä jauheita eli pigmenttejä. Joten eiköhän ole syytä muuttaa tämä ohjaussivu erilliseksi artikkeliksi, jossa käsitellään lähinnä värjäykseen käytettyjä aineita, mutta jossa tietysti olisi maininta myös pigmenteistä ja linkki sinne. Voisin kirjoittaa sen käyttämällä päälähteenä juuri sitä Fokuksen artikkelia Väriaineet, joskin se saattaa tietysti olla osittain vanhentunut. Jonkin verran päällekkäisyyttä värjäys-artikkelin kanssa epäilemättä tulisi, mutta ehkä sitä voisi varovasti hieman lyhentää, kunhan siihen tehdään linkki tänne. -KLS (keskustelu) 13. toukokuuta 2015 kello 17.12 (EEST)

Merkitykset eivät taida olla ihan selviä. Kielitoimiston verkkosanakirja antaa väriaineelle synonyymin pigmentti ja pigmentille taas kaksi eri merkitystä: solujen sisältämät jyväset ja värjäykseen käytettävät jauheet. Tarvittaisiin lisää hyviä lähteitä ja mielellään uudempia kuin tuo Fokus. -Ochs (keskustelu) 13. toukokuuta 2015 kello 19.21 (EEST)
Myös parin uudemman tietosanakirjan mukaan väriaineilla tarkoitetaan yleensä ennen kaikkea orgaanisia, värjäykseen käytettyjä aineita, joskin väriaineiksi voidaan sanoa myös maaleiksi käytettyjä pigmenttejä. Teinkin tästä sen mukaisesti eri artikkelin, joka käsittelee pääasiassa orgaanisia väriaineita. Niistähän ei ennestään ollut yleistä artikkelia, joistakin tietyistä väriaineista kylläkin. -KLS (keskustelu) 16. toukokuuta 2015 kello 16.41 (EEST)