Keskustelu:Tietokoneohjelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirjoitin uusiksi koko artikkelin. Artikkelia pitää vielä parannella ja luettelo pitää korjata. Lioncat 29. tammikuuta 2007 kello 06.02 (UTC)

Tuli vahinko. En muistanut kirjautua sisään. Minä tein äskeisen muutoksen. Lioncat 30. tammikuuta 2007 kello 15.57 (UTC)

Onko mielekästä listata joukko tietokoneohjelmia sivulla, missä puhutaan ohjelmistoista? Jos tällainen lista halutaan, minusta sen pitäisi olla omalla sivullaan 'lista tietokoneohjelmia' - missä sielläkin voisi olla mainittuna vain kategoriat, ja sieltä sitten pidempi luettelo tms. --Edvard M 13:53 heinä 13, 2004 (UTC)

Minäkin kirjoitin koko jutun uudelleen. Poistin ohjelmaluettelon, koska se ei mielestäni sovi tietosanakirjaan tuollaisena. Käyttöliittymätkään ei juuri kuulu tämän otsikon alle. Keskustelun aiheista sen verran, että makrot ja vastaavat kuuluvat ohjelmointikielien selitykseen, ei ohjelmiin. Mikro-ohjelma taas on tietokoneen sisäistä asiaa eikä sekään kuulu suoraan tämän otsikon alle. Optimointi kuuluu kääntämiseen, ei ohjelma-sanan selitykseen. Kuvaus lyheni selvästi, mutta on mielestäni selkeämpi näin. Hannumatti 3. toukokuuta 2007 kello 17.45 (UTC)

Teoreettisesti katsottuna tietokoneohjelma on aina laskennallinen yksikkö, jolla on jokin ulkoinen rajapinta ympäröivään maailmaan. Tämä kommunikointi ympäröivän todellisuuden kanssa erottaa mielestäni tietokoneohjelman teoreettisesta laskennallisesta koneesta. Ulkoiset rajapinnat ovat ehdottomasti massiivinen aihealue, joihin loppujen lopuksi kuuluvat kaikki käyttöliittymät, väylät, oheislaitteet ja vastaavat, jotka tekevät tietokoneesta ja ohjelmasta toimivan yksikön. Aihe on todellakin laaja, yritin lisätä siitä kuitenkin tämänhetkistä tilannetta vastaavan yleiskuvauksen, joka ei missään nimessä ole eikä edes yritä olla täydellinen - aiheet itsessään eivät kuulu tietokoneohjelman alle, mutta mielestän niistä on hyvä mainita edes lyhyestikin. Mandariini 21. kesäkuuta 2007 kello 10.57 (UTC)

Lisäsin ulkoisiin rajapintoihin vielä tekstiä, jota ehkä voisi jäsennellä ja muokata, aliotsikointikaan ei olisi pahitteeksi Mandariini 21. kesäkuuta 2007 kello 12.23 (UTC)


Vakoiluohjelmat[muokkaa wikitekstiä]

Kutsutaanko tuolla nimellä haittaohjelmien poistajia.

Ilmeisesti tarkoitetaan tietyntyyppisten haittaohjelmien poistajia. Parempi nimitys olisi kai otsikolle Vakoilu- ja mainosohjelmien poistajat. Otsikko Haittaohjelmien poistajat ei taida käydä koska mm. virustorjuntaohjelmista on oma otsikkonsa (ellei halua sitten tehdä sisäkkäisiä alaotsikoita). Korjaan otsikkoa. --Ism 14. kesäkuuta 2006 kello 11.37 (UTC)

Millaisella nimityksellä noita rekisterin puhdistus työkaluita kutsutaan (EasyCleaner, CCleaner)? Tekisin niistä artikkelia. --Parantaja 17. kesäkuuta 2006 kello 17.39 (UTC)

Käyttöliittymän kieli[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa sanotaan käyttöliittymän kielestä: "Englannin kielen mukana olo repertuaarissa tuo valinnan vapautta tietokoneohjelmien käyttöön. Myöskin on melko tavallista että suomennos on osittainen, epäselkoinen tai tökkivä tai jopa virheellinen." En oikein ymmärrä tuota. Mitä valinnan vapautta englannin kieli tuo? Miten niin suomennokset ovat osittaisia tai "epäselkoisia"? Onhan niitä hyviäkin suomennoksia olemassa paljon – sekä kaupallisissa että vapaissa ohjelmissa. --TseiTsei 27. helmikuuta 2007 kello 23.39 (UTC)

Artikkelin teksti hätäisesti enimmäkseen englannin kielisiä ohjelmia käyttävän kirjoittama. Ilmeisesti ajatuksena lähes kaikkien ohjelmien saatavuus englanniksi ja vähemmän suomeksi. Lioncat 28. helmikuuta 2007 kello 00.28 (UTC)

Ohjelman käsittelijöiden roolit[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä, huoltaja/järjestelmävalvoja..., kehittäjä. Nuita vähän selittää ja linkki http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki/fi. -Lioncat 28. helmikuuta 2007 kello 01.14 (UTC)

Artikkelin (karanneita) jalostusideoita[muokkaa wikitekstiä]

Eilen oli jokin lisäidea artikkelin selventämiseen mutta jäi kirjaamatta muistiin. Ei nyt palaa mieleen. Kaipaan kokolailla selkeämpää kuvausta tietokoneohjelmalle. Mikä se on ja mistä se tulee ja joitakin perusteita sen valinnalle.

Ohjelmissa on usein "alikieli" kutsumanimellä makro, makrokieli tai skriptikieli ja sillä voi ohjelmoida. Siis ohjelma voi "sisältää" "uudisohjelmia" tai siis alkuperäisestä ohjelmasta erillisesti syntyneitä osia. Toinen tapa yhdistellä erillisosia on valmiiksi määriteltyjen rajapintojen käyttö.

Esimerkit olisivat onnen omiaan selventämään asioita. Mutta mutta... mitä ne olisivat? Ainakin itse lioncat on kovin allerginen kaikelle $oftalle. Mikä olisi neuraalia. Toisaalta ehkä olisi ensyklopedisempää kuvailla asiat teorioin. (Pitääpä opetella puuhastelemaan pirteämpänä!) --Lioncat 28. helmikuuta 2007 kello 01.14 (UTC)

Optimointi oli se karannut ajatus. Sen tarkoituksia ja seurauksia. --Lioncat 28. helmikuuta 2007 kello 18.40 (UTC)

Moniprosessorointi voisi olla mainittuna ja vähän selitettynä. -- Lioncat 29. maaliskuuta 2007 kello 18.00 (UTC)

Interaktiivinen/eräajo[muokkaa wikitekstiä]

Puuttuu selkeästi ilmaistuna artikkelista. Ilmeisesti on siellä jo asian vierestä sanottuna (?). --Lioncat 28. helmikuuta 2007 kello 01.38 (UTC)

ohjelma vs. prosessi[muokkaa wikitekstiä]

Olenko minä ainoa, jota tämä kiusaa? Sanaa "ohjelma" käytetään monitulkintaisesti toisaalta algoritmisesta prosessista, toisaalta tuon prosessin kuvauksesta. Tottakai arkikielessä sanotaan, että "ohjelma tekee", mutta tosiasiassa kyse lienee siitä, että tietokone tekee ohjelman mukaan. Ks. http://sange.fi/~atehwa/cgi-bin/piki.cgi/ohjelma -- Panu Kalliokoski 8.3.2007