Keskustelu:Uniaattikirkot

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En ymmärrä[muokkaa wikitekstiä]

En kyllä nyt lainkaan ymmärrä, miksi tämä on siirretty tänne. Kreikkalaiskatoliset kirkot -nimitystä ei käytetä enää ortodoksisista kirkoista, sen sijaan tämän artikkelin käsittelemistä kirkoista käytetään. Lisäksi sanaa uniaattikirkot pidetään yleisesti halventavana, vaikka jotkut ovatkin eri mieltä (vrt. neekeri). ----Rubiini 12. lokakuuta 2006 kello 16.49 (UTC)

Tämä on tällä hetkellä Yleisen suomalaiset asiasanaston YSA:n näkemys. [1]. --Joonasl (kerro) 13. lokakuuta 2006 kello 05.52 (UTC)
Olen sitä mieltä, että "uniaattikirkot" ei ole paras termi. Kaikki näistä kirkoista ei ensinkään ole "uniaatteja". Ehkäpä parasta olisi kutsua niitä siksi, mitä ne ovat: katolisen kirkon riitukset. --SPC 22. lokakuuta 2006 kello 16.12 (UTC)
Jos jokin yksittäinen termi on yksiselitteisesti vakiintunut suomen kieleen, sitä tulee käyttää, eikä tarvitse keskustella siitä, mikä termi olisi mahdollisesti paras. Uniaattikirko(i)sta voidaan sanoa, että se on vakiintunut. YSA:n ja Suomen kielen perussanakirjan lisäksi tätä termiä on käytetty käymilläni yliopiston luennoilla. Keskustella voimme vielä siitä, onko sana yksikössä vai monikossa; Suomen kielen perussanakirjassa se on yksikössä. --Tero Vilkesalo 22. lokakuuta 2006 kello 18.25 (UTC)
Oikeastaan tuntuu siltä, että keskustelemme eri asioista. Jos sanaa "uniaattikirkot" voidaan käyttää sen loukkaavuudesta huolimatta, olkoon niin myös Wikipediassa. Mutta sen merkitys ei ole sama kuin "idän katoliset kirkot", vaan suppeampi: uniaattikirkko on vain sellainen idän katolinen kirkko, joka oli aiemmin osa ortodoksista kirkkoa. Näin ollen artikkelejakin pitäisi olla kaksi, toinen yleisemmälle ja toinen erityisemmälle ryhmälle. --Rubiini 23. lokakuuta 2006 kello 05.21 (UTC)