Keskustelu:Sinivalas

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kielen ja valtimoiden koko[muokkaa wikitekstiä]

Myös BBC:n valaita käsittelevässä dokumentissa puhutaan sinivalaan valtimoiden koosta, että niissä ihminen sopisi sukeltamaan.

Mielestäni artikkelista ei tulisi poistaa faktatietoja jos ne tuntuvat liioitteluilta, ellei asiaa ole tarkistettu.

A Blue Whale's head is so wide that 50 people would be able to stand on its tongue en:Blue Whale

No, miten tuonkin nyt tulkitsee? Vaikka alussa puhutaankin pään leveydestä, niin "50 ihmistä mahtuu kielen päälle seisomaan" voi kuitenkin ymmärtää, että koko kielen pinta on käytössä. Sinivalaan kieli on n. 5,5 m pitkä ja painaa n. 2 700 kg (jokseenkin intiannorsun paino) – leveydestä en tiedä, mutta sinivalaan ympärysmitta on n. 13 m, joten tuskin pää on juuri leveämpi kuin 3–4 m ja kieli tietysti vähän kapeampi. Tiiveimmillän "ruotsalaistuntumalla" seisovien ihmisten välistys voinee olla n. 30 cm, joten olisiko n. 10 ihmistä maksimi kielen leveyssuunnassa? Pituussuuntaan mahtunee kaksinkertainen joukko, ja kyllähän tuo 50 kuulostaa uskottavalta määrältä koko kielelle.--Anshelm 13. kesäkuuta 2006 kello 18.16 (UTC)
Tuo linkkaamasi sivu näyttää hyvin epäilyttävältä, mutta sielläkin sanotaan, että pieni lapsi mahtuisi ryömimään sinivalaan suurimmissa valtimoissa, ei puhuta mitään ihmisen sukeltamisesta. --mikko 26. tammikuuta 2005 kello 21:30 (UTC)

jne. googleen vaan hakusana tai kirjastoon lukemaan asiasta lisää mikäli asia kiinnostaa.

Luin nuo eikä yhdessäkään sanota, että ihminen voisi sukeltaa sinivalaan valtimossa. Kahdessa mainitaan, että ihminen voisi ryömiä aorttaan/aortan läpi ("...and an aorta big enough for a person to crawl through." ja " Its aorta is so large a person could crawl in it"). Se on aika kaukana sukeltamisesta ja sana valtimo tuossa yhteydessä on hämäävä. --mikko 26. tammikuuta 2005 kello 21:53 (UTC)
"sinivalaan suurimmissa valtimoissa ihminen sopisi ryöminään" väitettä ei ole missään noilla mainituilla sivuilla. Muutenkin tuo väitteen arvo faktana on nolla. Varmasti voidaan löytää ihminen, joka ei mahdu ryömimään sinivaltaan missä tahansa valtimossa (falsifiointi). Tuo on kierretty epämääräisellä konditionaalilla, jolloin lauseen todistusarvo on "Jos tädillä olisi munat, se olisi setä." Väitteethän voi helposti todistaa hakemalla sieltä kirjastosta kirjan, jossa kerrotaan valaan kielen paino kilogrammoina ja valtimoiden halkaisija senttimetreinä. Jäämme odottamaan. --Mikko Paananen 26. tammikuuta 2005 kello 23:23 (UTC)

AORTA: the great arterial trunk that carries blood from the heart to be distributed by branch arteries through the body

no mikä olisi tuolle sanalle parempi suomennus kuin valtimo?

toinen määritelmä: http://en.wiktionary.org/wiki/Aorta

Aortta on aortta, suurin valtimo ihmisessä. Kun siihen halutaan viitata, puhutaa aortasta. Muuten valtimo (eng. artery) voi tarkoittaa mitä tahansa valtimoa kropassa. Ja vielä kun tuossa puhutaan monikkona "valtimoissa" mennään metsään kun lähdetekstissä puhutaan vain aortasta. --mikko 27. tammikuuta 2005 kello 10:15 (UTC)

noniin. Helpommalla oltaisiin päästy kun joku olisi alunperin tarkistanut faktat ja muuttanut tekstin oikeaan muotoon eikä suoraa poistanut kaikkea.

Täältä (PDF) löytyisi aika tyhjentävä luettelo sinivalaan ruumiinosien mitoista. Aortan halkaisija on nähtävästi 23 cm, joten ei sinne aikuinen ihminen mahdu mitenkään. Tosin tietääkseni se on itse asiassa grönlanninvalas, jonka aortta on kyllin suuri ihmisen ryömittäväksi – näin todettiin ainakin vuoden 1939 Pikkujättiläisessä. --Anshelm 13. kesäkuuta 2006 kello 19.52 (UTC)

Asian vierestä?[muokkaa wikitekstiä]

"Vuonna 1986 kiellettiin kaikki kaupallinen valaanpyynti, mutta siitä huolimatta Norja, Islanti ja Japani pyytävät edelleen valaita tieteellisiin syihin vedoten." – tämä ei koske niinkään sinivalasta, vaan valaanpyyntiä yleensä; em. maat pyytävät nykyään lahtivalaita. --Anshelm 13. kesäkuuta 2006 kello 18.23 (UTC)

Suurin eläin koskaan? ...Entäs muutamat suurimmista sauropodeista mm seismosaurus?

Desibelit[muokkaa wikitekstiä]

"Sinivalaalta on mitattu 188 desibelin ääntelyä. Se vastaa voimakkuudeltaan lähellä lentävän suihkukoneen meteliä, joka on noin 122 desibeliä. " Minusta tuo vertaus ontuu jonnin verran, kuitenkin 60dB:n ero, joka minun korvissa ei ole sama. Tikku 13. heinäkuuta 2009 kello 03.55 (EEST)

Olisi mukavaa jos noissa äänitiedostolinkeissä olisi varoitus, että: "sisältää niin matalia ääniä, että normaalit kaiuttimet eivät niitä voi toistaa ja voivat niistä rikkoutua" tms.--82.181.33.60 3. tammikuuta 2011 kello 01.09 (EET)

Jos noista äänistä kaiuttimet rikkoutuu niin ne kyllä hajoaa sitten muistakin äänistää.. --Harriv 3. tammikuuta 2011 kello 01.14 (EET)