Keskustelu:Transientti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipediassa väitetään, että Transientti johtuu virran äkillisestä noususta, joka johtaa resistanssin ja jännitteen pienenemiseen. Transientti on kylläkin jännitteen äkillinen nousu, ei pieneneminen. Ja sitten tuo virta? Ensin kyllä jännite nousee, ja vasta sitten virta voi kasvaa. Fysiikan perusta on, että ensin on jännite (potentiaali), joka lähtee virtaamaan johdetta pitkin alempaan potentiaalitasoon. Eli tietty elektroni lähtee kulkemaan (= virta) johdetta pitkin alempaa potentiaalitasoa kohden.

Se mitä Wikipediassa nyt kerrotaan, on mitä tapahtuu induktanssissa ja vain vaihtosähköverkossa. Se ei kerro mikä transientti on ja mistä se johtuu.


Wikipediassa sanotaan mytös, että useimmissa tapauksissa sulakkeet estävät transientin aiheuttamat vahingot. Tämähän ei pidä paikkansa. Transientin kesto on tyypillisesti mikrossekunttiluokkaa, mutta nopeinkin sulake toimii vasta millisekuntitason muutoksia vastaan. Transienttia vastaan suojaudutaan ensisijaisesti kaasupurkausputkilla, mutta usein nekin ovat liian hitaita, ja tarvitaan nopeampi suojaus, esim. TVS diodi.

Eipä tässä muuta.


80.223.221.53 22. helmikuuta 2012 kello 15.47 (EET)[vastaa]