Keskustelu:Studentin t-jakauma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hei!

Ajattelin hieman kommentoida artikkelin esitystä t-jakauman kertymäfunktiosta. Beta-funktio on minulle tuntematon, joten en pohjiaan myöten ymmärtänyt esitystä.

Kuitenkin laskin itse kertymäfunktion aivan normaalisti integroimalla tiheysfunktiota ja se toimi aivan oikein. Ohjelmoin myös laskimeeni p-arvon laskemisen tavallisten, integroimalla saatujen kertymäfunktioiden avulla, kun t-testisuureen arvo ja vapausasteet on tiedossa. Testasin kehitelmäni toimintaa vertaamalla tuloksia taulukoihin ja tulokseni olivat täsmälleen oikeita.

Miksihän tätä luonnollisesti ensimmäisenä mieleen tulevaa ja oikein toimivaa kertymäfunktion laskentatapaa integroimalla ei ole esitetty artikkelissa.

--Tlii 7. lokakuuta 2007 kello 13.16 (UTC)TL

Kyllähän kertymäfunktion todetaan olevan tiheysfunktion integraali. Pitkulainen S on integraalin merkki. --ML 7. lokakuuta 2007 kello 12.59 (UTC)
Aivan oikein, pitkulainen S:hän on integraalin merkki, mutta millä tavoin tämä minulle tuntematon beta-funktio liittyy kuvaan. Esitystapa hieman sotkee selvää asiaa, jos ei tunne integrointilausekkeen oikealla puolen olevia termejä, jotka kyllä saattavat pitää paikkansa viime kädessä.--Tlii 7. lokakuuta 2007 kello 13.16 (UTC)TL
Beta-funktio löytyy englanniksi: en:Beta function. --Harriv 7. lokakuuta 2007 kello 13.29 (UTC)