Keskustelu:Sumo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Malline: Budolajit[muokkaa wikitekstiä]

Ei kai sumô ole gendai budoa, niin kuin malline artikkelin lopussa väittää? Lajia on harrastettu historian hämäristä alkaen ja nykyisessä muodossaankin jo Tokugawa-kaudelta. Se ei sovi nykyaikaisen budo-lajin määritelmään. --Jodo-Mikko 24. tammikuuta 2008 kello 08.30 (UTC)

Terminologia[muokkaa wikitekstiä]

Vaikka japaninkieliset sanat ovat hienoja ja antavat kirjoittajasta perehtyneen kuvan, niin eikö artikkelissa kuitenkin olisi syytä käyttää normaaliin tapaan suomen kielen termejä kun sellainen on olemassa, ja japaninkielisen voi sitten ensimmäisellä kerralla mainita sulkeissa jotta lukija, jos häntä sattuu kiinnostamaan, voi sen siitä poimia. Esimerkiksi mielestäni on aivan tarpeetonta käyttää järjestöstä japaninkielistä nimeä, kun se kääntyy suoraa Japanin sumoliitoksi. Samaten artikkelissa käytetään toistuvasti termiä ōzumō, jonka voisi joka kerta kääntää ammattilaissumo(paini)ksi, samaten voidaan aivan hyvin puhua aloittelijoista, tuomareista, kampaajista, valmentajista jne. kuten muidenkin lajien kohdalla. Sumo on hieno laji, mutta tällainen sanoilla hienostelu on siitä huolimatta tarpeetonta ja vaikeuttaa artikkelin lukemista. Pitäisi osata katsoa siltä kannalta, että artikkelia lukee henkilö, joka ei ole asiasta lainkaan perillä. --SM 3. syyskuuta 2008 kello 13.48 (EEST)

Aloitin nyt summamutikassa kappaleesta Oyakatat (-> Valmentajat (oyakata)). Jotkin termit vilahtelevat artikkelissa siellä sun täällä, ne voi kai jättää myöhemmäksi varmuuden välttämiseksi ja vahinkojen varmistamiseksi 9v9 Pitke 16. syyskuuta 2008 kello 14.35 (EEST)
Hyvää työtä. Sama ongelmahan on useissa muissakin itämaisia kamppailumuotoja käsittelevissä artikkeleissa. --SM 16. syyskuuta 2008 kello 22.25 (EEST)

Suomen kielen termit ovat vain likiarvoja japanilaisista. Oyakata on paljon muutakin kuin pelkkä valmentaja länsimaalaisittain ymmärrettynä. Toritekiä ei ole mielekästä suomentaa aloittelijaksi, sillä osalla heistä on takanaan 20 vuoden ura. Gyojit ovat paljon muutakin kuin (ero)tuomareja. Surkuhupaisinta on luoda väkisin termejä vaikkapa sekiwakelle ja komusubille. "Japanin sumoliitto" on sekoitettavissa paikalliseen amatööriliittoon. Ōzumōn ja sumōn (eli lajin ammattilais- ja harrastelijamuotojen) erot ovat niin mittavat, että minusta on perusteltua puhua nimenomaan ōzumōsta artikkelissa, joka suomeksi kulkee nimellä "sumo". Vaikka väliäkö tuolla...

---

Se unohtui mainita, että menestyksellisesti taantunut heya on luonnollisesti sellainen, jonka rikishit (vuosikymmeniä sitten; ōzumōlla kun on muista lajeista aika poikkeava aikakäsitys) ovat aiemmin menestyneet paremmin kuin mihin nykyiset rikishit pystyvät. Kommentin jätti 91.153.51.181 (keskustelu – muokkaukset).

Aivan perusasioita. Urheilulajista riippuen esimerkiksi valmentajan tehtävät vaihtelevat, mutta siitä huolimatta voidaan puhua valmentajista, vaikka esimerkiksi mäkihypyssä tai lentopallossa työnkuvat ovat jokseenkin erilaiset. Asiaa pitää osata katsoa satunnaisen lukijan, jolla ei suuremmin asiasta taustatietoja ole, näkökulmasta. Minusta on ainakin todella puuduttavaa lukea erilaisilla vierasperäisillä sanoilla snobbailumielessä kyllästettyjä itäaasialaisia artikkeleita. Kyllä tavallinen lukija saa paremmin tietoa suomeksi suomen kielellä. --SM 23. maaliskuuta 2009 kello 10.24 (EET)

Ammattisumon tallit[muokkaa wikitekstiä]

Ammattisumotallit poistettiin juuri epämerkittävänä, vaikka merkittävyyskeskustelussa poistoa vastustavia mielipiteitä oli enemmän, ja poistoa kannattavien järkevät argumentit koskivat lähinnä artikkelin silloista tilaa (osoitteita, listamaisuutta, sitä että artikkelia ei oltu päivitetty viiteen vuoteen). En näe poistossa järkeä, sillä käsittääkseni sumo on ammattimainen urheilulaji aivan kuin Formula 1 tai pyöräilykin, ja noiden lajien mestaruustasolla olevista talleista on artikkeleita, joten mitenkään ei voi olla, että kaikkia mestaruustason ammattisumotalleja käsittelevä artikkeli olisi epämerkittävä. En itse ole mikään sumon asiantuntija, enkä todellakaan voi suuremmin ruveta kehittämään vastaavaa artikkelia, mutta toivoisin, että joku tarttuisi toimeen. Sen lisäksi haluaisin vielä kuulla perusteluja, miksi artikkeli ammattisumotalleista ei olisi merkittävä. Iivarius 12. kesäkuuta 2011 kello 18.03 (EEST)

Yhdistin tuon kaipaamasi luettelon tänne. -- Jniemenmaa 12. kesäkuuta 2011 kello 21.06 (EEST)
Kiitos, tämä oli mielestäni järkevä ratkaisu tähän hetkeen. Muokkasin nuo turhat osoitteet pois nyt. Laajentamista ja parantamista tosiaan en minä juuri tämän enempää osaa tehdä, muut jatkakoon. Iivarius 12. kesäkuuta 2011 kello 21.28 (EEST)

Nimi?[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan että artikkelin nimeksi vaihdetaan lyhyempi sumo. Kielitoimistokin pitää sitä ensisijaisena nimenä, ja kaikki viime aikoina lukemani suomenkieliset kirjatkin. --Savir (keskustelu) 9. maaliskuuta 2016 kello 08.09 (EET)

Hyvä, kiitos, minusta näyttää siltä että artikkelin nimen voi jo vaihtaa. --Savir (keskustelu) 21. maaliskuuta 2016 kello 17.49 (EET)
Vaihdoin nimen. --Savir (keskustelu) 21. maaliskuuta 2016 kello 18.16 (EET)