Keskustelu:Urpo Martikainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipedian ylläpito sensuroi Urpo Martikaisen akvarellimaalaukseen ja jehovantodistajuuteen liittyvät faktat, mutta esittää ko. artikkelissa silti faktoja, joille ei ole lähdettä. Jos kerran lähteiden antaminen on pakollista, tulee asiassa olla johdonmukainen. Jos fakta ei ole fakta ilman lähdettä, otetaan pois. Pois olisi siis otettava syntymäaikaan-, paikkaan ja aloitusvuoteen liittyvät tiedot, joille ei ole lähdettä. Kommentin jätti 62.78.196.60 (keskustelu – muokkaukset).

On tosiaan mielenkiintoista, miten Wikipediassa pelätään Yleisradiota, Alma Mediaa ja SanomaWSOY:ä, vaikka Wikipedian pitäisi ideologiansa mukaan tarjota niille ja suurten kustantajien tietosanakirjoille vaihtoehto. 81.175.156.161 30. joulukuuta 2006 kello 19.50 (UTC)
Vaihtoehtoisuus tarkoittaa lähinnä ilmaista saatavuutta ja tietojen vapaampaa käyttöä, ei sitä että tiedon luotettavuuden pitäisi olla matalammalla tasolla (se että se sitä ehkä on, on valitettava asia, ei tavoite). --ML 30. joulukuuta 2006 kello 20.21 (UTC)

Mikäli esimerkiksi seitsemän (7) keskustelupalastan ja kirjoittajien oman kokemuksen esiin tuomat faktat, kuten esimerkiksi se, että Urpo Martikainen on jehovantodistaja, eivät kelpaa lähteeksi, mutta samassa artikkelissa sallitaan syntymäaika ilman lähdettä, ei kyse ole tietojen tarkkuuden varmistamisesta, vaan tarkoitushakuisesta sensuurista. Liian tiukka lähdevaatimus tiekee Wikipediasta vain huonon koosteen muualla internetissä julkaistuista tiedoista, ei aitoa itsenäistä tietolähdettä. Omavoimainen tietolähde uskaltaa julkaista faktoja, joita muut eivät ole julkaisseet.62.78.196.60 30. joulukuuta 2006 kello 20.38 (UTC)

Lue ensin nuo ennen kuin teet mitään: Wikipedia:Tarkistettavuus ja Wikipedia:Merkitse lähteet. Ja hanki itsellesi käyttäjätunnus. IP:n takaa kirjoittaviin suhtaudutaan lähes oletuksena epäluuloisesti. --Ulrika 30. joulukuuta 2006 kello 20.42 (UTC)
Päinvastoin, liian löysä lähdevaatimus tekee Wikipediasta vain huonon koosteen muualla internetissä julkaistuista tiedoista, ei aitoa itsenäistä tietolähdettä. Tiukka lähdevaatimus voi parhaimmillaan aikaansaada sen, että joku hakee kunnon lähteen ja netissä huhuna liikkuva asia joko vahvistuu tiedoksi tai kumoutuu. En tiedä, onko Martikaisen jehovantodistajuus totta vai en, mutta sen tiedän, että netissä liikkuu paljon hölynpölyhuhuja joita esitellään totuuksina (tyyliin Jari Litmanen on mustalainen). Niiden tuominen tänne ei palvele ketään: jos tyytyy keskustelupalstatasoiseen luotettavuuteen, voi googlata keskustelupalstoja.--ML 30. joulukuuta 2006 kello 20.43 (UTC)

Jos tosiaan seitsemän keskustelupalstan aihetta sivuava keskustelu ei riitä lähteeksi todistamaan Urpo Martikaisen olevan jehovantodistaja, vaan varovaisuusperiaate voittaa, niin toivoisin että edes samassa artikkelissa oltaisiin johdonmukaisia ja ilman lähdettä esitetty syntymäaika poistettaisiin. Jos henkilöstä on avattu oma artikkelinsa, niin luulisi henkilön taustaa oleellisesti valottavien tietojen, kuten lahkouskonnon, kuuluvan artikkeliin. Epäilijät voivat käydä jehovantodistajien Helsinki-Pakilan seurakunnan kokouksissa osoitteessa Pakilantie 75 ja katsomassa näkykö Urpoa ja kysyä, onko Urpo ko. seurakunnan vanhin. En tosin suosittele käyntiä valtakunnansalilla kenellekään muutoin kuin ko. faktasta vakuuttumiseen. 62.78.196.60 30. joulukuuta 2006 kello 21.12 (UTC)

Keskustelupalstat eivät tosiaan riitä. Mikäli osaat kuitenkin osoittaa tarkan lähdeviitteen esimerkiksi johonkin Jehovan todistajien viralliseen julkaisuun, tieto voidaan sisällyttä artikkeliin. Kokeile vaikka selata Vartiotorni-lehtiä ja verkkosivustoa. – Kuohatti 30. joulukuuta 2006 kello 21.28 (UTC)
Kuten totesin, voidaan myös löytää seitsemän keskustelupalstaviitettä sille että Jari Litmanen on romani. Tämän tiedon tiedän kuitenkin vääräksi. Keskustelupalstoilla leviävä tuuba voi perustua tosiasioihin tai sitten ei. Voithan sinä syntymäajallekin laittaa lähdevaateet, mutta asia on hieman eri sikäli, että virheellistä syntymäaikaa tuskin voidaan potentiaalisestikaan nähdä loukkaavana, toisin kuin jotain muita vääriä tietoja. --ML 30. joulukuuta 2006 kello 21.32 (UTC)

Onko Urpo jäänyt osa-aika eläkkeelle ? On varsin vähän enää ruudussa. --LASSIO1994 4. lokakuuta 2009 kello 12.26 (EEST)[vastaa]

Ei liene [1]. --Nironen 4. lokakuuta 2009 kello 12.28 (EEST)[vastaa]
Ok --LASSIO1994 4. lokakuuta 2009 kello 15.38 (EEST)[vastaa]