Keskustelu:Trombi (pyörremyrsky)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siirto[muokkaa wikitekstiä]

Vaihdoin artikkelin nimen "Tornadosta ja trombista" "Tornadoksi". Jos trombi tornadon alalaji, siitä voisi tehdä uudelleenohjauksen tänne. Tai jos näin ei ole, trombille voisi tehdä oman artikkelin. --Samulili 15. toukokuuta 2005 kello 06:31:23 (UTC)

Heikkoja tornadoita kutsutaan trombeiksi. Minusta uudelleenohjaus olisi paikallaan. Ainoa syy omaan sivuun olisi jos joku "myrskybongari" haluaa kirjoittaa laveasti ilastoja ym. Suomen trombeista, mutta niillekin voisi pikemminkin sitten tehdä oman alisivun "trombit suomessa" tms. Tappinen 15. toukokuuta 2005 kello 08:39:09 (UTC)

Jatkossa voi tänne lisätä Suomessa olleita trombeja... --Nimistömaakari 29. elokuuta 2005 kello 09.36 (UTC)

Tornado-trombi -nomenklatuurilla ei ole mitään tekemistä tornadon voimakkuuden suhteen, vaan se riippuu yksinkertaisesti siitä missäpäin maailmaa ollaan. Useissa manner-Euroopan maissa tornadoja kutsutaan trombeiksi, Suomi mukaanlukien. Eli jos F5 pyyhkäisee Helsingin matalaksi, niin se ei ole Helsingin tornado vaan Helsingin trombi. Samanlainen alueellinen jakohan esiintyy trooppisissa hirmumyrskyissä. --Mikoyan21 11. joulukuuta 2005 kello 20:32:01 (UTC)

Laajentelin artikkelia jonkun verran, kun trombikausi on kohta tulossa. --Mikoyan21 10. toukokuuta 2006 kello 20.31 (UTC)

Suomi on Euroopassa ja Suomessa kuuluu käyttää eurooppalaista nimistöä asioista. Siirsin sivun. :-) KUNINGAS SALMANASSAR II 19. heinäkuuta 2007 kello 05.41 (UTC)

"Trombi tai tornado on pienialainen, hyvin voimakas pyörremyrsky, johon liittyy suppilonmuotoinen pilvi."[muokkaa wikitekstiä]

- Pienialainen? Trombihan voi aiheuttaa tuhoja Suomessakin puolen kilometrin leveydeltä (esim. Höytiäisellä). Yhdysvalloissa suurimmat Tornadot ovat olleet yli neljä kilometriä leveitä. - Suppilon muotoista pilveä ei välttämättä isoissa myrskyissä voi havaita ollenkaan - sen tilalla on vain synkkä laaja pyörivä pilvi. - Trombi ei välttämättä ole kovin voimakas vaan heikoimmillaan se lähinnä katkoo oksia. Uhkaavalta se kyllä varmasti näyttää.

Nimesta vielä[muokkaa wikitekstiä]

"Sana "trombi" taas tulee italiankielisestä suppiloa ja torvea tarkoittavasta sanasta, ja sitä käytetään useissa Euroopan maissa, mukaan lukien Suomi ja Ruotsi."

Tämä lause ei kyllä tunnu olevan totta. Katselin noita interwiki-linkkejä ja ainoat kielet jossa käytetään tromb*-johteista nimeä tornadosta ovat Viro, Ruotsi ja Suomi. Sen sijaan melkein kaikissa muissa Euroopan maissa käytetään tuosta 'tornar'-verbistä johdettua sanaa. 62.142.161.252 27. elokuuta 2008 kello 10.04 (EEST)

Italiankielinen versio tästä artikkelista on "Tromba d'aria", että miten tämä nyt olikaan.