Keskustelu:Toukokuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muokkaussodan kello lähestyy keskiyötä, joten ehdotan ratkaisun etsimistä neuvotteluteitse. Ratkaisulla tarkoitan siis lähinnä sitä, että te omaksutte minun kantani.

Johdanto: ML poisti sivulta Housuttoman päivän argumentoiden "so what?", ja Louhikärmeen mielestä "Joka päivä nyt on jokin pilipalipäivä, tuo on sama kuin jos artikkelissa Suomi lukisi omana kappaleenaan notta Pälkäne on Suomessa", missä arvostan erityisesti notta-sanan taidokasta käyttöä.

  • Pälkäneen olemassaolo ei ole hurmaavaa, hauskaa, eikä odottamatonta tai uutta tai hyödyllistä tietoa. Vertaus ei päde.
  • Haittaa ei ole: Artikkelin tila ei uhkaa täyttyä. Artikkeli ei ole muuttumassa epämiellyttävän näköiseksi tai hallitsemattoman kokoiseksi, niin kuin Suomi-artikkelin saattaisi käydä kuntien kohdalla. (Luulenpa että sen uhallakin Suomi-artikkeliin olisi hyvä lisätä kaikki Suomen kunnat.)
  • Etua on: Nykyisellään toukokuu-artikkeli on lyhyt ja vajavainen. ML:n mukaan (sikäli kun hänen tarkoitustaan voi ymmärtää) toukokuussa on "Monta muutakin päivää". Toukokuussa on 31 päivää. Näistä kaikista on mahdollista kertoa ja mielestäni niistä pitäisikin kertoa. Mistä muustakaan kuin päivistä voi kertoa artikkelissa, joka kertoo 31 päivän joukosta? Puolustustaistelu on viisainta käydä muualla.
  • Väärä kohde: Jos housuton päivä on pilipalia, olisi kai sopivampaa poistaa kyseinen pilipaliartikkeli kuin siihen vievä linkki? Jollei artikkeli katoa, päättelen, että housuton päivä on legitiimi: merkitykseltään joulua tai pääsiäistä vastaava, mutta niitä monin verroin hauskempi tapaus. Silloin aion kertoa tämän tosiasian sille sopivassa paikassa eli täällä, vaikka se ei sovikaan teidän makuunne.
  • Alkuperäinen syy on tämä: Housuton päivä on ns. yksinäinen artikkeli. Jos pelkät makuasiat estävät lisäämästä linkkiä tähän, niin mistä muusta artikkelista siihen voisi linkittää? Mietitäänpä: Housuton päivä on toukokuussa – sopivia ovat siis toukokuu, päivä ja housut. Kiitos ajatuksesta! Teenkin kaksin verroin linkkejä muualle.

Wikipedian hämärät piirteet nousevat jälleen esiin – ja kyllä, minä aion pitää huolen siitä että päivä ei koskaan enää paista. --Mr. MasterBastard 10. heinäkuuta 2008 kello 14.50 (UTC)

Hurmaavuus, hauskuus jne. on subjektiivista. Housuton päivä ei ole toukokuun sadan merkittävimmän päivän joukossa. --ML 10. heinäkuuta 2008 kello 14.54 (UTC)
Lyhyesti sanottuna: Tieto housuttumasta päivästä on triviaa, jollaista ei artikkeleihin kaivata. Jos artikkeli on tynkä, sitä tulee kasvattaa lisäämällä oleellista tietoa. Jos oleellista tietoa ei ole, niin artikkeli on bueno eikä sitä tarvitse keinotekoisesti pidentää.
Joka päivä on joku puhu-kuin-merirosvo-päivä, kansainvälinen vasenkätisten trumpetistien päivä tai elä kuin nelisormimangusti -päivä. Tieto housuttomasta päivästä toukokuu-artikkelissa implikoi, että kyseinen ”juhlapäivä” olisi toukokuun kannalta jotenkin merkittävä. Näinhän ei ole, koska 99,9 % ihmisistä ei tiedä tai ole kiinnostunut mokomasta.
Orvon artikkelin linkittäminen on toki jalo tavoite, mutta se kannatta hoitaa jonnekin asiaan liittyvään artikkeliin, kuten ”luettelo humoristisista juhlapäivistä” tjsp. Muuten esittämäsi toimet ovat uhkailua häiriköinnillä oman kannan esittämiseksi, mistä kehotan luopumaan heti alkuunsa. --Louhikärmes 10. heinäkuuta 2008 kello 15.04 (UTC)
Merkittävyydeltään samaa luokkaa suomalaisten juhlapäivien kanssa. Lab-oratory 10. heinäkuuta 2008 kello 15.07 (UTC)
On virallinen juhlapäivä missä? --Louhikärmes 10. heinäkuuta 2008 kello 15.09 (UTC)
Idahon Boisessa.--Mr. MasterBastard 10. heinäkuuta 2008 kello 20.12 (UTC)
Minusta olisi outoa kirjoittaa tietosanakirjaa, joka pyrkisi kertomaan sen, minkä ihmiset jo tietävät. Minä luen tietosanakirjaa myös odottamattoman tähden. Housuttomien päivien takia. Olen rehdisti niin pihalla, että tuohityöt tai liputtaminen eivät ole minulle oleellisia. Kun faktoista ei tässä yhteydessä ole runsaudenpulaa, voisiko niiden merkittävyyttä hahmottaa muuten kuin poistamalla? (Koko, asettelu tai suosikkini lisätieto, koskien merkittävyyttä?) --Mr. MasterBastard 10. heinäkuuta 2008 kello 20.12 (UTC)
Monet naiset ovat johdonmukaisesti sitä mieltä, että on huvittavaa, kun minulla ei ole housuja. Mutta onko olemassa sadan merkittävän päivän lista, ja jos kyllä, niin miksi artikkelissa ei mainita niistä kuin pari kolme? Sivuhuomautuksena totean, että olette hulluja kun alistutte tälle olemattomalle keskustelujärjestelmälle, joka tekee piakkoin hullun myös minusta. --Mr. MasterBastard 10. heinäkuuta 2008 kello 20.12 (UTC)

Täytyy kyllä sanoa että IMO tuo Suomen itsemurhat -juttukin on triviahtava. --Louhikärmes 10. heinäkuuta 2008 kello 15.13 (UTC)

Mielestäni ei, mutta ehkä jonkun mielestä on. Tietojen poistelu sillä syyllä, että ne ovat suomikeskeisiä ei kyllä yleensä ole hyväksyttävää. Väistämättä artikkeleista muodostuu jossain määrin suomikeskeisiä: mahdoton ajatella, että Suomesta saisi kertoa vasta kun kaikkien muiden vähintään 5 miljoonan asukkaan maiden tavat käsitellään myös. Suomikeskeisyys on ongelma silloin, kun artikkelissa ei ole mistään muusta kuin Suomesta kertoavia asioita, ja ratkaisu on silloin lisätä yleismaailmallista sisältöä, ei poistaa Suomeen liittyvää. Ei kuitenkaan mitätömmistä trivioista alkaen. Toukokuussa on esimerkiksi useamman maan kansallispäivä ja leegio housutonta päivää merkittävämpiä kansainvälisiä päiviä. --ML 10. heinäkuuta 2008 kello 15.18 (UTC)
Suomesta kertovia asioita:
  • Toukokuussa tehdään toukotyöt eli viljan kylvö ja sen valmistelut, kyntö ja äestys. Toukokuussa touot tehdään. - wtf muutenkin?
  • Toukokuun ensimmäisenä päivänä vietetään vappua, toisena sunnuntaina äitienpäivää, 12:ntena päivänä J. V. Snellmannin päivää ja kolmantena sunnuntaina kaatuneiden muistopäivää. Kaikki edellä mainitut päivät ovat liputuspäiviä.
  • Toukokuun ensimmäiset viikot ovat luonnolle nopeinta kasvun aikaa Etelä-Suomessa, jossa luonnon kehittyminen on jo alkanut huhtikuulla. Etelä-Suomessa keväinen luonto muuttuu toukokuun aikana kesäksi. Keskiosissa maata luonto vihertyy eniten toukokuun puolessa välissä ja Lapissa vasta kesäkuun alussa. Ensimmäiset helteet voivat tulla jo toukokuun lopulla, varsinkin Etelä-Suomessa.
  • Toukokuuta on kutsuttu myös tuohikuuksi, koska silloin tuohi irtoaa helposti, ja aika on otollinen tuohitöille.
Muut tiedot:
  • Toukokuu on vuoden viides kuukausi ja kevään viimeinen kuukausi. ja Toukokuussa on 31 päivää. ja tietenkin Toukokuun latinankielinen nimi Maius tulee siitä, että kuukausi oli omistettu kreikkalaisten jumalattarelle Maialle jonka sanotaan olleen roomalaisten Bona Dean, eli hedelmällisyyden jumalattaren esikuvana. Bona Dean juhlaa vietettiin toukokuussa.
Noin silleen vertailtavaksi. Lab-oratory 10. heinäkuuta 2008 kello 15.21 (UTC)
Artikkelihan on täysin tynkä, siihen mahtuu ihan hyvin lisää tietoja sekä Suomesta että koko maailmasta. Tiedon poistaminen ei paranna artikkelia mitenkään. -- Piisamson 10. heinäkuuta 2008 kello 15.23 (UTC)
Kertoisitko sitten, miksi housuttomasta päivästä ei saa pitää mainintaa? Lab-oratory 10. heinäkuuta 2008 kello 15.25 (UTC)
Suomi-keskeisyys on POV ja harmillinen seuraus, ei tavoite. Aina tulisi testa tuntuuko lisäys merkittävältä, jos Suomen tilalle kirjoittaa vaikkapa ”Belize”. Tämä artikkeli kyllä käsittelee lähinnä toukokuuta Suomessa, mikä on ongelma. --Louhikärmes 10. heinäkuuta 2008 kello 15.25 (UTC)
Ei nyt ihan niinkään. Suurin osa suomenkielisen Wikipedian lukijoista on suomalaisia tai vähintäänkin Suomesta kiinnostuneita. Edelleen artikkeliin mahtuu vaikka kuinka paljon maailmanlaajuista tavaraa, ja sen puute on eittämättä ongelma. Se ei kuitenkaan korjaudu poistamalla Suomea koskevia tietoja. -- Piisamson 10. heinäkuuta 2008 kello 15.28 (UTC)
En ole poistanut kyseistä mainintaa, enkä siten voi sitä perustella. -- Piisamson 10. heinäkuuta 2008 kello 15.28 (UTC)
Itsemurhatiedon säilyttäminen on minustakin ihan perusteltua. Ei liene sattumaa, että juuri toukokuulle sattuu Yhdysvalloissa pidettävä "Mental Health Awareness Month" ja "Suicide Awareness Month". Toukokuu taitaa olla globaalistikin itsemurhat taitavat siis sattua toukokuulle? --qWerk 10. heinäkuuta 2008 kello 15.51 (UTC)
No siitä vaan etsimään globaalille väitteelle lähdettä. :) Lab-oratory 10. heinäkuuta 2008 kello 15.53 (UTC)
Helppoa kuin heinänteko. Veikkaan tosin, ettei taida olla globaali vaan koskea lähinnä pohjoista pallonpuoliskoa. -- Piisamson 10. heinäkuuta 2008 kello 15.57 (UTC)
Näemmä poikkeaa pallonpuoliskottain (muuttujakian näyttää olevan aika paljon: [1]). Maailmanlaajuista statistiikkaa taitaa olla aika kehnosti saatavilla (?), mutta maakohtaista sitäkin enemmän. Siinä olisikin oikea uroteko, kun joku jaksaisi tehdä värikartan aiheesta :) --qWerk 10. heinäkuuta 2008 kello 16.36 (UTC)
Sateenkaarenvärinen olisi kiva.--Mr. MasterBastard 10. heinäkuuta 2008 kello 20.12 (UTC)

Suomalaiset juhlapäivät[muokkaa wikitekstiä]

Miksi artikkeliin lisätään muokkaussotimalla tietoja suomalaisista juhlapäivistä? Tämä vain entisestään vahvistaa korjattava/Suomi-mallineen tarvetta artikkelissa. Globaalien päivien pitäminen olisi järkevää, tai oman osion tekeminen, jossa luetellaan päivät maittain. Lab-oratory 18. heinäkuuta 2008 kello 12.06 (UTC)

Ammuin tämän muokkaussodan alkulaukaukset.

En ymmärrä tarvetta poistaa tietoja. Niiden merkittävyyden arvioiminen vaikuttaa subjektiiviselta. Minusta tosien tietojen poistaminen on vahingollista artikkelille, ihmissuhteille ja Wikipedian maineelle.

Samulili kirjoitti "kaikista toukokuun itsenäisyyspäivistä voisi tehdä tähän luettelon" ja olen sitä mieltä, että niin voisi. Lisään vielä, että samoin kaikista muistakin juhlapäivistä. Nippelitiedon kertyminen on ongelmista miellyttävimpiä.

Jos tietoa uhkaa kertyä niin paljon, että sitä ei voi enää mitenkään sietää, ehdotan ratkaisuksi tiedon lisäämistä. Jos aidon juhlapäivän merkittävyys on vähäinen jollakin selvällä perusteella, se voidaan merkitä artikkeliin. Näin:

Toukokuu
# juhlapäivä merkittävyys
1. Hulluntai Kaikkien kansojen suurin juhlapäivä
2. Taivaankappaleiden sijainnit ohjatkoot elämäämme -päivä Suosittu monissa länsimaissa
Pakkopaitapakkopäivä Lähes yhtä suosittu kuin housuttomuuspäivä tai jopa perjantai

Minusta tämä olisi rakentava ja positiivinen ratkaisu samaan ongelmaan. --Mr. MasterBastard 19. heinäkuuta 2008 kello 00.57 (UTC)

Kannatan rakentavaa ajatusta inttämisen sijaan! (Jo taulukoiduista juhlapäivistäsi pitäisi antaa jokin erikoismaininta. :)) --Uvainio 19. heinäkuuta 2008 kello 05.52 (UTC)