Keskustelu:Tie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tieliikenne tulisi erottaa tästä artikkelista joko kokonaan omaksi artikkelikseen tai yhdistää se Liikenne-artikkeliin. Tässä artikkelissa ei ole sanallakaan mainittu yleisten ja yksityisteiden käsitteistä ja merkityksistä. Artikkelissa ei edes mainita Tiehallintoa, joka vastaa Suomessa yleisten teiden ylläpidosta ja kehittämisestä. Artikkeliin voisi olla aiheellista lisätä myös tietoa kaduista, jolloin artikkeli saattaisi olla syytä siirtää uudelle nimelle, esim. "Tiet ja kadut". --Elo 22. kesäkuuta 2006 kello 16.26 (UTC)

Kirjoitin artikkelin käytännössä kokonaan uudelleen. Hyvä se ei ole vieläkään (osa sinunkin maintsemistasi ongelmista on yhä jäljellä) mutta toivottavasti parempi kuin edellinen. – Apalsola 9. huhtikuuta 2007 kello 16.39 (UTC)

Paikallistiet

[muokkaa wikitekstiä]

Nyt kun paikallistiet ovat uuden maantielain mukaan yhdysteitä, pitäisikö nekin merkitä liittymätaulukkoihin yhdysteinä?

--Nasu288 14. heinäkuuta 2007 kello 11.58 (UTC)

Minusta ei ainakaan {{Yhdystie}}-mallineella, koska vastaavaa liikennemerkkiäkään ei käytetä (viisinumeroisten) paikallisteiden merkitsemiseen. Muutenkin paikallisteiden numeroiden informaatioarvo on pieni, koska ne ovat lähinnä hallinnollisia; kartoissakaan niitä ei juuri näe. – Apalsola 14. heinäkuuta 2007 kello 13.11 (UTC)

Tieartikkeleiden uudelleenjärjestely

[muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin sekä Tie- että Tienumerointijärjestelmä-artikkelin ongelmana on hyvin selkeä Suomi-keskeisyys. Ehdottaisinkin, että kahdesta nykyisestä artikkelista muodostettaisiin kolme uutta seuraavasti:

  • Tie-artikkeliin jäisivät teitä ja tieliikennettä yleensä (muuten kuin Suomen näkökulmasta) käsittelevät tiedot. Siellä voisi olla myös lyhyesti tietoja eri maiden teistä. Tie-artikkeliin siirrettäisiin myös Tienumerointijärjestelmä-artikkelista muut kuin Suomea koskevat tiedot. (Ulkomaiden tienumerointijärjestelmiä ei liene tarpeellista käsitellä omassa artikkelissaan erillään teistä yleensä.)
  • Uuteen vain Suomen teitä käsittelevään artikkeliin siirrettäisiin Tie-artikkelista erityisesti Suomea koskevat tiedot. Artikkelin nimi voisi olla esimerkiksi "Suomen tiet", "Suomen tieverkko", "Suomen tieliikenne" tai "Tieliikenne Suomessa". (Mikä näistä olisi nimeämiskäytännön mukainen vai onko mikään?)
  • Tienumerointijärjestelmä-artikkeli siirrettäisiin nimelle "Suomen tienumerointijärjestelmä". Artikkelin säilyttäminen erillisenä on perusteltua lähinnä sen historiatiedon vuoksi.

Koska kyseessä on sen verran merkittävät muutokset, kysyn ensin muiden käyttäjien mielipidettä täällä, ennen kuin muuttelen tai siirtelen artikkeleita. – Apalsola km 4. elokuuta 2007 kello 11.00 (UTC)

Kannatan, Apalsola tuntuu olevan näistä asioista eniten ajan tasalla. Sallinet kuitenkin ehdottaa yhden artikkelin nimeksi "Suomen tieverkosto", sillä jossain olen sellaisen kuullut. Sen virallisuudesta en tiedä. Lisään vielä sen, että voisi olla erilliset artikkelit aiheista "Tieliikenne Suomessa" ja "Suomen tieverkko/verkosto". Tieliikenne-artikkeliin voisi lisätä suomalaisen varsinaisen tieliikenteen historiaa ja verkostoa käsittelevään tieverkoston kehityshistoriaa. Tienumeroinnin voi (ja kannattaa) pitää erillään. --Tve4 4. elokuuta 2007 kello 11.02 (UTC)
Juu, tuon jaottelun artikkeleihin Suomen tieverkko/-verkosto ja Tieliikenne Suomessa voisi vielä tehdä, niin kuin ehdotit. Tieliikenne Suomessa -artikkeliin voisi siirtää Tie-artikkelista myös tiedot liikennesäännöistä, -määristä, -turvallisuudesta jne.
Valinta muotojen Suomen tiet, Suomen tieverkko ja Suomen tieverkosto välillä onkin sitten vaikeampi kysymys. Alla muutamia pointteja suuntaan jos toiseen epämääräisessä järjestyksessä:
  • Verkosto tarkoittaa "verkkojen verkkoa" eli se sisältää useita verkkoja.
  • Koko tieverkon (tai -verkoston) voidaan ajatella sisältävän useita aliverkkoja. (Tiestö jaetaan valtion omistamiin ja Tiehallinnon ylläpitämiin maanteihin, kuntien omistamiin ja ylläpitämiin katuihin sekä yksityisteihin. Maantiet jaetaan vielä tarkemmin valta-, kanta-, seutu- ja yhdysteihin.)
  • Toisaalta Internetkin sisältää useita aliverkkoja mutta silti puhutaan tietoverkosta eikä -verkostosta.
  • Tiehallinnon sivuilla sanotaan seuraavaa: "Tiehallinto vastaa maanteiden tienpidosta. Tiehallinnon tehtävänä on myös kehittää tieverkkoa ja liikennejärjestelmää yhteistyössä asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa." [1] Tiehallinto puhuu siis ensisijaisesti "tieverkosta".
  • Toisaalta Tiehallintohan vastaa nimenomaan valtion omistamien maanteiden ylläpidosta ja kehittämisestä. Suomen tieverkko/-verkosto -artikkeli käsittelisi kuitenkin myös katuja ja yksityisteitä. Lisäksi Tiehallinon kotisivuilla käytetään myös tieverkosto-termiä, joskin vähemmän.
  • Tieliikennelain [2] määritelmän mukaan (1:2.1 §) "1) tiellä [tarkoitetaan] yleisnimityksenä yleistä ja yksityistä tietä, katua, rakennuskaavatietä, moottorikelkkailureittiä, toria sekä muuta yleiselle liikenteelle tarkoitettua tai yleisesti liikenteeseen käytettyä aluetta". Eli "tie" on yleisnimitys maanteille, kaduille, yksityisteille ym., joten voisi ajatella, että tiet muodostavat vain yhden tieverkon. (Tämän määritelmän perusteella kannattaisin kaikkein mieluiten muotoa "Suomen tiet", mutta tämä ei taida olla Wikipedian nimeämiskäytännön mukainen.)
  • Maantielaki [3] puhuu maantieverkosta ja tarkoittaa sillä siis valtion omistamaa tieverkkoa.
  • Yleisesti Finlexin haulla "*tieverk*" löytyy kaikkiaan yhdeksän osumaa, jotka kaikki viittaavat sanan (maan)tieverkko johonkin muotoon. Haulla "*tieverkost*" ei löydy yhtään osumaa.
  • Yleisesti yleiskielessä olisi pyrittävä mahdollisimman tiiviiseen ilmaisua turhaa sanahelinää välttäen. Tämäkin puoltaisi muotoa "Suomen tiet" tai "Suomen tieverkko". (Vrt. äidinkielinopettajien ohje välttää sanoja eroavuus ja eroavaisuus ja puhua yksinkertaisesti eroista.)
  • Tämä on vain oma mielipiteeni (ts. ei perustuu mihinkään objektiivisiin lähteisiin), mutta verkosto (ja etenkin sen johdannainen verkostoituminen) on muotisana, jota nykyisin käytetään monissa yhteyksissä, joihin se ei sovi, ja valitettavan usein vain siksi, että se "kuulostaa fiksulta". En halua Wikipedian sortuvan tähän. :-) (Tämä ei toki tarkoita, etteikö verkosto-sanaa voitaisi valita, mutta hyvät perustelut sille pitää mielestäni olla.)
Jos "Suomen tiet" on poissa laskuista, kannattaisin siis ennemmin muotoa "Suomen tieverkko". Joka tapauksessa lienee paikallaan luoda uudelleenohjaus ei-valittavista termeistä.
– Apalsola km 5. elokuuta 2007 kello 17.49 (UTC)
Oma ehdotukseni: Artikkeli "Tie" kertoo määritelmänomaisesti, yleismaailmallisesti teistä. Artikkeli "Suomen tieverkko"/"Suomen tieverkosto" (kumpikin yhtä päteviä) kertoo Suomen tiestöstä, mukaan lukien yksityiset tiet ja kadut. "Suomen tiet" kuulostaa enemmän matkaopashenkiseltä ilmaisulta... Artikkeli "Tieliikenne" kertoo liikenteestä teillä ja tieverkoilla, sisältää alaotsikon "Tieliikenne Suomessa". --Elo 6. elokuuta 2007 kello 16.45 (UTC)
Käydyn keskustelun perusteella mielestäni lopullinen jaottelu voisi olla seuraava:
  • Artikkeli "Tie" kertoo yleismaailmallisesti teistä. Artikkeliin siirrettäisiin myös Tienumerointijärjestelmä-artikkelista teiden numerointia yleismaailmallisesti käsittelevät osuudet. (Tästä ei ilmeisesti kukaan ollut eri mieltä.)
  • Uusi artikkeli "Suomen tieverkko" käsittelee Suomen tieverkkoa. Ainakin alkuvaiheessa pääosa sisällöstä siirrettäisiin nykyisestä Tie-artikkelista. Tähän artikkeliin tehdään uudelleen ohjaukset "Suomen tieverkosto" ja "Suomen tiet".
  • Artikkeli "Tienumerointijärjestelmä" siirretään nimelle "Suomen tienumerointijärjestelmä".
  • Artikkeli "Tieliikenne" käsittelee liikennettä teillä, liikennesääntöjä, -turvallisuutta jne. Artikkeli sisältää alaotsikon "Tieliikenne Suomessa". (Jos artikkeli paisuu, voi tämänkin myöhemmin erottaa omaksi artikkelikseen.)
Merkitsen artikkelit tarvittaessa muokkausten ajaksi {{Työstetään}}-mallineella korkeintaan muutamaksi tunniksi kerrallaan. – Apalsola km 11. elokuuta 2007 kello 10.53 (UTC)
Siirsin artikkelit nyt edellä olevan mukaisesti. Tällä hetkellä tosin varsinkin Tie- ja Tieliikenne-artikkelit ovat melkoisia raakileita. Yritän laajentaa niitä lähiaikoina. Talkoisiin saa toki osallistua. :-) – Apalsola km 11. elokuuta 2007 kello 12.17 (UTC)
Myös artikkeli Moottoritie on hyvin Suomi-keskeinen. Tämäkin artikkeli voitaisiin jakaa kahteen: yleinen osuus ja Suomi-osuus. --Migro 12. elokuuta 2007 kello 13.52 (UTC)
Minä olen pannut merkille saman. Sama koskee moottoriliikennetietä. – Apalsola km 12. elokuuta 2007 kello 18.24 (UTC)