Keskustelu:Suku (kielioppi)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poistettu:

": malliesimerkki tästä on saksan sana Mädchen, tyttö, joka ei ole naispuolinen, vaan neutri (tosin tässä nimenomaisessa tapauksessa suvun voi päätellä sanan kieliopillisen rakenteen perusteella: kyse on sanan Magd, neito, deminutiivista)."

Jos diminutiivi muuttaa sanan sukua, niin jo se rikkoo sen logiikan, että naispuolinen = naispuolinen. Mutta yleensäkin, esimerkki ei ole paras mahdollinen.  –Kommentin jätti Vuo (keskustelu – muokkaukset)

Entäpä sanavalinta: nähdäkseni genus yleensä käännetään kotoisissa kieliopeissa ilmaisulla suku -- juuri sen takia, että genus ei enimmäkseen liity seksuaaliseen sukupuoleen. Suvusta puhuvat esim. Piitulainen, Lehmus & Sarkola teoksessaan Saksan kielioppi (Otava 1998) ja Frösen (Epi oinopa ponton 1984), s. 8: "Artikkeli -- on aina pääsanansa edessä ja taipuu sen mukaan samassa suvussa luvussa ja sijassa --".  –Kommentin jätti MikP (keskustelu – muokkaukset)

Selvennystä[muokkaa wikitekstiä]

Selvensin Romanian kielen osiota, että siinä neutri on säilynyt, sekä siirsin sen latinan perään.  –Kommentin jätti 85.29.92.92 (keskustelu)