Keskustelu:Suvereniteetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virheet korjattu. Englannin kielinen versio osoittanee korjaukset oikeiksi. Suvereniteetti ei voi määritelmällisesti olla suhteellista, koska se merkitsee juuri vallan absoluuttisuutta. Suhteellinen suvereniteetti tarkoittaa aina sen siirtymistä. Kansainvälinen laki merkitsee, että sen kautta kansainyhteisö astuu suvereeniksi niillä alueilla, joita lait koskevat.

Edellisen version kirjoittaja ei ollut ymmärtänyt, että "Suvereniteetti ei tarkoita suvereniteetin oikeutusta, juridista tai filosofista tai mitään muutaakaan, kuten suvereniteetin käsite toisinaan virheellisesti ymmärretään. Suvereeni on nimenomaan taho, jolla on lopullinen valta päättää alueen oikeudesta ja laista ja näin ollen suvereniteetin suhteellistaminen johonkin oikeuskäsitykseen nähden on käsitteellinen ristiriita, tai merkitsee sitä, että julistaja itse julistaa edustavansa suvereniteettia ja sen määräysvaltaa."

Jos sanalla on joissain juristipiireissä (?) muodostunut muita käyttöjä, kuin sen klassinen merkitys "tahona, jota laki ei koske, koska tämä taho itse päättää, mitä laki on", idealistisia merkityksiä, joissa se on suhteessa vaikka Jumalan sanaan tai ihmisoikeusjulistuksiin, joita mikään suvereeni valta ei takaa, tällaisia uusiokäyttöjä ei tule sotkea muihin, tässä tapauksessa sen alkuperäiseen merkitykseen. Miekkaniekka 11. marraskuuta 2010 kello 06.55 (EET)[vastaa]