Keskustelu:Umkhonto we Sizwe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lyhensin kappaletta "Aseellisen taistelun uudelleenkäynnistäminen" ja poistin mielestäni ylimääräisen "hehkutuksen" iskujen ympärilta muuttaen tekstiä tietosanakirjamaisemmaksi. Wikipediassa pyritään esittämään tapahtuneet tosiasiat kiihkottomasti ja kantaaottamattomasti. --Joonasl (kerro) 4. lokakuuta 2008 kello 17.08 (EEST)

Käytetty kieli oli varsin neutraalia. Iskujen uhrit, tekijät ja yhteiskunnan reagointi iskuihin ovat kaikki oleellista tietoa, eivät "hehkutusta". Palautan nuo tiedot. Oli muuten outo versio MK:n historiasta, kun siviiliuhreista ei aiemmin puhuttu mitään. Artikkeli ei vastannut NPOV-vaatimuksia, vaan oli MK:n puolueellista hehkutusta. Nyt se on parempi.--Melkoikea 4. lokakuuta 2008 kello 18.07 (EEST)

Ymmärtääkseni teksti "The use of land mines along the border areas made the retreat of MK cadres into neighbouring countries easier." tulee ymmärtää niin, että miinojen käyttäminen raja-alueilla helpotti MK kaaderien vetäytymistä naapurimaihin? --Joonasl (kerro) 4. lokakuuta 2008 kello 17.12 (EEST)

Käsittääkseni MK käytti raja-alueilla ajoneuvomiinoja, kun taas sen omat joukot liikkuivat jalan. Mielestäni on helppo ymmärtää miten rajaseudun miinoittaminen tässä tilanteessa helpottasa vetäytymistä rajan taaksi. Oleellisinta on kuitenkin, ettei nykyinen muotoilu ei ole lähteen mukainen.--Joonasl (kerro) 4. lokakuuta 2008 kello 17.22 (EEST)

Tulkintasi voi olla oikea, mutta konteksti tukee enemmän tulkintaa, jonka mukaan rajaseudut valittiin, koska miinojen asettamisen jälkeen oli helppo vetäytyä naapurimaihin. Lähteessä maamiinat esitetään tapana tehdä iskuja maatiloihin ja tuohon liittyvänä sodankäyntitapana, ei rajanylitystaktiikkana. Tämä käy ilmi, kun tuo lause esitetään siinä kontekstissa, jossa se on lähteessä:"This criticism resulted in the launching of operations in the rural areas, which at that stage were isolated and had not experienced mass protests like those in the urban areas. Following the conference, from November 1985 onwards, there was a notable increase in the number of 'rural incidents', with land mines being detonated by vehicles, whilst others were lifted by security forces. During the period from November 1985 to 17 December 1985, seven land mines were detonated by vehicles. The main areas targeted for land mine warfare were in the border areas of northern Natal and the northern and western Transvaal. The use of land mines along the border areas made the retreat of MK cadres into neighbouring countries easier.
The choice of white farms in the rural areas was premised on the fact that farmers were seen as 'legitimate targets' who supported apartheid and formed part of the security forces' rural commandos."
Tein lähteelle uskollisen suomennoksen, joka mahdollistaa molemmat tulkinnat.--Melkoikea 4. lokakuuta 2008 kello 18.03 (EEST)
Tarkensin vielä tuota kohtaa, jossa puhutaan räjäytetyistä ajoneuvoista. --Joonasl (kerro) 4. lokakuuta 2008 kello 18.07 (EEST)

Tapa kertoa MK:n sotilastoimista ei tällä hetkellä ole neutraalin näkökulman mukainen ("Silloinkin kun esitetään tosiasioita eikä mielipiteitä, artikkelista voi hohkata epäsuorasti ilmaistu kanta tosiasioiden valinnan tai jopa niiden järjestelyn kautta."), vaan herkuttelee tarpeettomilla yksityskohdilla. Myöskään konfliktin toisen osapuolen teoista ei ole kirjoitettu tähän tyyliin esim. artikkelissa apartheid. --Joonasl (kerro) 4. lokakuuta 2008 kello 18.22 (EEST)

Aiemmin artikkelissa ei ollut mitään mainintaa siviiliuhreja aiheuttaneista iskuista aivan kuin näitä ei olisi tapahtunut lainkaan. Artikkeli antoi valheellisen kuvan järjestön toiminnasta. Silloin et nähnyt mitään ongelmaa neutraalin näkökulman suhteen. Nyt kun näitä iskuja on muutama mukana ja uhrien tietoja on mainittu olet yht'äkkiä tyytymätön. Tough. Siviiliuhreja aiheuttaneet iskut, uhrit, tekijät ja ANC:n suhtautuminen ovat kaikki oleellista tietoa ja kuuluvat artikkeliin. Näitä koskevat tiedot on esitetty neutraalisti. Wikipediassa on vaikea hehkuttaa terrori-iskuja tekeviä järjestöjä ilman, että joku lisää tietoa myös uhreista. Siihen pitää sopeutua.--Melkoikea 4. lokakuuta 2008 kello 19.27 (EEST)

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Ehdotan lupaavaksi. Gopase+f 23. tammikuuta 2011 kello 10.02 (EET)

Symbol support vote.svg Kannatan, mutta onko meillä tähän sopivaa mallinetta? –J.K Nakkila 23. tammikuuta 2011 kello 12.54 (EET)
Enwikissä on käytetty ainakin sotilasyksikkömallinetta. --PtG 23. tammikuuta 2011 kello 13.38 (EET)
Eiköhän tämä lupaavaksi käy. Symbol support vote.svg --Lakritsa 23. tammikuuta 2011 kello 19.36 (EET)
Kyllä. Symbol support vote.svg--Kari-kujanpää 24. tammikuuta 2011 kello 16.44 (EET)

Merkkaan ja arkistoin. Gopase+f 27. tammikuuta 2011 kello 08.41 (EET)