Keskustelu:Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Suosittelen, että tämän artikkelin nimeksi vaihdetaan Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolue (siis kaikki sanat isoilla alkukirjaimilla), koska se oli puolueen virallinen nimi. Todisteena oheinen oikeusministeriön luettelo kaikista puoluerekisterissä olleista puolueista (SKYP on listalla no 12). 62.78.186.229 22. maaliskuuta 2011 kello 15.19 (EET)

Toisaalta eduskunta edustajamatrikkelissaan käyttää pieniä alkukirjaimia. Tästä aiheesta (järjestöjen tai yritysten nimien kirjoittaminen niiden itse käyttämällä, kielioppin vastaisella tavalla vaiko oikeinkirjoitussääntöjen mukaan) on keskusteltu paljonkin, mutta en muista mihin on päädytty. Muistaako joku?--Urjanhai 22. maaliskuuta 2011 kello 15.58 (EET)
Ilmeisesti eduskuntaryhmien nimet voivat olla eri kuin puolueiden. Nopea vilkaisu edustajamatrikkelin luetteloon eduskuntaryhmistä osoittaa, että monet nimet on siellä kirjoitettu vallitsevan käytännön vastaisesti, esim. Kansallinen edistyspuolue, Demokraattinen vaihtoehto, Kansallinen kokoomus jne. (ts. kaikki paitsi ensimmäinen sana pienellä). Ei siis kelpaa malliksi. 62.78.186.229 22. maaliskuuta 2011 kello 16.03 (EET)
Kotus toisaalta näyttää suosittelevan kirjoittamaan puolueiden viralliset, kokonaan kirjoitetut nimet "puoluerekisteriin merkittyä kirjoitusasua noudattaen" [1][2]. --Nironen 22. maaliskuuta 2011 kello 16.07 (EET)
Juuri sillä tavalla kaikkien muidenkin puolueiden nimet on wikipedian artikkeleiden otsikoissa kirjoitettu. Joten tuntematta sinänsä aiemmin käytyä keskustelua otaksuisin, että siinä on päädytty nimenomaan puoluerekisterin mukaisiin kirjoitusasuihin. SKYP lienee vain vahingossa jäänyt tarkistamatta ja siksi poikkeavaksi. Nyt sekin on korjattu. 62.78.186.229 22. maaliskuuta 2011 kello 16.10 (EET)
Niin, onhan meillä jopa Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, vaikka sekin on nykyisen oikeinkirjoituksen vastainen.--Urjanhai 22. maaliskuuta 2011 kello 16.13 (EET)
Viitannetko tähän ikuiseen kiistaan a-kirjainten määrästä? Siitä kai voitaisiin todeta, että sosialidemokratia tarkoittaa suomalaista sosiaalidemokratiaa, kun maamme työväenliike on jo sata vuotta itsepäisesti tuota muotoa käyttänyt. 62.78.186.229 22. maaliskuuta 2011 kello 16.17 (EET)
Oikeastaan tämän pitäisi olla nimellä Kansalaisvallan liitto. Lähes kaikki muutkin puolueet ovat viimeiseksi jääneellä nimellään (poikkeuksina ainakin SSTP ja TPSL)... Ei kai niillä rekistereillä mitään merkitystä pitäisi olla – näin ainakin käsitin viimeaikaisista nimeämiskeskusteluista, joissa edustamani kanta yhdistysrekisterin käytöstä jäi vähemmistöön.--ap4k 22. maaliskuuta 2011 kello 16.53 (EET)
Voisiko logiikka olla sellainen, että edelleen olemassaolevat puolueet ovat nykyisellä nimellään, mutta historialliset puolueet sillä nimellä, jolla ne parhaiten tunnetaan – kunhan se kirjoitetaan oikein. Eli jos parhaimillaan eduskunnassa vaikuttanut puolue on eduskunnasta (viimeisen kerran) pudottuaan muuttanut nimensä (kuten TPSL tai SKYP), voi artikkelin nimi olla aiempi nimi. SSTP:n tapauksessa viimeinen nimi taas jäi niin lyhytaikaiseksi, ettei se juuri ehtinyt jäädä historiankirjoihin.
Tai sitten mitään logiikkaa ei ole, mistä minä tiedän. Yritän vain tutkijan tavoin rekonstruoida artikkelien nykyisten nimien perusteella jonkun teorian siitä, miten ne mahdollisesti ovat alkujaan syntyneet. Mutta olisi ihan hyvä logiikka. 62.78.186.229 22. maaliskuuta 2011 kello 17.16 (EET)
Kai se pikemminkin jotenkin noin menee, kun puolue kuitenkin tuolla nimellään laajasti tunnetaan.--Urjanhai 22. maaliskuuta 2011 kello 17.32 (EET)
Ei wikipediasta tuolla tavalla logiikkaa kannata etsiä. Yksittäiset käyttäjät tekevät asioita miten sattuu eikä tällaisissa politiikan tapaisissa marginaaliaiheissa riitä käyttäjiä korjailemaan niitä yhdenmukaisiin muotoihin (joista ei ole mitään konsensusta).--ap4k 22. maaliskuuta 2011 kello 17.43 (EET)
Sisältyykö kommenttiisi jokin ehdotus siitä miten tilanne tulisi ratkaista? Tuo kuulosti aika fatalistiselta. En sinänsä ole eri mieltä, mikä omasta edellisestä repliikistäni kai ilmeneekin; nähdäkseni tämän SKYP:n korjaamisen jälkeen suomalaiset puolueartikkelit (ainakin puoluerekisterin olemassaoloaikana toimineista puolueista) noudattavat nyt kuvaamani kaltaista logiikkaa. Tällöin se kai voitaisiin hyväksyä kirjoittamattomaksi ohjenuoraksi, ellei joku sitä periaatteellisista syistä vastusta. 62.78.186.229 22. maaliskuuta 2011 kello 17.52 (EET)
Olen itse kannattanut puolueiden ja muiden yhdistysten nimeämistä rekisteröityjen muotojen mukaan ja myös muuttanut monia rekisterimuotoon. Se ei kuitenkaan ilmeisesti ole nimeämiskäytäntöjen mukaista. Viime aikoina kukaan ei taida olla yrittänyt muuttaa puolueita pois rekisterimuodoista, mutta esim. puolueiden "lähiyhteisöjä" on muuteltu... Kannatan myös nimeämistä viimeiseksi jääneen nimen mukaan ja niin olen (kai) aina tehnyt, jos artikkelin olen aloittanut.--ap4k 22. maaliskuuta 2011 kello 18.09 (EET)
Useissa tapauksissa taitaa kuitenkin olla niin, että viimeiseksi jäänyt nimi on paljon vähemmän tunnettu, ja se mikä on puolueen historiassa merkityksellistä, on tehty muulla paremmin tunnetulla nimellä. Siitä on esimerkkejä yllä, ja samanlainen on myös Ekologinen Puolue Vihreät, jonka keskustelusivulla esitin tämän saman ajatuksen. Ja siltä osin kuin puolueitten historiaa käsitellään esim. poliittisen historian kirjallisuudessa, niistä varmaan käytetään näitä tunnetuimpia nimiä eikä suinkaan noita täysin marginaalisia viimeiseksi jääneitä, jotka yleensä liittyvät tyypillisesti joihinkin puolueen lopettamisvaiheen merkityksettömiin kähinöihin. Ja niinpä tuo koko periaate nimetä puolue aina viimeiseksi jääneen nimen mukaan ehkä on ainakin tämänkaltaisissa tapauksissa hiukan ongelmallinen.--Urjanhai (keskustelu) 4. kesäkuuta 2012 kello 17.39 (EEST)

Poliittinen ohjelma[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa on käyty puolueen historia läpi varsin yksityiskohtaisesti, mutta sen ohjelmasta tai poliittisesta linjasta ei ole sanottu käytännössä yhtään mitään. Ainakin jokunen sana voisi olla paikallaan siitä, missä määrin SKYP:n ohjelma ja politiikan sisältö erosivat SMP:stä. Jah77 (keskustelu) 30. joulukuuta 2015 kello 16.21 (EET)