Keskustelu:Ukraina

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cscr-candidate.svg Tätä sivua ehdotettiin suositelluksi artikkeliksi, mutta ehdotus kaatui.
Artikkelin suositellut artikkelit -äänestys on arkistoitu.

Keskustelu:Ukraina/Arkisto

Translitterointi[muokkaa wikitekstiä]

Tuo on kokonaisuudessaan melkoinen suo koko homma, mutta siis se, että č:n sijasta käytetään tš:iä, tuntuu jotenkin omituiselta ottaen huomioon miten yleistä täällä on 'yksi kirjain = yksi äänne'-politiikan kannatus. Ja mitä noita taulukoita selailin, molemmat ovat hyväksyttäviä. PS. Ylläpitäjät, voisiko tuon ylläolevan tekstin poistaa, se on jäänne jostain....no en tiedä mistä. --Neofelis Nebulosa 29. elokuuta 2005 kello 07.36 (UTC)

Syynä lienee se, ettei suomenkielessä periaatteessa ole "č" kirjainta eikä tuota ukrainan kielen "Ч"-kirjainta vastaavaa äännettäkään. --Joonas 29. elokuuta 2005 kello 08.24 (UTC)
No ei se voi kyllä olla syynä koska ei suomenkielessä periaatteessa ole noita muitakaan hattuvirityksiä. --Neofelis Nebulosa 29. elokuuta 2005 kello 09.32 (UTC)
š ja ž kuuluvat virallisiin suomenkielen kirjaimiin, č ei. --Joonas 29. elokuuta 2005 kello 11.33 (UTC)

Nimenomaan 'yksi kirjain = yksi äänne'-politiikka johtaa kirjoitusasuun tš. Suomalainen ymmärtää miten lausutaan t ja s, koska nämä ovat suomalaisia peruskirjaimia, sekä jotenkin osaa veikata miltä jossain kielessä kuulostaa z. Sen sijaan suomalainen ei osaa veikata miten missäkin kielessä lausutaan kirjain c. Tätä kirjainta suomalainen ei sen eri kielissä esiintyvien eri tapojen ja suomesta puuttumisen vuoksi ymmärrä. Hatut kertovat suomalaiselle että kyseessä on jonkinlainen muunnos tavallisesta. terveisin Suomalainen, Jari

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Ukraina[muokkaa wikitekstiä]

Luonnonvarat ja vientituotteet voisi viedä talouden alle alaotsikoiksi ja vähän täydentää? --Joonas 27. elokuuta 2005 kello 15.28 (UTC)

  • Kulttuuria voisi ehkä vähän täydentää? --Miihkali 27. elokuuta 2005 kello 15.36 (UTC)
  • Kulttuuria täydennetty, yksityiskohdat Ruslanasta siirretty Ruslana-artikkeliin. Lisätty kappale uskonnoista ja ukrainen ortodoksien kirkkopoliittisesta tilanteesta --Joonas 29. elokuuta 2005 kello 08.56 (UTC)
  • Lisätty väestö-osaan uskonnosta ja perus väestöstatistiikkaa. --Joonas 29. elokuuta 2005 kello 17.33 (UTC)
  • Laitettu keskeiset väestöstatistiikat laatikkoon. --Joonas 4. syyskuuta 2005 kello 18.52 (UTC)
  • Joitain lauseita pitäisi katkoa ja selvittää (esim. historia vuoden 1918 kohdalla). Irralliset historia-flashbackit häiritsevät jossain osioissa. Ensin puhutaan demokratisoitumisesta ja EU:sta ja sitten samassa palataan vuoteen 1654 ja atamaaneihin. Historia omaksi osioikseen kiitos. Sitten pitäisi vielä käydä yliopiston kirjastossa katsomasta standardista SFS 4900 onko ukrainan kyrillinen Х tosiaan H' kuten nimissä on käytetty. Kartan nimet voisi kanssa kääntää suomeksi kun ne ovat eri asussa kuin englanniksi. --Mikko Paananen 5. syyskuuta 2005 kello 19.35 (UTC)

Valuutta[muokkaa wikitekstiä]

Miksi ven. гривна: Ukrainan viralliset kielet on ukraina, ei venäjän k.!Korenyuk 15. marraskuuta 2006 kello 22.47 (UTC)

Ukrainan alue ja Krimin kriisi[muokkaa wikitekstiä]

Hei. huomasin tänään Ukrainan kartalla alueiden muuttuneen siten, että Krimin niemimaa ei ole enää osa Ukrainaa, vaan että se olisi liitetty osaksi Venäjää. Voisiko joku nyt valaista tätä maallikkoa onko se virallista vai ei? Ainakin suurin osa valtioista ei ole hyväksynyt Krimin liittämistä Venäjään... 89.166.100.48 21. maaliskuuta 2014 kello 18.58 (EET)

Tuo niemimaan muuttuminen kiistanalaiseksi, "harmaaksi alueeksi" taisi tupsahtaa Commonsin karttapohjan muuttumisen kautta, fiwikin sitä muuttamatta. Laitoin kartan alle lyhyen pikaselityksen alueen kiistanalaisuudesta. Alueen asemasta ja aika monen miehitysoloissa, laittomana (tai vähintään hyvin kyseenalaisesta) ja hätäisenä pidetystä kansanäänestyksestä (jota ennen mm. toiseksi suurimman etnisen ryhmän eli alueen ukrainalaisten johtajat pidettiin aseistettujen sotilaiden vangitsemina, emämaan tiedotusvälineiden saatavuus katkaistiin ja eikä kaikkia alueen asukkaita päästetty äänestämään / kaikkialle järjestetty äänestyspisteitä, paitsi että Venäjän passin haltijat pääsivät ainakin Sevastopolissa äänestämään Ukrainan alueen liittämisestä "omaan maahansa", kansainväliset tarkkailijat ja hyväksyntä vaaleilta puuttui käytännössä täysin; en tiedä pystyivätkö innokkaimmat äänestämään useaan kertaan, kuten on tapahtunut joissain Ukrainan aiemmissa vaaleissa, ... ) keskustellaan/tapellaan varmaan kansainvälisesti kuukausia tai vuosia. Tavalla jos toisella. Lisäksi kalabaliikkia saattaa tulla Kansainvälisestä oikeusistuimesta, sekä YK:n turvallisuusneuvoston asemasta ja rakenteesta kiihtyvästi. Näin, koska jos YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen saa langettavan tuomion valtioiden eli vaikka Ukrainan ja Venäjän välisiä kiistoja käsiteltäessä Kansainväliseltä tuomioistuimelta MUTTEI sitä noudata, alkujaan kai ajateltiin, että turvallisuusneuvosto voisi päättää esimerkiksi taloudellisista, sotilaallisista tai muista toimenpiteistä lainvoimaisen päätöksen toimeenpanemiseksi. Paitsi ettei voi, jos joku pysyvistä jäsenistä käyttää vetoaan. Elämme mielenkiintoisia aikoja. --Paju (keskustelu) 21. maaliskuuta 2014 kello 22.54 (EET)


Hei. Miksi Turtsinov ja Yaytsenyk on mainittu valtion päämiehinä? - heidän valtaannousu ei ole ollut Ukrainan perustuslain mukainen. TS. Presidenttiä ei valittu kansallisilla vaaleilla ja pääministeriä ei nimittänyt laillinen Presidentti. He ovat ns. itse itsensä nimittäjiä. Artikkeli ei edes mainitse että he ovat vain (laittoman) väliaikashallituksen edustajia. Moni saattaa luulla, että he olisivat oikeasti Ukrainan päämiehiä. Lisäksi Janukovitsia EI OLE erotettu laillisin keinoin ts. Impeachment menettelyllä. Hän on laillisesti edelleen Ukrainan toimiva Presidentti. Ukrainan perustuslaissa on vain 3 kohtaa jolla Presidentti voidaan laillisesti erottaa/valtaoikeudet päättyvät: impeachment, kuolema, vaalikauden päättyminen, ilman että presidenttä valitaan toiselle kaudelle.

Ukrainan talous.[muokkaa wikitekstiä]

Talousosiota pitäisi päivittää aika reilusti. Taloustiedot ovat vanhentuneet aika reilustikin sillä Ukrainan kriisi jälkiseurauksineen on tehnyt pienimuotoisen talouskaaoksen Ukrainaan. Tässä hyviä lähteitä. Voin itse huomenna aloittaa päivittämisen. [1] [2] [3] [4] [5] [6] --Ladaherra (keskustelu) 17. helmikuuta 2016 kello 00.10 (EET)

Suomaiais-ugrilaiset[muokkaa wikitekstiä]

Ukrainan alueella, varsinkin pohjoisessa, asui suomalais-ugrilaisia kansoja ja heimoja ja asuu edelleen. Poliittisista syistä Venäjän (Neuvostoliiton) historiankirjoituksessa heitä ei mainita ja tämä vaihtoehtoiten faktojen perinne on sirtynyt Ukrainan historiankirjoihin. Mutta. Suomalais-ugrilaiset olivat erittäin merkittävässä asemassa jo paljon ennen turkinsukuisia, kimmereiä, kasaareita ja ennen skyyttejäkin. Jo tuhansia vuosia aiemmin. Onhan aivan selvää, että aluen yhteisöissä ja ruhtinaskunnissa johtajinakin on s-u -henkilöitä, Kiovan Rusj:n pajareissa sekä kaupunkivaltioiden perustajissa niemttyinäkin. Ukrainan väestöstäkin merkittävällä osalla on vieläkin suomalais-ugrilaista taustaa, kuten iso-venäläisissäkin. Kieli ei vaihda genetiikkaa. Ukrainan kultuurissa on ugrilaisuutta enemmän, kuin slaavilaisuutta (mikä on vain kieliryhmä). Kaivakaa faktat esiin ja lisätkää historiaosuuteen. (82.181.229.182 23. helmikuuta 2017 kello 02.36 (EET))