Keskustelu:Sija

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paikallissijasarjoista[muokkaa wikitekstiä]

Ikävää tämä edestakainen veivaaminen, täytyy yrittää selittää. Hippophaë, minusta vaikuttaa siltä, että se, mitä näillä ylä-, ala- jne. paikallissijasarjoilla ajat takaa, ei ole minkään oikean kielen sijajärjestelmä vaan jonkinlainen terminologiamalli spatiaalisuhteiden kuvaamiseen. (Tiedätkö kieltä, jossa oikeasti olisi 'alle menemistä', 'alla olemista' jne. ilmaiseva sijasarja? Minä en.) Tila- ja paikkasuhteiden kielelliset ilmaukset taas ovat aika mutkikas systeemi (joka ansaitsisi oman artikkelinsa), joka ainakaan missään uralilaisessa kielessä ei mahdu pelkkään sijajärjestelmään -- vaikka paikallissijoja olisi monta sarjaa, paikkasuhteita ilmaistaan ainakin kaikissa uralilaisissa kielissä myös adpositioiden ym. avulla. Toisaalta taas paikallissijoilla on useimmiten konkreettisen paikallisuuden ilmaisemisen ohella monta muutakin tehtävää. Eli tämmöinen paikkasuhteiden merkitysten systematisointi ei kuulu morfologisen sijajärjestelmän yhteyteen vaan jonnekin muualle, ehkä siihen spatiaalisuhteita kielessä ja kognitiossa yleisemmin käsittelevään artikkeliin, jonka joku joskus voisi kirjoittaa... -- Koppelo 31.12.2005 14:31 EET

Alle menemistä ja alla olemista ilmaisevia sijoja, kuten myös monia muita vastaavia paikallissijoja, on mm. Kaukasian alueen kielissä. Luokittelu-kappaleessa on tarkoitus lyhyesti esitellä sijojen perusmerkitys, yleisyys eri kielissä ja yhteys muihin sijamuotoihin. Artikkelin pitäisi käsitellä aihetta yleismaailmallisesti eikä painottua ainoastaan suomen kielen sijajärjestelmään, jollaiseksi olet sitä pyrkinyt muokkaamaan. Paikallissijojen abstraktit merkitykset kuuluvat pääsääntöisesti kunkin sijamuodon omaan artikkeliin. --Hippophaë 31. joulukuuta 2005 kello 14:33:33 (UTC)

Akkusatiivi[muokkaa wikitekstiä]

Eikös nykyään ajatella, että akkusatiivi on vain sanoilla minä, sinä, hän, me, te, he ja kuka, toisin kuin artikkelissa lukee? http://www.kotus.fi/index.phtml?s=3104 GermanyBoy (keskustelu) 25. maaliskuuta 2013 kello 17.20 (EET)