Keskustelu:Uusi maailmanjärjestys (salaliittoteoria)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämän artikkelin tyyli ei ole neutraali tai ajankohtainen. Erillinen artikkeli, joka käsittelee uutta maailmanjärjestystä poliittisena käsitteenä on suopea. Artikkelit tulisi yhdistää ja tyyliä tulisi muuttaa objektiivisempaan ja moniulotteisempaan suuntaan.

Uuden maailmanjärjestyksen käsite on poliittisessa retoriikassa jo valtavirtaa. Käsitettä ovat käyttäneet suomalaisistakin poliitikoista jo mm. tasavallan presidentti Niinistö ja pääministeri Marin.

Tämä artikkeli tarkastelee uuden maailmanjärjestyksen toteuttamiseen pyrkivää politiikkaa salaliittoteoriana, vaikka aetikkelissakin mainittujen maailmanlaajuisten toimijoiden pyrkimykset maailmanlaajuiseen yhdentymiseen ovat jo jokseenkin julkista tietoa.

Salaliittoteoria on käsitteenä epätarkka ja subjektiivinen. Poliittisen käsitteen luokitteleminen salaliittoteoriaksi sisältää valtarakenteita suojelevan arvolatauksen, joka vaikeuttaa aiheen objektiivista tarkastelemista.

Wikipedian tulisi pyrkiä neutraaliin ja objektiiviseen tyyliin myös yhteiskunnallisesti ja poliittisesti tulenarkojen aiheiden kohdalla. Nykyinen tapa jaotella uuden maailmanjärjestyksen käsite poliittiseksi käsitteeksi ja salaliittoteoriaksi sekoittaa käsitteen määritelmää eikä täytä objektiivisuuden kriteerejä.

Maailmanlaajuista poliittista valtaa käyttävien tahojen pyrkimykset maailman yhdentymiseksi etenevät jatkuvasti niin talouden, kulttuurin kuin sotilaallisen yhteistyönkin kautta. Globalismi tunnustetaan yhteiskuntien kehitystä ohjaavaksi voimaksi. Tämän kehityskulun päätepiste, uusi maailmanjärjestys, ei saisi olla tabu tai "salaliittoteoria", vaan aihetta tulisi pystyä tarkastelemaan kuten mitä tahansa poliittista kehityskulkua.  –Kommentin jätti Kanabossi (keskustelu – muokkaukset) 4.3.2022 kello 14.05‎

Nämä kaksi ovat eri käsitteitä. Tässä artikkelissa kerrotaan pelätystä totalitaristisesta maailmanhallituksesta, jota eliitti puuhaa kulissien takana. Siinä toisessa artikkelissa kerrotaan kylmän sodan jälkeisestä aikakaudesta. --Savir (keskustelu) 4. maaliskuuta 2022 kello 14.34 (EET)[vastaa]