Keskustelu:Taksoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taksoni vs. taksonominen taso[muokkaa wikitekstiä]

Minulta menee hieman ohi artikkelin kaksi viimeistä virkettä. Ensin annetaan esimerkkejä taksoneista, mutta seuraavassa jo väitetään ettei kyse ole taksoneista vaan taksonomisista tasoista, kuitenkaan viitsimättä kertoa mikä teoreettinen ero näillä kahdella käsitteellä on. --qWerk 24. tammikuuta 2009 kello 11.20 (EET)

Artikkeli yrittää sanoa, että laji Homo sapiens on taksoni, samoin lahko "kädelliset" ja luokka "nisäkkäät" ovat taksoneita. Sen sijaan tasot "laji", "lahko" ja "luokka" ovat taksonomisia tasoja, eli yläotsikoita taksoneille, joita ne sisältävät. Taksonomiset tasot ovat siis luokitusjärjestelmän yksiköitä, ja taksonit ovat näissä yksiköissä olevia eliöryhmiä. Mitenhän sen saisi parhaiten tuotua esille artikkelissa, huomaan että asia on aika hankala selittää järkevällä tavalla. Radulfr 6. helmikuuta 2009 kello 00.42 (EET)"Taksoni sekoitetaan usein taksonomisen tason (eli kategorian) käsitteeseen. Esimerkiksi termit ”luokka”, ”heimo” ja ”laji” eivät ole taksoneita, vaan taksonomisia tasoja. Taksoneita ovat vain biologiset ryhmät itse."

Yllä mainitut kolme virkettä eivät pidä paikkaansa, joten otin ne artikkelista pois. Tarkistin sanakirjasta (linkki alhaalla) ja sana "taksoni" näyttäisi pätevän kaikkiin taksonomisiin tasoihin.

https://www.biology-online.org/dictionary/Taxon

Taxon Definition

noun, plural: taxa

(taxonomy)

(1) Any group or rank in a biological classification into which related organisms are classified.

(2) A taxonomic unit in the biological system of classification of organisms, for example: a phylum, order, family, genus, or species.