Keskustelu:Siipiprofiili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Monia varmasti ihmetyttää kuten minuakin vaikka olen purjelentokurssit jne käynyt jossa aerodynamiikkaa sivutaan, että mistä johtuu se, että siipiprofiililla saavutetaan litteään levypintaan nähden huomattavasti parempi noste.

No sehn selviää esimerkiksi tällä yksinkertaisella selaimessa ajettavalla java-sovelluksella (Nasan alunperin kehittämä), jossa muutellen siipiprofiilin muotoja havaitaan, että itse asiassa litteällä mutta siipiprofiilin mallisella pinnalla saavutetaan itse asiassa parempi noste kuin pullealla siivellä, jossa on sama siipiprofiilin muoto yläpintana.

Artikkeli voisi alkaa siitä näkökulmasta, että millä logiikalla siipiprofiili muodostuu: Siipiprofiilin "alkuperäinen" tavoitehan on siirtää tilavuuden omaavaa kappaletta väliaineessa mahdollisimman vähällä ilmanvastuksella. Siipiprofiili muistuttaa esimerkiksi vesipisaran poikkileikkausta sillä erotuksella, että pisaraprofiilin häntää on taivutettu kaarevaksi ja profiilin kulmaa väliainevirtauksen suuntaan nähden on "hienosäädetty" siitä millaiseksi se luonnollisesti muodostuu.

Havaitaan myös sellainen ilmiö, että vaikka litteää siipiprofiili-pintaa kallistettaisiin alaspäin, silti syntyy nostetta ylöspäin.

Kaiken kaikkiaan mistä lopulta johtuu siipiprofiilin aiheuttama noste: ottaa frozen -kuvan tuosta foilsim-javaohjelman siipiprofiilista niin havaitsee (eriväriset katkoviivat), että siipiprofiilin yläpinta hidastaa väliainevirtausta huomattavasti (johtuuko pinnan kitkasta vai mistä...?) - no miksi sitten - tuo ilmiö - aiheuttaa "imun" niin, mistä se johtuu ?  –Kommentin jätti 80.50.34.133 (keskustelu – muokkaukset)

New illustration[muokkaa wikitekstiä]

Hello, I replaced the old illustration File:Airfoil.svg with a better one, File:Wing profile nomenclature (fi).svg. I do not speak Finnish and the translation is unfinished. If you can, please help me complete the translation ! Thank you, Ariadacapo 4. joulukuuta 2011 kello 11.32 (EET) (also see Commons user Ariadacapo)[vastaa]