Keskustelu:Suomen hallinto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa kirjoitetaan: "Suomen valtio perustetiin Porvoon valtiopäivillä vuonna 1809". Onko todella näin, vai onko kyseessä tonybandy, eli myöhemmin piintynyt uskomus asiaan. Ensinnäkin kyseessä olivat maapäivät. Valiotpäivät keksittiin käsitteenä myohemmin. Toisekseen ei keisari Aleksanteri mitään valtiota perustanut, hän sanoi Suomen kohoneen kansakuntien joukkoon. Ja se oli yhteydessä Venäjän moniin kansakuntiin, joiden joukkoon Suomi kohosi. Asiaa käsittelee mm. Osmo Jussila teoksissaan. Miksi muista kansallista huuhaata pitää esittää? --Alexius Manfelt 21. syyskuuta 2006 kello 09.39 (UTC)

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Mahdollisesti yksi wikipedian tylsimmistä artikkeleista. Sisältää kuitenkin perusasiat lähteistettynä, ja oiva vertailukohta monessa asiassa. Ehdotan lupaavaksi. --Tappinen (keskustelu) 14. huhtikuuta 2016 kello 07.37 (EEST)

En ole aiheen asiantuntija, mutta kai tämä kelpaa. --PtG (keskustelu) 16. huhtikuuta 2016 kello 15.17 (EEST)
Olen kandidaatin tasoinen asiantuntija ja perusasiat ovat kunnossa. Kannatan.--Arla 18. huhtikuuta 2016 kello 11.41 (EEST)

Merkitään. --PtG (keskustelu) 26. huhtikuuta 2016 kello 21.41 (EEST)

Kielilinkit / wikidata[muokkaa wikitekstiä]

Tämän sisarartikkeli on en:Government of Finland ja Suomen hallituksen en:Cabinet of Finland. Eikös tämän pitäisi olla Administration ? --Tappinen (keskustelu) 1. toukokuuta 2016 kello 13.57 (EEST)

Muista en-wikin artikkelista ainakin en:Government of Norway, en:Government of Denmark ja en:Government of Germany ovat ohjauksia sivuille en:Politics of Norway, en:Politics of Denmark ja en:Politics of Germany. Toisaalta ainakin sivut en:Government of Austria, en:Government of Sweden ja en:Government of Lithuania käsittelevät näiden maiden hallituksia. Onko Suomen hallinto tarpeen omana artikkelinaan vai voisiko tästä tehdä ohjauksen ja sulauttaa nämä asiat artikkeliin Suomen poliittinen järjestelmä? --Raksa123 (keskustelu) 4. toukokuuta 2016 kello 19.48 (EEST)
Hallinto-artikkelissa voi yksityiskohtaisemmin käsitellä tuomioistuinlaitosta, joka on yleisten oikeusperiaatteiden mukaan erillään politiikasta. Samoin aluehallinto ja kunnat kuuluvat enemmän tähän artikkeliin.--Arla 6. toukokuuta 2016 kello 11.15 (EEST)

Viitteissä vanhentuneita linkkejä[muokkaa wikitekstiä]

Viitteissä on vanhentuneita linkkejä. Suomi.fi verkkopalvelu on uudistunut, eikä artikkelissa viitattua Valtio ja kunnat -osiota ole enää olemassa. Sen sijaan Suomi.fistä löytyy osio Näin julkinen hallinto toimii, jota voisi käyttää artikkelin lähdemateriaalina. https://www.suomi.fi/kansalaiselle/oikeudet-ja-velvollisuudet/perusoikeudet-ja-vaikuttaminen (engl. Finland's public administration) --46.30.132.173 20. lokakuuta 2017 kello 15.55 (EEST)virkamies