Keskustelu:Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eikös tämä artikkeli ole nimenomaan Suomen opetusministeriöstä? Tai ainakin se olisi mielekästä sellaisena pitää, ja Korjattava-malline joutaisi minusta pois. Jos yritetään kirjoittaa koko maailman ministeriöistä, tuloksena on jotain ympäripyöreätä, josta ei ole paljon iloa. Aiheen rajaaminen Suomeen pitää artikkelin paljon selkeämpänä. --Ryhanen 3. toukokuuta 2009 kello 22.11 (EEST)

Mielestäni voisi hyvin keskittyä ainoastaan Suomen opetus- ja kulttuuriministeriöön, kun ministeriö on itsekin halunnut itsensä nostettavan opetusministeriötä suuremmaksi.--kultsiballo 16. toukokuuta 2010 kello 17.05 (EEST)
Tämä tulisi siirtää nimelle "Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö", sillä samalla periaatteella on muutkin Suomen ministeriöitä koskevat artikkelit nimetty. Opetusministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö voivat olla ohjaussivuja tähän artikkeliin. Mitään en-wikin kaltaista yleisartikkelia opetusministeriöstä ei tarvita. Siellähän se on vain pelkkä linkkilista eri maiden opetusministeriöistä kertoviin artikkeleihin. Sanalla "opetusministeriö" tietoa etsivät haluavat mitä suurimmalla todennäköisyydellä lukea asiaa juuri Suomen opetusministeriöstä. --Cuprum 16. toukokuuta 2010 kello 17.15 (EEST)
Paitsi että kun asiaa miettii, niin tämä artikkelin nykyinen nimihän ("Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö") perustuu itse asiassa itsestään selvänä pidettyyn mutta todellisuudessa ilmeisesti paikkansa pitämättömään oletukseen, että olisi joitain muita maita, joissa sattuisi olemaan ministeriöitä, joiden nimen suomenkielinen käännös olisi "Opetus- ja kulttuuriministeriö". Mutta kuka sanoo että näin on? Todellisuudessa ei ole mitään varmuutta, sattuuko edes yhdessäkään muussa maassa olemaan ministeriötä, jonka nimi suomeksi käännettynä "Opetus- ja kulttuuriministeriö". Tällainen oletus ilman asian tutkimista on selkeästi omaa tutkimusta. Jos missään muussa maassa ei sattuisi juuri tämän nimistä ministeriötä olemaan, niin silloinhan mitään Suomi-täsmennystäkään ei tarvittaisi. Suomessahan on esimerkiksi "Vesi- ja ympäristöhallinto", mutta norjassa "vesi- ja energiadirektoraatti" jne. Eli kun nimet tällä tavalla vaihtelevat, niin ei voida olettaa, että aina välttämättä juuri saman nimisiä elimiä olisi joka maassa tai edes välttämättä kaikissa tapauksissa missään muussa maassa.--Urjanhai (keskustelu) 31. toukokuuta 2013 kello 18.48 (EEST)
Ja kun katsotaan en-wikistä, mikä tilanne on, niin se on juuri tämä: https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Education_ministries . Eli joka maan opetusministeriöllä on eri nimi, mutta yhtäkään muuta "Opetus- ja kulttuuriministeriötä" (jos siis nimi käännettäisiin suomeksi) ei taida löytyä. Ja jos toisaalta artikkelit tulee nimetä sen mukaan, mitä nimeä niiden aiheesta yleiskielessä käytetään, niin tarvitseeko Suomen kyseinen ministeriö silloin mitään Suomi-lisämäärettä etenkään suomenkielisessä wikipediassa, jos missään muussa maassa ei ole ministeriötä, jonka nimen käännös olisi "opetus- ja kulttuuriministeriö"? Samoinhan Eduskunta on eduskunta, koska muiden maiden parlamentteja ei yleensä suomeksi nimitetä eduskunniksi, vaan niillä on muita nimiä kuten "Maan X parlamentti" tai joitain maakohtaisia muita nimityksiä. Silloin "Suomen eduskunta" olisi tautologia ja luultavasti tämäkin. (Mutta kun sanalle eduskunta ei ole käännöstä, niin muilla kielillä puhuttaessa tilanne taas on sen kohdalla toinen.)--Urjanhai (keskustelu) 31. toukokuuta 2013 kello 19.01 (EEST)