Keskustelu:Trajanus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Hispaniassa on edelleen pystyssä Trajanuksen riemukaari" Missähän tämä tarkkaanottaen sijaitsee? 213.243.181.212 7. elokuuta 2006 kello 14.44 (UTC)

Kyseessä on luultavasti tästä http://www.livius.org/a/spain/merida/emerita.html#tarjan -- Jniemenmaa 13. syyskuuta 2007 kello 16.50 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Parhaasta keisarista olisi tarkoitus tehdä myös suositeltu. Parthian sotaa lukuun ottamatta tämä alkaa olla jo valmis. Parannusehdotuksia otetaan mielellään vastaan. -- Jniemenmaa 11. syyskuuta 2007 kello 17.25 (UTC)

Ei ole ainakaan liikaa ehdotuksia tullut. Kävin läpi artikkelin, vaikkei historiassa ominta aluetta ole.

Kielenhuolto: Luultavasti Trajanus palveli joko Germania Inferiorin tai luultavammin Germania Superiorin maaherrana vuosien 92-95 aikana. Tällaiset kaipaavat hiomista. Sitten välillä käytetään nimeä Traianus.
Punaiset linkit: laskin noin 20 eli legioonia saisi sinistää.
Lähteet vaikuttavat hyviltä, olen joskus Rooman keisarit ja Antiikin tarinoita 1-2 lukenutkin.
Pääartikkeli Daakian sota sisältää ilmeisesti samat asiat kuin Trajanus. Varmaan voisi lyhentää tässä artikkelissa, vaikka teksti on tiivistä. Terveisin --ukas 20. syyskuuta 2007 kello 10.51 (UTC)
Daakian sota -artikkeli on selvästi heikompi kuin tässä artikkelissa oleva teksti. Kannattaisiko siirtää tavaraa Daakian sotaan, panna se kuntoon, ja samalla Trajanus lyhenisi.84.2.192.90 25. syyskuuta 2007 kello 10.08 (UTC)
Traianuksella tarkoitetaan tekstissä keisarin isää, Trajanuksella keisaria. Kummallakin oli sama nimi "Marcus Ulpius Traianus". -- Jniemenmaa 20. syyskuuta 2007 kello 11.06 (UTC)
Niin just. Voisiko siitä mainita artikkelissa selvyyden vuoksi? Joitain linkkejä voisi wikittää, kuten usein mainitun Tonavan. Mars Ultrinin eli Mars Kostajan voisi wikittää ja kirjoittaa artikkelin Mars Kostaja, saattaa tehdä mieli ottaa siitä selvää. Sama kohtalo Sarmizegethusalle yms.--ukas 20. syyskuuta 2007 kello 13.12 (UTC)

Artikkeli kaipaa ainakin oikolukua. Korjasin Daakian sodasta kertovaa kappaletta, jossa mm. Mars Ultor oli väärin kirjoitettu (ks. yllä). --Khaosaming 21. syyskuuta 2007 kello 05.45 (UTC)

Olen nyt käynyt läpi kielenhuoltoa Daakian sotaan asti. Paljon on ollut korjattavaa, ja sellaisiakin kohtia että osittain arvaamalla on pitänyt mennä. Lukekaa siis ihmeessä läpi ja korjatkaa, jos on tullut väärinkäsityksiä. Onko niin, että kun välillä käytetään latinalaista termiä auxilia ja sitten taas puhutaan "apujoukoista", kyseessä on sama asia? Ja voisiko Mars Ultoria sanoa yksinkertaisesti "koston jumala Marsiksi"? Jotenkin Mars Kostaja kuulostaa B-luokan toimintaleffan nimeltä.Tanár 25. syyskuuta 2007 kello 20.19 (UTC)
Kiitos kaikille kielenhuollosta! Olen yrittänyt käyttää latinalaisia termejä jos en ole löytänyt niille suomenkielistä käännöstä. Luettavuuden kannalta näitä voisi ehkä vähän karsia. Tuo Marsin aspekti koston jumalan on vaikeampi tapaus. Ehkä tuo lause pitäisi poistaa kokonaan tai kirjoittaa uudelleen. Tarkoituksena on siis tuoda esille että Trajanus halusi nähdä Daakian sodan kostoretkenä daakialaisia vastaan. Artikkeli on vielä vähän kesken. Parthian sodan loppuvaihe ja Trajanuksen kuolemasta pitäisi vielä kirjoitta enemmän. -- Jniemenmaa 26. syyskuuta 2007 kello 07.51 (UTC)
Muokkasin lausetta nyt niin, että Marsia nimitettiin koston Marsiksi, ja lisäsin kostoretken ajatuksen. Onkohan parempi? Jotenkin Mars Kostaja tökkii.Tanár
Kun kysymyksessä on tarkoitusperäinen epiteetti, sitä voisi selventää laajemmin (yhä lyhyesti) tässä tapauksessa. Tärkeintä olisi, että kaikki ymmärtävät kyseessä olleen saman ja tunnetun sodan jumala Marsin, joka omasi sopivan sivuroolin Mars Ultorina, jota käytettiin tässä tapauksessa propagandanomaisesti. --ukas 26. syyskuuta 2007 kello 19.06 (UTC)

Nyt pitäisi olla Trajanuksen elämäkerta melko täydellinen. Vielä pitäisi vain kirjoittaa Trajanuksen rakennustoimista ja hänen perinnöstään. Muuta tästä ei kai puutu? -- Jniemenmaa 28. syyskuuta 2007 kello 09.41 (UTC)

Hyvältähän se näyttää. Jos hakee korjattavaa niin punaisia linkkejä on vielä noin 20. Trajanuksen persoonallisuudesta voisi olla lyhyt luonnehdinta, mutta ei kannata pakottaa jos lähteissä ei ole kovin paljon tietoa. En nyt muuta keksi. --ukas 29. syyskuuta 2007 kello 11.14 (UTC)
Daakian sodasta on erillinen artikkeli, mutta siihen en ole tehnyt samaa kielenhuoltoa kuin tähän. Mielestäni kannattaisi siirtää nyt Trajanuksessa oleva Daakian sotaa käsittelevä pitkähkö osuus Daakian sotaan ja esittää tässä asia lyhyemmin. Ihan turhaa viitata "pääartikkeliin", jos niissä on kuitenkin lähes samat asiat. Tanár 29. syyskuuta 2007 kello 12.51 (UTC)
Itse asiassa kopioin juuri tänään tekstä Trajanus Daakian sotaan juuri kielenhuollon takia. Yritin myös karsia turhaa triviaa Trajanuksesta, mutta tätä saa tehdä vielä enemmänkin. --Jniemenmaa 29. syyskuuta 2007 kello 13.06 (UTC)
No niin, rupesin tekemään samaa hommaa ja huomasin, että joku olikin jo siirtänyt tekstin. Hyvä kun homma pelaa.Tanár 29. syyskuuta 2007 kello 21.24 (UTC)
Karsin nyt aika paljon tavaraa Daakian sotaa käsittelevistä luvuista. Tanár 1. lokakuuta 2007 kello 08.46 (UTC)

Sellainen jäi vielä askarruttamaan, että Trajanus oli kieltänyt "pantomiimit", mutta alkoi taas järjestää niitä. Onkohan siinä joku väärinkäsitys vai pantomiimilla eri merkitys kuin nykykielessä (pantomiimi = ilman puhetta tehty näytelmä). Pitäisi ehkä selventää, jos jollakulla on tarkempaa tietoa tästä kohdasta.Tanár 1. lokakuuta 2007 kello 08.46 (UTC)

Kyseessä on kai kyse tavallisista teatterinäytöksistä. Yleisö huusi niin ettei vuorosanoja kuullut... Tarkastan tuon lähteistä kun pääsen kotiin. (Esimerkiksi Nervan tapauksessa roman-emperors sivustolla lukee In addition, pantomime performances, supressed by Domitian, were restored.) -- Jniemenmaa 2. lokakuuta 2007 kello 09.07 (UTC)
Katsoin enkkuwikipediasta "pantomime" ja sillä on näemme eri merkityksiä. Se mikä on suomessa pantomiimi on näemmä "mime" (amerikanenglannissa). Englannin sanaa "pantomime" ei voi siis suoraan kääntää suomeksi "pantomiimiksi", koska siitä tulee väärä merkitys. Ehkä se voisi olla vain "näytelmä" tai sitten pitäisi selventää jotakin. Tanár 2. lokakuuta 2007 kello 09.27 (UTC)
Antiikin käsikirjan mukaan pantomiimissa "äänetön tanssija esitti kaikki osat orkesterin, kuoron ja joskus myös puhuvan näyttelijän avustamana". Bennettin kirjan mukaan pantomiimeja pidettiin säädyttöminä ja aluksi Trajanus kielsi ne mutta salli ne taas myöhemmin. -- Jniemenmaa 2. lokakuuta 2007 kello 15.36 (UTC)
OK, yksi ratkaisu voisi olla sitten laittaa˙tähän linkki pantomiimi ja kirjoittaa siitä vaikka tynkä ensi hätään.Tanár 3. lokakuuta 2007 kello 07.41 (UTC)
Tein artikkeliin linkin Pantomiimi (antiikki). Nyt käy ainakin selväksi että kyseessä on eri asioista. -- Jniemenmaa 4. lokakuuta 2007 kello 12.12 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi 2[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Vertaisarviointi pyyntö Suositeltu-statuksen uudelleen arviointia varten. Artikkeli on 6 lähde pyyntöä, yksi lähteetön kappale ja lisäksi kaipaa wikikoodien lisäystä. Artikkeli saataisi olla pelastettavissa mutta minua ei kiinnosta kehittää artikkelia, mutta toivon, että jotain muuta kiinnostaa parantaa sitä--Superkissan (keskustelu) 10. heinäkuuta 2019 kello 08.38 (EEST)[vastaa]

Mun nähdäkseni tässä ei ole mitään syytä poistaa artikkelin suositeltavuutta. Vähän tarkempaa kritiikkiä kiitos! Gopase+f (keskustelu) 2. elokuuta 2019 kello 22.15 (EEST)[vastaa]
Satunnaistarkastuksella huomasin epätarkkuuden: lähteessä ei sanota että "Vuonna 86 hänet nimitettiin Hispaniassa sijainneen legio VII Geminan legaatiksi". Artikkeli olisi siis hyvä käydä läpi vastaavien epätarkkuuksien varalta, tosin kirjalähteiden tarkistaminen taitaa harvalta onnistua. Kuvien kokoa säädettävä. Vaatii kielenhuoltoa, esimerkiksi sanajärjestys ei monin paikoin vastaa suomen kielen sanajärjestystä ja aiheuttaa epäselvyyksiä. Lisäksi jo lähdepyynnöt merkitsevät, ettei artikkeli täytä suositellun statusta. --Abc10 (keskustelu) 7. elokuuta 2019 kello 11.00 (EEST)[vastaa]

Arkistoitu --Msaynevirta (k · m) 27. lokakuuta 2019 kello 13.36 (EET)[vastaa]