Keskustelu:Tehdas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisi ehkä hyvä saada tietoa maailman/Suomen suurimmista tehtaista (paljonko työntekijöitä jne) sekä tehtaiden lakkautuksista ja niiden vaikutuksista mm. paikkakuntien työllisyyteen. --Alphaios 30. lokakuuta 2007 kello 23.04 (UTC)

Sinänsä olisi mielenkiintoista löytää tilastoja, mikä on suurin tehdas; mittaustapa vain voi erota, onko kyse tonneista, työntekijöistä, energian käytöstä, tuottavuudesta, tehdasalueesta tai rakennuksesta. Yksittäiset tehtaat harvoin ovat muutamaa tuhatta työntekijää suurempia, koska pelkästään autoliikenne aiheuttaa jo suuria ongelmia. Tehtaat ovat myös ajallisesti lyhytaikaisia. Yksittäisen suuren tehtaan lopetus on paikallisesti ja ainakin lyhytaikaisesti iso ongelma, pidemmällä aikajaksolla lopetus saattaa olla jopa hyvä asia. vilkapi 1. marraskuuta 2007 kello 17.23 (UTC)
Jos artikkeli jää tyngäksi, niin mikä tynkämallinne sille sopisi? Perus {{Tynkä}}-mallineesta olisi hyvä päästä eroon. --Vnnen 31. lokakuuta 2007 kello 13.45 (UTC)


Onkohan tehdassuunnittelu sittenkään artikkelille tehdasta parempi nimi? Nyt ainakin näyttää siltä, ettei siitä ole kuin pari riviä, ja suurin osa artikkelista käsittelee tehtaiden historiaa. Mielestäni kannattaisi palauttaa artikkelille vanha nimi tehdas, ja jos tehdassuunnittelustakin riittää asiaa, sille voi tarvittaessa tehdä oman artikkelin tai jättää tämän osaksi. Kyllähän tehtaasta riittää muutakin kerrottavaa kuin historia, esim. sijaintivaatimukset, tehtaan merkitys yhteiskunnalle (verotulot, jalostus, työpaikat), ympäristövaikutukset tms.--Otso Huuska 31. lokakuuta 2007 kello 20.49 (UTC)

Tuota historiaa yritin kirjoittaa teollisuustekniikan kehittymisen näkökulmasta, joten tehdassunnittelu on minusta parempi otsikko. Nyt on olemassa jo artikkeli teollinen vallankumous, joka tulee tämän historia osan kanssa osin päällekkäin. Artikkeli teollistuminen löytyy myös samoin kuin luokka:Suomen teollisuushistoria. Oma artikkelinsa teollisuushistoriasta tarvittaisiin. vilkapi 1. marraskuuta 2007 kello 17.23 (UTC)


Artikkeli rajoittuu vielä pääosin vain suomen näkökulmaan. Tosin tietenkin muista maista on vaikeampi saada yhtälailla asiaa irti. --Vnnen 1. marraskuuta 2007 kello 13.08 (UTC)

"(Kuka tätä listaa päivittelee? Millainen lista on vuosien kuluttua? Kuka tästä hyötyy?)"

Listaa voi tietysti päivittää kuka tahansa kuten kaikkia muitakin Wikipediassa olevia listoja. Kahdeksan vuoden aikaskaala ei tee siitä resentistista. Olisiko sitten käyttäjille enemmän hyötyä jos listattaisiin monen kymmenen vuoden takaisia lakkautuksia kuin niitä jotka ovat vielä useimpien muistissa? Yli kymmenen vuoden takaiset tapahtumat eivät vaikuta tämän hetken talouteen tai työllisyyteen enää millään tavalla. --Alphaios 3. helmikuuta 2008 kello 13.30 (UTC)
Mitä hyötyä on sitten listata irtisanomisia parilta vuodelta, jos listasta ei kuitenkaan ole mitään hyötyä kymmenen vuoden kuluttua? Yritykset palkkaavat ja irtisanovat työntekijöitä ja se kuuluu normaaliin liiketalouteen. Listoilla on uutisarvoa sillä kyseisellä hetkellä, mutta ei mitään tietosanakirja-arvoa vuosien varrella. Millä tavalla lista irtisanotuista hyödyttää tietosanakirjan käsitteen Tehdas ymmärtämistä? Olisiko parempi määritellä tehtaiden irtisanomiset yleisesti? --Peltimikko 3. helmikuuta 2008 kello 14.12 (UTC)
Wikipediaan lisätään tietoa joka on hyödyllistä nyt eikä kymmenen vuoden kuluttua. Lista tehtaiden lakkautuksista tietysti hyödyttää tehtaiden työllisyysvaikutusten ymmärtämistä. Eihän tehdas vaikuta vain sen seinien sisäpuolella vaan myös ympäristössään. Irtisanomisista ja lakkautuksista voi tietysti kirjoittaa tarkemmankin määrittelyn jos nykyinen ei tunnnu riittävältä. Eräs aihetta käsittelevä tynkä-artikkeli on Kiina-ilmiö (talous), johon lakkautukset ja irtisanomiset mahdollisesti voisi siirtää jos ne eivät tunnu tänne sopivan. --Alphaios 3. helmikuuta 2008 kello 14.33 (UTC)